25 Октомври, 2016 12:25 1 483 0

„Помпат“ Гърция с нови 2,8 млрд. евро

  • гърция-
  • ддс-
  • помощ

Сириза май дава заден за ДДС-то за островите

„Помпат“ Гърция с нови 2,8 млрд. евро - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Радикалното ляво правителство на Алексис Ципрас иска да постигне споразумение с кредиторите, за да отложи за неопределено време увеличаването на ДДС по гръцките острови.

Междувременно международните кредитори на Атина одобриха поредния заем от €2,8 млрд..

От тях €1,1 млрд., които да бъдат използвани за обслужване на гръцкия дълга и €1,7 млрд. за изплащане на просрочени задължения към местни доставчици. Новите €2,8 млрд.  се прибавят към първия транш от 7,5 милиарда евро, които Атина получи през юни.

Управляващият директор на Европейския спасителен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг потвърди за транша от €2,8 млрд. на Гърция. Днешното решение да отпуснем €2,8 млрд. е сигнал, че гръцкият народ бележи стабилен прогрес при реформирането на своята държава, обобщи Клаус Реглинг.

Както Факти.бг предупреди, че ДДС секира ще удари всички острови в Гърция. Оттогава те ще загубят отстъпката от 30%, която ползват за данъка.

През последните две години левичарското правителство на Сириза постепенно премахваше данъчните облекчения за някои острови.

Първи през октомври 2015 г. паднаха популярните туристически дестинации като Санторини, Миконос, Наксос, Парос, Родос и Скиатос. От юни 2016 г. към тях се присъединиха Тасос, Тинос, Карпатос и други.

От финансовото министерство посочват, че въвеждането на пълната ставка на ДДС е довело до увеличаване на приходи от популярните като туристическа дестинация острови.

В същото време се отчита, че

бежанската криза почти спря туристическия поток към острови с лагери за имигранти.

Хотелиерите на островите Лесбос, Самос и Хиос свалиха цените наполовина още в разгара на туристическия сезон. След чужденците и гърците отказаха почивките по Егейските острови.

По-рано този месец финансовите министри на еврозоната постигнаха споразумение, че Гърция е изпълнила необходимите икономически ремонти, за да получи €1,1 млрд. от първия транш от финансовата помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА