Last news in Fakti

16 Октомври, 2016 07:30 3 805 1

Рияд и ОПЕК: Сбогом ли казах?

  • опек-
  • нефт-
  • петрол-
  • саудитска арабия
Рияд и ОПЕК: Сбогом ли казах? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Старата българска поговорка „Царят дава, пъдарят – не“ намира приложение в преговорите между страните – износителки на петрол ОПЕК и Русия за замразяване на добива. Вчера представихме анализ за състоянието на икономиката на Русия.

Днес е ще ви запознаем със Саудитска Арабия. За страната е изключително важно да стане независима от петрола. От лятото на 2014 година насам цената на суровия петрол се понижи от почти 100 до 35 долара за барел. А това е драматично развитие за една страна, която генерира до 80 процента от приходите си от продажбите на суров петрол. Още през 2014 година кралството отбеляза дефицит в държавния бюджет, припомня „Дойче веле”.

Хаджът - голямото поклонението в Мека - е не само благочестиво религиозно събитие, но и сериозен бизнес.

Туроператори, авиокомпании, хотели, ресторанти и комуникационни фирми печелят от милионите вярващи луди пари. През 2012 година например нощувката в обикновен хотел в близост до централната джамия е струвала 700 долара. Стаите в луксозните хотели са още по-скъпи и са резервирани за заможните мюсюлмани.

И най-обикновените сувенири са изключително скъпи, информира неотдавна Би Би Си. Дори молитвените килимчета, произведени в Китай.

Според търговската камара на кралството, през 2012 година поклонението в

 Мека е донесло на саудитската хазна 10 милиарда долара.

Но ако в крайна сметка страната успее да се реформира, ще може да отбележи двойно увеличаване на БВП, т.е. покачване от сегашните 800 милиарда до 1 600 милиарда долара.

Освен това Саудитска Арабия възнамерява да създаде инвестиционен фонд на стойност от два трилиона долара. Принц Салман заяви, че този фонд ще притежава десет процента от световната инвестиционна мощ.

Приложението за споделено пътуване Юбер е привлякло около $3,5 млрд. инвестиции от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, съобщи Би Би Си.

Парите ще се използват за експанзията на компания в Близкия изток. От „Юбер“ заявиха, че близо 80% от нейните потребители в Саудитска Арабия са жени.

В страната властва традиционен ислям, който забранява на нежните половинки да шофират.

Инвестицията в „Юбер“ е сигнал за новата стратегия на Саудитска Арабия за разнообразяване на инвестициите на страната в нови сектори с цел да се намали зависимостта на кралството от петрола.

Списание The Economist пише, че страната е изправена пред значителни проблеми.

Един от тях е неспособността на обществения сектор да осъществи тези амбиции. Другият проблем е властта на кралското семейство и на ултраортодоксалните духовници, които блокират реформите за привличане на инвеститори, а именно разширяването на честния сектор, прозрачността и върховенството на закона, както и заздравяване на позициите на жените, посочва изданието.

МВФ е доста по-оптимистично настроен.

От 2008 година насам Саудитска Арабия е разкрила над 2,7 милиона нови работни места, от които - един милион за граждани на Саудитска Арабия, останалите - за гастарбайтери. Повечето работни места обаче са в държавния сектор. В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия трябва да разшири частния сектор, пишат експертите от МВФ. Фондът препоръчва реформи в образователната система, в трудовия пазар, инфраструктурата и насърчаване на малките и средни предприятия.

Гореща есен очаква петрола. Цените на черното злато скочиха, след като Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за създаване на съвместна работна група, която да работи за стабилизиране на пазара на черно злато.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    0 1 Отговор
    Преди седмици бях писала че жените нямат право на шофиране,забранено им е да спортуват,да пътуват сами,да ходят на заведение сами,и всички жени трябва да носят бурки и други неща.Естествено че кралското семейство което управлява държавата не искат да има реформи,това ще застраши тяхната власт.Каквото каже мъжа това става.Тази държава е елдорадо за лекари терапевши.Но арабите имат черното злато и това е причина да им се доставя оръжие....