26 Октомври, 2016 14:09 1 858 1

Ромските стипендии са опит за дестабилизиране на обществото

  • ромските-
  • стипендии-
  • дестабилизиране-
  • обществото-
  • цветелин кънчев

Парите трябва да отиват за всички български деца, без те да се разделят по етнически произход, каза Цветелин Кънчев

Ромските стипендии са опит за дестабилизиране на обществото - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ромските стипендии не са нито опит за интеграция, нито за дискриминация. Това заяви за Факти.бг председателят на партия „Евророма” Цветелин Кънчев.

Това е опит за допълнително дестабилизиране на обществото, категоричен бе той.

„Аз съм българин и смятам, че всички пари трябва да отиват за всички български деца, без те да се разделят по етнически произход“, каза Кънчев.

Факти.бг припомня, че преди броени дни Министерството на образованието и науката обяви (МОН), че учениците от ромски произход ще получават по 30 евро стипендия по проект „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“. Проектът се реализира от МОН чрез Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства съвместно с Ромския образователен фонд.

Месечните стипендии обхващат 700 ромски деца в 9 и 10 клас, с успех над 3.50. От държавния бюджет ще се осигуряват по 12 евро, или 40% от общата сума, а останалите 60% ще се дават от Ромския образователен фонд. Министър Кунева обяви, че за тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лева за различни видове стипендии за учениците след VIII клас. Според министъра, сумата за ромски деца на практика е по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех.

Кунева обяви още, че през 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми.

Изказванията на ръководството на МОН, предизвикаха недоволство сред българското общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ангора

    0 0 Отговор
    Не мога да се начудя на повърхностното плъзгане на мисълта на хората по същината на въпроса за грамотността и образованието на всички български деца, но най-вече на циганите, защото делът на останалите нез всякаква грамотност е най-голям при тях-15 ли, 30 ли %. Така утре тези маси ще бъдат над 50% неграмотници. Какво може да се очаква от хора без образование, без професия освен кражби, просия и престъпност и насилие? Ето затова е важно с всякакви средства българските деца да се заставят да се образоват, за да имат шанс и път в живота! Но за да не е всичко на вятъра-всеки трябва да може да се учи и да получава за това всичко-учебници, дрехи, храна, транспорт, общежитие, стипендии и др.-но всичко това е дължимо и трябва да се връща на държавата и обществото ни-иначе е само разхищение!