1 207 2

Асиметрична дипломация

Европейците трябва да си върнат стратегическото мислене и вярата в собствените ценности

Асиметрична дипломация
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Често има съблазън да се направи паралел между дългото управление на Владимир Путин и царуване на Екатерина Втора. Всички знаят колко тя се е грижила за величието на Русия и излизането на топлите морета. Както и днешният руски лидер, пише водещият френски всекидневник „Фигаро“.

Но, когато става дума за отношението към Европа, много неща ги разделят. Екатерина води кореспонденция с велики френски и чуждестранни философи, които бившият офицер от КГБ навярно е чел по-малко. Двата свята са се познавали един друг.

Днешната дипломатическа безизходица в еднаква степен е сблъсък между култури и геополитически амбиции, коментира „Фигаро“. Според коментара на Арно дьо ла Гранж Путин е този който поставя Европа в задънена улица и затова отношенията се подреждат асиметрично. Президентът на Русия държи всичко в ръцете си, както политическата власт, така и военната сила. Той сам взема решения, което му дава гъвкавост. 

Неговите европейски партньори нямат такива лостове. Според главата на немската дипломация сегашните времена са по-опасни от студената война. Тогава Вашингтон и Москва осъзнаваха червените граници пред тях.

Владимир Путин досега винаги е разбирал колко далеч може да стигне и играе с разногласията между столиците и сее раздор в предизборните дебати. Европейците се колебаят. Повече санкции? По-малко санкции? Безкрайни спорове. А на френския външен министър не му остава друго, освен да призове за “политическа и морална сила” своите колеги.

Тя изобщо не впечатлява Путин, който смята, че Европа е болна именно в това отношение… Според автора на коментара Арно дьо ла Гранж „за да водят ефективен диалог с Путин, европейците трябва да си върнат две неща – стратегическо мислене и вярата в собствените ценности“.

Франция

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 13:25  21.10.16
  За да води преговори с Путин, Европа трябва да има неговата гъвкавост, което означава единно европейско правителство или ако щете Съединени Европейски Щати. Европа буксува с години за вземането на най-елементарни решения.
 • Шшшшшш
  Отговор
  2 21:12  27.10.16
  Е ЕКАТЕРИНА ВТОРА НЕ Е ОТ КГБ.

Напиши коментар:


Публикувай