22 Октомври, 2016 04:15 1 761 0

Валония като Астерикс срещу цяла Европа

  • сета-
  • валония-
  • белгия-
  • ес-
  • канада
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Валония продължава да блокира споразумението за свободна търговия с Канада (СЕТА). Все още не били удовлетворени всичките й искания. В Брюксел нервите са опънати и търпението се изчерпва.

Правителствената сграда в малката столица на Валония носи името "Елисете", т. е. малък Елисейски дворец. Грандиозно преувеличение, тъй като градчето Намюр изобщо не е никаква метрополия. Въпреки това малкият валонски петел е разперил гордо криле и кукуригането му се чува из цяла Европа.

Дори и в деня преди решителното заседание на срещата на върха в Брюксел белгийската провинция блокира споразумението за свободна търговия с Канада (CETA). И министър-председателят Пол Маниет изобщо не смята за необходимо да се извини за това. А нервността в Брюксел расте. Двадесет и седем и половина страни-членки на ЕС, към които спада и белгийска Фландрия вече одобриха споразумението.

Дали пък Пол Маниет не се изживявя в ролята на Астерикс срещу римляните? "Съжалявам, че нашият регион е относително малък. Въпреки това Валония е по-голяма от седем други страни-членки на ЕС", подчертава Пол Маниет в интервю за Дойче веле. И младият правителствен ръководител са наслаждава на арията си на международната сцена. "Това споразумение ще бъде в сила дълго време за 500 милиона европейци и 35 милиона канадци. То трябва да стане еталон за всички други споразумения, по които ЕС ще преговаря с нас. Затова е по-добре да изчакаме и в крайна сметка да сключим една добра сделка", казва той. Защо е необходим толкова драматизъм на последната права за едно споразумение, по което се водят преговори от седем години?

Пол Маниет обяснява, че вината не била негова. Още преди една година информирал ЕК за своите резерви по отношение на СЕТА. "Но чак на 5. октомври ЕК разговаря с мен. Ако бяхме започнали да разговаряме по-рано, нямаше да сме под натиск сега", твърди валонският премиер и не иска и да чуе за каквито и да било ултиматуми. Ако ще и предстоящата среща на върха между ЕС и Канада да се провали. Вратата все още била открехната.

Маниет защитава непреклонната си позиция

Валонският премиер все пак не изключва и постигането на единодушие в последния момент. "Сега топката е в полето на ЕК. Вчера обясних възможно най- ясно нашите проблеми. Разговарях и с канадците, които бяха много открити, както и Зигмар Габриел, който също беше в Отава. В следващите часове очаквам един документ и на негова основа ще вземем решението си", казва Пол Маниет.

Не всички валонци са против СЕТА

Споразумението СЕТА изглежда е най-дискутираната тема в региона. Млади и стари по улиците на Намюр имат мнение по въпроса. "СЕТА и ТТИП е едно и също", казва една млада жена и заявява, че е против глобализацията. Една възрастна дама е на същото мнение. "Аз съм за регионите. СЕТА не е правилното решение за световната търговия", казва тя. Млад мъж се присединява към двете жени. "Онези оттатък имат свои собствени норми за етиката и екологията. Това не е добре за нас, защото ще понижи нашите стандарти", допълва той. Всички те искат застраховки от Брюксел и не вярват на медиите, че СЕТА било добро споразумение. "В сайтовете на неправителствените организации чета нещо съвсем друго", казва противничката на глобализацията.

Не всички валонци искат да блокират Европа

Все пак не всички валонци подкрепят афронта на региона. "Не е демократично, един малък регион като Валония да блокира цяла Европа. Що за глупост? Какво ще си помислят за нас Франция, Германия и Великобритания", казва една млада жена. Друг жител на Намюр, който разхожда кучето си, смята, че приказките за демокрацията са празна работа. "Малкият гражданин тук няма думата. Ние само чакаме, какво ще каже правителството. И ние всъщност сме ЗА споразумението", казва той.

Селските стопани са пречката

Пчеларят на пазара Жак Мар няма никакво отношение към СЕТА. "Аз съм дребен селски стопанин и то не ме засяга. Но всичките ми по-големи съседи-фермери са против споразумението", казва той. На 15 минути път от столицата Намюр се намира фермата на Мишел Дюен. Той отглежда крави и произвежда фураж. "Смятам, че свободната търговия е добре дошла за големите фирми, а не за селските стопани. Възможно е сега Валония да бъде изолирана в Европа, но ние имаме добри основания за това", казва той. Нито той, нито големите селскостопански сдружения имат доверие в гаранциите на ЕК, че европейските екологични и социални норми ще бъдат запазени  и след подписването на СЕТА. Мишел Дюен намира напълно в реда на нещата, дори ако неговото правителство докрай казва НЕ на споразумението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА