Last news in Fakti

17 Октомври, 2016 03:18 1 364 0

Кой (не) иска "прозрачни" бежанци в Германия?

  • прозрачни-
  • бежанци-
  • германия
Кой (не) иска "прозрачни" бежанци в Германия? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доскоро попълването на молба за убежище в Германия не се различаваше особено от попълването на фиш за тотото. Вярно, че на някои сирийски бежанци им се налагаше в продължение на часове да разказват историята си пред властите, но много други просто попълваха една бланка, посочваха причините да напуснат родината си - и толкоз.

Такъв е например случаят с Таке Бакри от Лайпциг. След пристигането си в Германия през 2015 година сириецът е трябвало да попълни само един въпросник. "Вече разбирам, защо властите предпочитат този вариант. Много по-бърз е, отколкото личните интервюта, а пък чиновниците тъй или иначе са затрупани от работа", казва той за ДВ.

И наистина, през миналата година германските власти бяха тежко претоварени от огромния брой бежанци, пристигащи в страната. Много от тях нямаха валидни лични документи, други се регистрираха в един град, а после се местеха в друг или направо напускаха Германия, за да опитат късмета си другаде в Европа. Затова бяха отменени задължителните интервюта с новопристигащите бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея, а вместо тях се въведе формулярът-въпросник.

Да се намесят тайните служби?

Проблемът е в това, че много мароканци и други северно африканци започнаха да се представят за сирийци. Затова Федералната служба за миграцията и бежанците BAMF отново въведе индивидуалните интервюта. Кандидатите за убежище  се регистрират с фотография и пръстови отпечатъци, които след това задължително се сравняват с базата-данни на полицията. Проверяват се също така и личните документи на мигрантите.

Така изглеждат нещата на теория. След случая в Кемниц обаче мнозина вече настойчиво предлагат да се въведат по-строги проверки на кандидатите за убежище. И имат основание, защото предполагаемият терорист от Кемниц Джабер ал-Бакр, който междувременно се обеси в килията си, през 2015 г. е получил статут на бежанец в Германия. Неговите връзки с „Ислямска държава” тепърва трябва да бъдат щателно проучени. Но политическите реакции не закъсняха - Ханс-Петер Ул от Християнсоциалния съюз (ХСС) поиска тайните служби да проверяват кандидатите за убежище. А това би означавало службите да получат неограничен достъп до информационните масиви на BAMF.   

Смислена или налудничава идея?

Известно е, че ХСС критикува официалната политика на канцлерката Ангела Меркел към бежанците, независимо че участва в правителството. Особено силен отпор от страна на ХСС срещна нейното решение от миналата есен Германия да отвори границите си за хората, заседнали по т.нар. "Балкански маршрут". Социалдемократите, другият коалиционен партньор в управлението, се обявяват против допълнителни правомощия за тайните служби по отношение на бежанците. Такива правомощия отхвърля и опозицията. Ирене Михалич от Съюз90/Зелени нарича призивите на ХСС "налудничави" и предупреждава, че те могат да внесат допълнителен разкол в германското общество.

Мнозина припомнят и друго: досегашните атентати в Германия, например във Вюрцбург и Ансбах, както и кръвопролитието в Мюнхен, бяха дело на германски граждани или на бежанци, пристигнали в Германия преди 2015 година.

Как изписвате „Джабер”?

Друг проблем в борбата срещу тероризма е от чисто структурно естество: Европа не разполага с база-данни на потенциално опасните лица, които могат да застрашат сигурността. Да не говорим какви практически трудности създава липсата на единен стандарт за изписването на арабските имена в различните европейски страни. Ако питате сирийския студент Таке Бакри, решаването на проблема трябва да започне не преди, а след процедурата за даване на убежище. Той очаква от джамиите, от тайните служби и най-вече от сирийските общности в Германия да следят за радикализиращи се хора, които може да подготвят атентат. "Всички имаме интерес от такава бдителност. Повечето сирийци са избягали от терористите и не желаят терорът да ги преследва и тук", уверява Бакри. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА