30 Октомври, 2016 07:00 3 042 12

България единствена ще е под мониторинг в ЕС?

  • мониторинг-
  • ес-
  • ек-
  • българия

Да се прави бизнес в България е равносилно на усилието да си предприемач в Русия, Армения, Беларус и Казахстан

България единствена ще е под мониторинг в ЕС? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дяволът е в детайлите.... казват опитните дипломати.  По тази причина България не трябва да се радва от решението на Европейския парламент от понеделник.  Мониторингът от Европейската комисия няма да падне или да бъде вдигнат, а ще остане.

Това е така, въпреки че с 405 гласа "за" срещу 171 "против" евродепутатите в Страсбург

поискаха въвеждането на мониторингов механизъм за всички 28 държави от ЕС.

Резолюцията, която е с препоръчителен характер, предлага Брюксел да упражнява надзор върху спазването на основните права, демокрацията и върховенството на закона в Общността.

Междувременно в четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до българския премиер Бойко Борисов, в което го уверява, че механизмът за наблюдение над нашата страна ще отпадне до 2019 г. 

В момента Европейската комисия (ЕК) има право да наблюдава правосъдието единствено в България и Румъния. Двете балкански страни сами се съгласиха на това в договорите си за присъединяване към съюза.

Наблюдението трябваше да трае няколко години, но процесът продължава вече цяло десетилетие. През последните месеци дори се заговори, че Румъния ще бъде извадена от наблюдението заради показания напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност във висшите ешалони на властта.

Именно решението на европейските депутати е елегантен начин Румъния да бъде извадена от наблюдението, а България - не.

Дяволът е в детайлите....

Всяка година Европейската комисия трябва да пише доклади и препоръки въз основа на показатели, като разделението на властите, свободата и плурализма в медиите, достъпа до правосъдие. 

Да започнем от сергията за вестници...

България се срина до 113 място от 180 изследвани държави в класацията за свобода на словото и медиите на международната организация „Репортери без граници“ за 2016 г.. Това е със 7 позиции надолу в сравнение с предишната година и с цели 80 в сравнение с 2004, когато страната ни е била на 34 място в класацията.

Репортери без граници отбелязват, че медийната среда е доминирана от корупция, и тайно споразумение между медии, политици и олигарси. Организацията посочва като един от тях бившия ръководител на ДАНС и собственик на „Нова медийна група“ Делян Пеевски.

Медийната собственост у нас  е концентрирана в конгломерати с широк кръг на бизнес интереси и представлява опасност пред журналистическата независимост. Тази заплаха все повече нараства и поставя в риск европейския модел. Дори и Албания ни задмина по медийна свобода. На Балканите зад нас са единствено разкъсваната от политическа криза Македония и Турция с надигащия се в нея авторитаризъм на президента Реджеп Ердоган.

А как да си отворим сергия за вестници....

И тук положението хич не е розово, ако погледнем престижната класация на Световната банка – Doing Business. Тази година родината ни пада с две места по-надолу до 39 място спрямо миналата година. Да се прави бизнес в България е равносилно на усилието да си предприемач в Русия, Армения, Беларус и Казахстан, става ясно от класацията.

Отчетливо по-трудно спрямо 2013г. е станало получаването на кредит и няма промяна спрямо 2013 г. при плащане на данъци и уреждане на несъстоятелност.

България продължава да изостава по икономическа свобода и през 2016 г. Това отбелязват от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според тях един от основните слаби критерии е съдебна система и право на собственост.

В същото време най-много дни през 2016 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни над 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Как се простихме със сергията за вестници...

Всички знаем коя е невидимата ръка на пазара в България. Корупцията у нас е придобила системен характер, функционира като допълнителен данък за публични услуги, а държавните институции на практика са приватизирани от техните служители. Този извод се съдържа в доклад на Центъра за изследване на демокрацията( ЦИД).

Анализатори отбелязват, че в България има върховенство на корупцията, а не на закона. В съседна Румъния ефективно разследват, изправят пред съда и осъждат високопоставени политици и магистрати. Някой да си спомня за присъда по знаково дело у нас?

Някой да се съмнява, че мониторингът от ЕС за България ще падне?

Дяволът е в детайлите...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В паралелка за бавно развиващи!

    0 0 Отговор
    Пак сме в отряд "Овца Паисиева"! Какво може да очакава държава която живее на помощи от вън. Како може да очакваш от недодялани държавници като: ББ, МИТОВ, КУНЕВА, НЕНКОВ и край няма. Пародия на държава. Ще въртим бизнес с тези с онези, ще развиваме нам си що си и накрая в група изоставащи умствено. НЕНВИЖДАМ ТАЗИ ДЪРЖАВА а ВИЕ?

    Коментиран от #2

  • 2 Тошибиян

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "В паралелка за бавно развиващи!":

    Ненавиждам е меко казано моля се всеки ден да гръмне аеца и да се свърши завинаги
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Споко, важното е, че вече 10 години ни наблюдават и ако трябва още ще ни наблюдават. Все едно сме опитни мишки - някой пуска някакви управляви тук и наблюдава как ще реагира народа! Не ни лекуват, ами с нас изследват болестта. Това хич ли не ви грее?
  • 4 Plovdiv

    0 0 Отговор
    И какъв е смисълът от този "мониторинг" от ЕС??? И как да си обясним факта, че "държавата" е с цели 80(!) позиции надолу по свобода на словото - разбирайте демокрацията - в сравнение с 2004 г, когато още не беше влязла в ЕС??? И защо, след като тоя ЕС е толкова хубав, всички искат да се махат от него, някои се махнаха, а други се отказаха завинаги да влизат в него?!

    Коментиран от #5

  • 5 Провинциалист

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Plovdiv":

    Отговора е един:
    Зависимост от Русия и управници и олигарси пребоядисани комунисти и ченгетата на ДС.Европйския съюз не е съвършен,но без него България е обречена.Атаката към съюза е от Русия и руските подлоги и шпиони в България.Ако имахме правителство милеещо за България,положението щеше да е различно.Но с хора пазещи руските интереси ще е така.Естествено,че ще ни наблюдават.Нашата комунистическа държава е опасна за ЕС.

    Коментиран от #11

  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Браво!. Ниакакво отпадане. Напротив трябва да се разшири и е крайно време ЕК да извади тоягата. Не може държавана наричана Кенеф от собствените си граждани да не бъде наблюдавана. Не може държава със всеки месец честитка от Стразбург да не бъде наблюдавана. Не може държавни институции оглавявани от престъпници да не бъдат наблюдавани. Не може държава с лавинен спад в раждаемостта да не спазва правата на децата и да гони родителите им в чужбина. Не може да подслушваш и да биеш гражданите на една "европейска"(уж) държава(уж) безнаказано.
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Че кое правосъдие наблюдават.Ние нямаме такова.Пълни глупости.Наблюдавали.
  • 8 Диди

    0 0 Отговор
    Трябва цялото правителство да се смени.Във ЕС все още сме 28 държави,достатъчно ще е от няколко държави да се изпратят политици които да поемат отговорността за развитието на нашата малка държава,тоест да сменят българското правителство с тези политици.Мисля че ще има ефект.Народа да излезе с такова искане към ЕС.Срамно е,но иначе държавата ни затъва повече и народа ще мизерства повече,а да не говорим за престъпноста.Ето,това бих предложила за да спасим държавата си от тези които продължават да ощетяват изстрадалия ни народ.
  • 9 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тоя драскач хем цитира резултата от гласуването на евродепутатите в Брюксел,който недвусмислено е ЗА МОНИТОРИТГ НА ВСИЧКИ ДАРЖАВИ-ЧЛЕНКИ,хем си задава глуповатия въпрос-съмнение "България май/?!/ ще е единктвена мониторингова държава?"И за да подсили усещането на читателите за силния вятър в кратунката си,започва да се вайка че свободата на словото в България е потъпкано.Е как да му се обясни на човека,че пресата и телевизиите в БГ ОТДАВНА СА В ЧАСТНИ РЪЦЕ и всеки издател и телевизионер е свободен да публикува КАКВИТО СИ ИСКА НОВИНИ И КОМЕНТАРИ,стига да не нарушава законовите забрани за публикация на расизъм,тероризъм и морални задръжки?А дали медията ще се котира на пазара,се определя от САМИЯ ПАЗАР и НИКОЙ ДРУГ!Но явно някои коментатори или не знаят,или умишлено премълчават КАКВА ДЪРЖАВНА ЦЕНЗУРА СЕ УПРАЖНЯВА в други БЕЛИ ДЪРЖАВИ,,да не говорим за ЖЪЛТИ И ЧЕРНОКОЖИ...

    Коментиран от #10

  • 10 Крилья Советов

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    :-) :-) Поставяш много интересно въпроса, но веднага може твърденията ти за свобода на словото и правенето на бизнес да се оборят. Да започнем от свободата на словото и частните ръце. Ръцете са частни, но удобни, т.е. правилните ръце! Медиите са в ръцете на шепа олигарси и както по-горе пишат, тези олигарси са в негласна договорка какво да се списва и как. Изобщо няма кой каквото си реши! Нещата са други - Пеевски контролира "Труд" и "24 часа", затова двете издания разследват бившия банкер Василев. А ролята на Пеевски във взаимоотношенията с Василев се омаловажава...

    Вторият пункт - правенето на бизнес. Бизнесът у нас е доминиран от бившите комунисти и ченгета, както са забелязали мнозина преди мен. Затова работа тук няма и случайни хора във властта и бизнеса просто няма! Именно затова 3 млн. души избягаха да работят в чужбина, вместо да си стоят в България. Тезата, че тези хора са калпави и затова са навън, издиша - да са един и двама некадърни и затова да са избягали, това би било разбираемо. Да избягат 3 млн. човека и те всички да не са могли да оценят прекрасните възможности на Родината - някак не ми се вижда възможно.

    И във връзка с гласуването за въвеждане на механизъм за мониторинг над всичките 28 държави-членки - те гласуват, но самата резолюция за прилагането не е задължителна. Дори и да въведат мониторинг за всички, това ще коства време поне две-три години. А на нашите олигархия, политици и престъпници няма как да им пука за някакви механиз
  • 11 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Провинциалист":

    Е къде видя зависимост от Русия? Посочи ми едно събитие от последните години, в което сме направили нещо в руски интерес. Иначе аз се сещам за зависимост във външнополитическите ни действия от Германия, от Турция, от САЩ, ама за Русия нищо не се сещам. За комунистите съм съгласен - всички в управлението, вкл и сегашните са такива, но жих казал че си гшедат предимно тяхния интерес и то краткосрочен - важното е да продадат каквото могат за да вземат те комисионната, че утре я са на власт, я не са.
  • 12 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    трябва да си зададем въпроса защо само ние?отговора е много прост заради неоткъснатата пъпна връв със ссср и сегашните му възрждащи се креатури в русия.огромната маса сoцносталгици запушват излизането от безвремието на прехода и ни хвърлят в обятията на корумпирани играчи и партии.модела е толкова порочен че няма дори изгледи за разбиването му.партиите в българия които са избираеми до една са носители на статуквото,може би без част от реформаторите,но само част от тях са хора с ясна проевропеиска визия ,другите са спящи троянски коне готови да се активизират когато трябва да се компрометира идеята.та проблема си е в нас и докато го има ще бъдем европеиските двоикари непотдаващи се на забогатяване и демокрация и теглещи ги към л..ната на безвремието.