16 Октомври, 2016 05:45 11 639 16

Дутерте ви го каза: Майната ви

  • родриго дутерте-
  • президент-
  • каза-
  • русия

Ами ако и в Европа се появи някой Дутерте

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Родриго Дутерте е политикът, чието име се превърна в истинска сензация в световната политика през последните седмици.

Президентът на Филипините е див, циничен и безпардонен. Наричат го Наказателя, защото омразата му към престъпността е пословична и за да я смачка си служи с всякакви методи.

В много ситуации поведението му не подхожда на президент, а на уличен гамен. Той изпрати Барак Обама „по дяволите“, показа среден пръст на ЕС, прати европейците да „ходят на майната си“ и нарече ООН „безполезна“ организация.

Доста тежки думи, в които за съжаление има и някаква истина. Всъщност през последните няколко години на много граждани във всички краища по света им се иска да изпратят някого на „майната му“.

Та защо всички толкова много мразят Дутерте? Истината е, че още по време на кампанията си за президент, той обещаваше кървава разправа с престъпността и накродилърите. Името му нашумя покрай управлението му като кмет на известния с престъпността си град Давао. По време на управлението му мястото, където мафиоти и дилъри се чувстваха като царе, се превърна в ад. Непрестанни полицейски акции, удар след удар. Понякога напук на всякакъв морал и хуманни ценности. И законът беше наложен.

Сега вълната се разпръсна из Филипините. Общо взето Дутерте развърза ръцете на властите и им даде картбланш. Дилърите и мафиотите имат два варианта. Ако бъдат хванати, те могат или доброволно да тръгнат към затвора или да бъдат застреляни.

Поради тази причина и през последните месеци в страната бяха избити 3500 дилъри и наркомани. Според ООН извънсъдебните убийства на хората, свързани с трафик на наркотици, нарушават правата на човека. Добре де, а да тровиш децата по училищата не нарушава ли правата на човека?

А не ни ли се е искало на всички подобно отношение към престъпността и у нас? Наистина ли трябва да спазваме правата на хора, които не спазват нашите права? Защото у нас тук - таме хващаме някой мафиот и после го пускаме заради липса на доказателства. А да си кажем честно, всички знаем кои са тези мафиоти и че са мафиоти. Само, че те си живеят живота. Във Филипините това вече не се случва.

У нас като арестуваш някой мафиот, няколко дни по - късно той обикаля студията, да се оплаква, че са му нарушени човешките права, защото полицаите са го стиснали малко по-силно. Във Филипините днес, ако се разминеш с едно по-силно стискане, ще си късметлия и ще благодариш на съдбата. А, дали не е по-правилно да пратим господа мафиотите на майната им и да помислим повече за своите си права.

Бежанците чукат на вратата или по-скоро на стената ни. Проблемът е, че българската стена не е довършена, така че те няма и нужда да чукат. Това се случва, защото германският канцлер реши да се позове на пословичните европейски ценности и сама да покани имигрантите в Германия, общо взето без да пита никого. Поканата за Германия, си беше равносилна на покана за цяла Европа.

А ООН смислена организация ли е? Толкова много зор да излъчим генерален секретар на тази организация, а накрая ни изпратиха на майната ни. Добре де, а какво толкова много върши този директор? Не е ли той просто един луксозен турист и писач на декларации. В Сирия убиват хора – декларация. В Турция арестуват журналисти – декларация. Терористи унищожават Палмира – декларация. Абе вие тия декларации що не ги изпратите на майната си? Дето се вика, какво толкова щеше да стане ако Ирина Бокова или Кристалина Георгиева бяха оглавили ООН? Българин щеше да е най-известният писач на декларации в света. Уау!

Европейците беснеят, защото ръководството им е слабо. От пет години няма кой да реши кризата с гръцкия дълг, а зад ъгъла се задава и банкова криза в Италия. В същото време турският президент открито шантажира ЕС и заплашва да пусне бежанците. И никой от Брюксел не излиза да отговори. Реджеп Ердоган буквално заплашва да дестабилизира България и Гърция с нова, огромна бежанска вълна, но в Брюксел мълчат. От там отговарят с европейските ценности. Само, че напоследък Ердоган си прави гаргара и с европейските ценности. И хората си казват: „Абе няма ли кой да му каже на тоя да ходи на майната си“. Европа, която се води икономически мастодонт, стои и си трае през заплахите на Ердоган. Отговорът е, че европейските ценности ще ни помогнат да се справим всичко.

Ако България и Гърция бъдат залети с бежанци, „европейските ценности“ ще им помогнат да оцелеят. Другите вече са си вдигнали стените. Ами ако в Европа има някой като Дутерте. Не точно същия, но някой който да се изрепчи на Ердоган.

За съжаление такъв няма. Всички се крият и мълчат. И в един момент на човек му иде да им тегли по една майна.

Дето се вика много хора заслужават да бъдат пратени на майната си. Тези, които дестабилизират държави, онези които просят войни, другите, които се изявяват като международни изнудвачи.

Дутерте казва неща, които и на нас ни се иска да кажем. Дали е пример за президент – не разбира се. Не е много умно да настроиш половината свят срещу себе си през първите си три месеца като президент. Не знам дали и думите му са най-правилните, но някак си отразяват какво си мислим ние. Тези, които не ги питат много. А дали не е време да ги изпратим, знаете къде?

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранко

    0 1 Отговор
    Много хубаво прави човека.Затова го уважават.Трябва и тук да има един Дуарте.Но да погне и политиците.Такива като нашият министър,нашият президент дето не си знаят интересите..Тук се прави на много силен,а като отиде при тях мълчи....Евалла на Орбан.

    Коментиран от #2

  • 2 аааааааа

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ранко":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 3 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    Нямам забележки към статията и към Дутерте - респект!
  • 4 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    https://www.theguardian.com/world/video/2016/sep/06/rodrigo-duterte-calls-barack-obama-a-son-of-a-whore-video

    Кога П....росенчо или Бата могат да кажат нещо подобно?!
  • 5 некойси

    0 0 Отговор
    Трябват повече такива като него, лакеите на световния ред са твърде много.
    Това са правилните похвати за справяне и оцеляване в така създадената среда.
  • 6 баш

    1 0 Отговор
    Обама стиска зъби, че му изтича мандата, но сега като дойде Килъри и ще иска веднага да му пусне един дрон!
    Иначе написаното си е кажи речи баш така. За съжаление европейците са загубили чувството си за самосъхранение, а ние както винаги с грешката да се спасяваме поединично и за капак сме се оставили в ръцете на една "батка" и неговия "харем" политици!
  • 7 бббббб

    1 1 Отговор
    Само така.Един такъв първо да застреля всички политици и антуражите им на жълтите павета.После да подкара циганите,бежанците и престъпниците.И ще стане рай в БГ за живеене.

    Коментиран от #8

  • 8 panco

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "бббббб":

    За да има ред-само това е спасението от престъпността
  • 9 Супер статия

    0 0 Отговор
    Браво за хубавата статия!
  • 10 Ебеемве

    1 0 Отговор
    ДОСТА ИНТЕРЕСЕН ПОДХОД, ХОРАТА ВЕЧЕ ПОКАЗВАТ СРЕДЕН ПРЪСТ НА сащ И ЕС, СЪС СИГУРНОСТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ МИСЛЯТ ПО СЪЩИЯ НАЧИН, ЩЕ ЗАПОЧНЕ ИНТЕРЕСНО ЯВЛЕНИЕ, ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ЗВЕРСТВАТА !!???

    Коментиран от #14

  • 11 tost

    1 0 Отговор
    Eй за такъв президент ,гласувам с двете ръце и двата крака,то досега се едни желювци,първановци,плевнювци - все полски свирки и бивши комунета.

    Коментиран от #12

  • 12 Не на Първановците

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "tost":

    Желев и Плевню са келеши ама не бъркат у джоба, докато Първановците ке те оставят на улицата по бели гащи
  • 13 Ицо Петрофф

    0 0 Отговор
    А всъщност кой определя дали някой е дилър на наркотици? В тези 3500 има неудобни журналисти, опозиционни политици, или просто хора, които местния полицейски началник не харесва.

    Ако утре кварталното ченге застреля брат ви, просто защото го е погледнал накриво, и после каже "ами той продаваше наркотици"

    Така че внимавайте какво си пожелавате!!!
  • 14 Ицо Петрофф

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ебеемве":

    Когато руснаците си платят за изнасилванията в Гданск през втората световна

    Коментиран от #15

  • 15 Димитър Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ицо Петрофф":

    Не само там, и в други страни са ги правили тези работи, ама кво да се прави война, всякви извращения се случват........ Някой да е казал че войната е нещо добро.....
  • 16 Боги

    0 0 Отговор
    Аз мисля,че това е за отклоняване на вниманието.90% от убитите заради наркотиците са толкова бедни,че ходят по джапанки и спят в сламена колиба без ток течаща вода и канализация.Това ли са страховитите дилъри който продават тонове наркотици на малки дечица?Нали така ги описват винаги?Интересно е че разни ислямизирани терористи които са убивали и правили атентати си ги къта по затворите а е наредил на полицията да екзекутира случайни хора на улицата по подозрение,че продават или употребяват наркотици.Ми ако някое усърдно ченге на автопилот гръмне щерка му щото му се е видяло,че има наркотици в нея?Ами той?Като му гледам клипчетата в ютюб изглежда доста неадекватен доста често има доста силен тремор и докато говори гледа втренчено в нищото..Не знам кво му е ама хич не ми изглежда читав нито психически нито физически.Това е моето мнение ,възможно е да бъркам пред вид колко фенове има,но по принцип масовките винаги са обожавали некви меко казано диваци.