13 Октомври, 2016 11:45 1 730 1

Парламентарен полуотпуск по време на президентски избори

  • парламентарен-
  • полуотпуск-
  • по време-
  • президентски избори

Страх, страх, страх ... референдум. Шансът палачинката да се врътне по мирен начин

Парламентарен полуотпуск по време на президентски избори - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В дните, в които управляващите, подкрепиха искането на бизнеса за промени в Кодекса на труда за край на сливането на почивните дни, защото загубите били големи, хрантутниците от Народното събрание си гласуваха едномесечна ваканция до изборите.  Излязоха не в неплатен, а в платен полуотпуск.  Това за нормалния български гражданин е невъзможно. И какво им пука, нали за тях сме овцете, които ги хранят.  Убедили са се и в това, че „кучетата си лаят, керванът си върви” и рядко по някакъв начин народа ги шамаросва.

Днес май се усетиха, че попрекалиха и запяха песента - да ама това не било ваканция те щели да работят в комисии. Философията на ГЕРБ звучи странно Цвета Караянчева се изцепи: „утре някой може да се обеси на балкона в пленарна зала”, видната депутатка визира развятото черно знаме от БСП Лява България в пленарна зала. В парламента нямало да се работи по същество, а щяло да се лее предизборна агитация. Ама, популизмът, лобизмът и безумните закони и т.н. не са  спрели да се леят от Народното събрание, г-жо Караянчева.  БСП пък искали да работят, но поставят на дневен ред  разглеждане на проекта им за решение за изграждане на позиция за споразумението с Канада, което е опасно за българската икономика и земеделие и парламентарен контрол. Е, г-жи и господа социалисти, със сигурност парламентарния контрол не е най-важното нещо в момента, което касае българина в този момент. И без това на него присъстват шепа депутати, а никой от целокупния народ не го следи. Единствено реформаторите рипнаха и заявиха, че няма как по този начин да бъдат направени промени в Изборния кодекс и да се парира безумието българите да не могат да гласуват в чужбина, защото така наречените народни избраници приеха преди време абсурдни противоречащи едно на друго и на Конституцията членове. Г-да и г-жи реформатори, къде бяхте, когато творихте промените и защо не намерихте начини да се избегнат безумията и да парирате тогава закона?!

Така или иначе никой от тези 240 народни избиратели не го еня за вас. Всички те демонстрират страх от референдума, който иска мажоритарен вот, намаляване на субсидиите на партиите и задължително гласуване.

Политиците искат той да бъде заметен някак си под чергата, като може би най-много се притесняват от думичката мажоритарен вот. За нея се носят легенди колко страшно било това. Страшно е, защото тогава няма как да си редят партийните листи и да се избират послушковците, които вече ни замазват очите 27 години колко сме добре, как се справят с корупцията, колко е стабилна държавата ни и как всичко се прави в името на народа. От другата страна на монетата са избирателите, които им обясняват, че живеем в държавата „Абсурдистан” и не им вярват. Кабелът между тези два полюса е някъде прегризан, не случайно, а умишлено.

 

Та, циркът пак е пълен, управляващата партия ГЕРБ го разиграва предизборно не без знанието на премиера Борисов. В същото време предизборно увеличиха заплатите на учителите,  в което няма лошо, ама защо точно сега. Режат лентички на поразия, сценарии до болка познати.

 

Единствената институция, която защити политическите и граждански права на народа бе тази на Омбудсмана. Е то това е и работата на Мая Манолова,  но факт е, че не се потули под юргана. Тя постави остро въпроса пред ЦИК за възпрепятстването на българите в чужбина да гласуват на предстоящите избори. Посъветва ги да не спазват буквата на противоречащите си промени в Избирателния кодекс, а да спазват Конституцията, според която всеки има право на глас. В този смисъл тя поиска да бъдат разкрити достатъчно секции там, където има желание за това.

Вторият казус, за който омбудсманът се обърна към ЦИК е свързан с „опита по административен път ЦИК да неглижира референдума, който трябва да се проведе заедно с изборите за президент и вицепрезидент“. Става въпрос за решението на ЦИК, според което избирателят трябва да заяви изрично желанието си да гласува и в националния референдум. Това е в противоречие с демократичните принципи и нарушава гражданските права на гласоподавателите, като не им гарантира пряк достъп до съответната бюлетина. Освен това поискването специално на бюлетина може да затрудни и осуети участието, твърди Манолова . Особено в по-малките градове, където всичко се знае и няма тайни.

Отдавна е ясно, че помислилите се за богоизбрани, се вълнуват как ще „играят” за президент, за кмет, за общински съветник, а не ги интересуват идеите и народа. На всеки е ясно, че далаверата няма как да бъде преборена окончателно, иначе трябва да е сляп идеалист. Но „богоизбраните” не бива никога да забравят, че гласът народен може да бъде и глас Божи. Е, сега избирателят има възможност по мирен начин да обърне палачинката. А на 6 ноември каквото каже суверенът, то това ще бъде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРАБАБА73

    0 0 Отговор
    МНОГО ПОУЧИТЕЛНА СТАТИЯ ЗА ДЕПУТАТИТЕ ,А ЗА НАС РАЗКРИВАЩА ПОЛОЖЕНИЕТО НИ НА ИЗБИРАТЕЛИ ,КОИТО МОГАТ ДА ОБЪРНАТ ПО МИРЕН НАЧИН ПАЛАЧИНКАТА.ГЛАСЪТ НАРОДЕН МОЖЕ ДА БЪДЕ И ГЛАС БОЖИ .НО ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ НИ РАЗРЕШАВАТ ДА ОБЪРНЕМ ПО МИРЕН НАЧИН ПАЛАЧИНКАТА ,ТА НАШИЯТ ГЛАС ДА СТАНЕ ГЛАС БОЖИ.ЗАЩОТО ТЕЗИ ОТ ГЕРБ КУПУВАТ,МАНИПУЛИРАТ,КУПУВАТ ДОРИ ЦЕЛИ СЕКЦИОННИ КОМИСИИ ПО ИЗБОРИ.ВПРЯГАТ ЦЕЛИЯ ДЪРЖАВЕН АПАРАТ В ИЗБОРНИЯ ДЕН.ИМАТ СИ СПЕЦИАЛНА СХЕМА КАК ДА ГО ПРАВЯТ.И ЗАТОВА НЕ НИ ДАВАТ ПРАВО НИЕ ДА РЕШАВАМЕ,А ТЕ КАКВОТО СИ РЕШАТ ,ТОВА СТАВА.И ЗАТОВА СИ ГЛАСУВАХА ТОЛКОВА ДЪЛЪГ ОТПУСК,ЗА ДА МОЖЕ ДА ДЕЙСТВАТ ВЪВ ВСЯКО КЪТЧЕ .ИНАЧЕ УВИСВАТ --ЗАПЛАШИ ГИ ТЯХНОТО СЛЪНЦЕ--АКА НЕ СПЕЧЕЛЯТ НА ПЪРВИ ТУР,ПОДАВА ОСТАВКА.