1 862 0

Америка след изборите

Който и да бъде избран, ще има последици

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Ричард Хаас
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Ричард Хаас за Project Syndicate. Ричард Хаас е американски дипломат.

В продължаващата президентска кампания в САЩ има огромни разлики между двамата основни кандидати: бизнесменът Доналд Тръмп, човек срещу установения ред от републиканската страна, и Хилъри Клинтън, обигран политик от страната на демократите. Изборите създадоха разделителни линии в обществото и навредиха на репутацията на страната. Без изненада можем да се съгласим, че кампанията продължи твърде дълго, но наближава нейния край. Въпросът е: какво следва?

Сондажите предвиждат, че Клинтън, бивш държавен секретар, ще победи полемичния Тръмп. Но социологическите прогнози не трябва да бъдат бъркани с реалността. На референдума във Великобритания през месец юни повече анализатори предричаха успех на позицията за оставане в Европейския съюз. Наскоро пък колумбийските гласоподаватели отхвърлиха мира с бунтовниците от ФАРК.

Всичко това ни показва, че докато победата на Клинтън е по-вероятна, но тя не е сигурна. Единственото, което има значение, е вотът на 8 ноември. Дотогава всичко, което може да правим, е да спекулираме.

И въпреки това има прогнози, които могат да бъдат направени с увереност. Няма съмнение, че след президентските избори страната ще бъде с разделено правителство, независимо от това кой кандидат на двете големи партии ги спечели. Нито демократите, нито републиканците ще могат да реализират своите цели без подкрепа от другия лагер.

Но никой не трябва да мисли, че единственото разделение в американските политики е между републиканци и демократи. Всъщност разделението е много по-дълбоко. Това прави компромисите в центристките политики по-трудни за постигане. Ако Клинтън спечели, много републиканци ще предположат, че това е така само заради недостатъците на Тръмп, и ще гледат на нея като президент за един мандат. Ще стане малко вероятно демократ да бъде избран за четвърти пореден мандат. Много републиканци (особено тези, които няма да признаят легитимността на победата на Клинтън), ще се стремят да подкопаят администрацията й.

По подобен начин, ако Тръмп успее да победи, повечето демократи (и дори някои републиканци) след изненадата ще превърнат в свой основен приоритет той да не получи втори мандат като държавен глава. И в двата сценария ще бъде трудно да се постигне прогрес в ключови направления. Следващото американско правителство може да успее във финансирането и модернизацията на остарялата инфраструктура в страната – позиция, която и двамата кандидати и много в Конгреса подкрепят. Възможно е да бъдат изпълнени и реформите в данъчното законодателство – в частност намаляване на високия корпоративен и данък и повишаване данъците за по-богатите. Възможно е дори да се стигне и до реформи в здравеопазването.

Но други решения, които изискват сътрудничеството на президентската администрация с Конгреса, могат да не видят бял свят. Едно от тях е реформата по отношение на имигрантите. Друг проблем е търговията – и Тръмп, и Клинтън, се противопоставят на Трансокеанското партньорство, въпреки че ратификацията му ще донесе ползи на американската икономика и стратегически позиции. Междувременно се очаква дългът и дефицитът да се повишат,

Външнополитическите въпроси стоят по малко по-различен начин. Американският президент се радва на значителна свобода, съгласно конституцията на страната. Докато само Конгресът може да обяви война или да ратифицира споразумения, то президентът може да използва (или да откаже) военна сила без одобрението на Конгреса. Държавният глава може също така да влиза в международни споразумения, както и да променя външната политика на страната, както го направи Обама по отношение на Куба.

Под ръководството на Хилъри Клинтън САЩ могат да поискат създаването на забранени за полети зони в Сирия, укрепване на дефанзивната военна мощ на Украйна и по-твърда линия за ядрено разоръжаване на Северна Корея. По-трудно е да прогнозираме каква ще е външната политика, ако за президент бъде избран Доналд Тръмп. Той е политически аутсайдер и никой не знае до каква степен реториката му по време на кампанията ще бъде пренесена в политиката. И все пак можем да очакваме администрацията на Тръмп да се дистанцира от някои традиционни съюзници в Европа и Азия и да стои по-настрана от проблемите в Близкия изток.

Какво ще се случи след президентските избори в САЩ остава отворен въпрос. Сигурно е единствено, че 96% от световното население няма да гласува на изборите в САЩ, но ще усети ефекта от изборите не по-малко от американците.

 

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.

САЩ


Още по темата

 • Американските избори и светът

  Американските избори и светът

  Анализът е на Набил Фахми за Project Syndicate. Фахми е бивш външен министър на Египет и бивш посланик на страната в САЩ и Япония. Кандидатът на ...
  15.10.2016
  1 348
  0
 • Как се стигна до феномена „Тръмп“?

  Как се стигна до феномена „Тръмп“?

  Анализът е на Джоузеф Стиглиц за Project Syndicate. Джоузеф Стиглиц е американски икономист,автор и професор ...
  22.10.2016
  1 735
  0
 • Кой иска да стане президент?

  Кой иска да стане президент?

  Кандидат-президентската надпревара в САЩ сбъдна всички мечти на американските медийни продуценти, дори най-смелите. Със своите колоритни участници и ...
  4.11.2016
  1 842
  2
 • Клинтън води с 4% пред Тръмп

  Клинтън води с 4% пред Тръмп

  Кандидатът на демократите за президентските избори Хилъри Клинтън води с 4 процента пред Доналд Тръмп. Това сочи последното проучване на Ен Би Си и ...
  6.11.2016
  698
  4

Напиши коментар:


Публикувай