1 033 1

Млади европейци в парламентарна България

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Димитрина Ковачева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква ирония на съдбата! Точно, когато представителите на управляващата коалиция се събраха в кабинета на Цецка Цачева, за да си уточняват крепкото настояще и неясното бъдеще, младежи от 10 страни дебатираха в пленарната зала актуални теми от дневния ред на Европейски парламент. Какъв удобен момент за младите европейци, поканени от Първа английска гимназия, да видят как се прави политика в България. По традиция сутрин, тя нашенската политика, си шета вулгарно по телевизионните студия, а следобед се укротява под зоркото око на премиера парламентарния кабинет на Цачева.

Както пресслужбата на парламента съобщава на страница си, „модулацията „Модел на Европейския парламент“ е създадена през 1994 г. и давала възможност на младите европейци да осъзнаят процесите на интеграция, езиковото и културното многообразие...“ и т.н. Със сигурност младите европейци са попаднали в не най-удачния момент за българския парламент и коалиционната му култура, но със сигурност ще научат много за всичко извън лъснатия брюкселски диалект на европейските езици. Особено актуална е темата за езиковата култура на водещи български политици.

Ще трябва зор да види, който и да е преводач, ако тръгне да превежда например думата „Бай“. Другата не става за превод... Как точно ще осъзнаят трагичната българска парламентарна гледка, си е тяхна работа. За всеки случай учените от БАН да не чакат, а да почнат изследване по темата „Сравнителна стилистика на българския политически език. Правилна употреба и вулгарен език”. Щото младите европейци трябва да преразкажат грубата парламентарна действителност на брюкселски диалект.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 09:40  18.10.16
    Явно до изборите ще чепкат този израз на Радан Кънев. Израза си е на мясо и няма нужда от превод. ВСИЧКИ СА МАСКАРИ, как ще го преведат на брюкселски диалект. Не са важни думите, а какво вършиш в действителност. В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО ЗА БЪЛГАРИТЕ.

Напиши коментар:


Публикувай