Last news in Fakti

13 Октомври, 2016 07:45 3 799 4

Няма смисъл от телефони в асансьорите

  • асансьор-
  • телефони-
  • калин петров

Това бе заявено от Калин Петров - председател на Националния браншови съюз Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Според мен няма полза от инсталирането на телефони в асансьорите. Повечето мнения сред колегите е, че няма да има голяма полза. Изчисленията показват, че за големи клиенти цената за подобна процедура ще варира между 350 и 400 лева за асансьор.“

Това заяви пред Факти.бг Калин Петров, председател на Националния браншови съюз "Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори". Той коментира новите изисквания за поддържането на асансьорите, които предвиждат до края на годината във всеки един от тях да има монтиран телефон.

Според вас има ли полза от инсталирането на телефони в асансьорите?

Честно казано, според мен не. Повечето мнения сред колегите е, че няма да има голяма полза. До сега няма практика, която да доказва ползата от такъв телефон.

Как на практика може да стане това, като се има предвид, че повечето асансьори са остарели?

Нещата са прости. Етажната собственост, според възможностите, които има, си купува устройството и с техническа намеса то се монтира. Закупува се карта от кабелен оператор и се пуска в експлоатация.

Възможно ли е това да се случи в най-старите сгради в центъра на София?

Напълно възможно е всичко да се случи и навсякъде. Има технически решения, които са адекватни за стари и за нови сгради. Въпросът е, че сроковете, с които разполагаме са доста кратки.

Колко ще струва инсталирането на подобен телефон?

Изчисленията показват, че за големи клиенти цената ще варира в рамките между 350 и 400 лева за асансьор.

Имате ли информация, за това как се урежда този въпрос в други държави?

Знам, че в други държави има такива асансьори. Виждал съм. Въпросът е как технически е организирано обслужването на тази телефонна линия. Дали чрез оператор, общ оператор или се звъни в кол център. За тази сфера не съм запознат в детайли.

В кои случаи се налага подмяна на асансьор?

Това е съвкупност от много мероприятия. Говорим за случаи, в които имаме некачествена поддръжка и неправилна експлоатация на асансьора от страна на живеещите. Когато имаме износена основна машина с всички други компоненти за безопасност. Тогава се налага цялостна подмяна на асансьора. В повечето случаи подмяната на определени детайли и компоненти може да бъде решен този въпрос.

Какъв процент от асансьорите в София трябва да бъдат спрени?

Аз не искам да коментирам теми, които мои колеги коментират в публичното пространство. Няма опасни асансьори. Има поддържани и неподдържани. Когато един асансьор е поддържан, той е безопасен. Когато не е поддържан отговорно става опасен. Не мога да кажа точен брой.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш бай Киро

    1 0 Отговор
    Има, и тоалетни трябват.

    Коментиран от #2

  • 2 Баш ебал Контрольор

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баш бай Киро":

    И презерватив за спешни случай, никога не се знае кой контролен орган ще се падне с Вас в асансьора. Все пак трябва да го обслужите и него, не трябва да си тръгва разочарован.
  • 3 бай Мъдьо

    0 0 Отговор
    Пълно безумие. Всеки има телефон в джоба си........ За чий ще се наливат пари на вятъра?!?
  • 4 ilaysa otis

    0 0 Отговор
    аман от ,,колеги,, разбирачи от асансьори ,бе . чак възпитаници на хранително вкусовата промишленост почнаха да разбират от асансьори . ай ,с....р драги зрители