Last news in Fakti

2 Ноември, 2016 13:57 2 336 1

"Уотъргейт" на Хилари

  • уотъргейт-
  • избори-
  • клинтън

Тежък скандал порази кампанията на Клинтън

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни медиите избухнаха с новината, че шефът на ФБР Джеймс Коми е уведомил Сената, че е възобновил разследването по скандала с имейлите на Хилари Клинтън, което уж приключи през юли.

Това пише анализатора Патрик Джей Бъчанан в коментар за „The American Conservative”.

Журналистът Карл Бърнстейн възкликна „бомба“, а пазарите се сринаха с „Октомврийската изненада“.

Единственото обяснение е, че вероятно ФБР са открили информация по случая, която може да доведе до обвинения срещу бившия държавен секретар, който да бъде президент, когато те й бъдат повдигнати.

Оказа се, че висшият съветник на Клинтън Хума Абедин е изпратила хиляди имейли от частния лаптоп на своя съпруг Антъни Уейнър, който в момента е разследван от ФБР по подозрения за сексуална кореспонденция с 15-годишни момичета.

В компютъра са се съдържани 650 000 имейла. ФБР все още не са прегледали имейлите, но те може да се окажат копия на тези, които вече бяха прегледани.

Самата Абедин твърди, че всички комуникационни устройства на Държавния департамент, които тя е използвала, са били върнати през 2013 г. Клинтън логично бе притеснена от заявлението на Коми и опасността той да възобнови разследването, прекратено през юли.

На 31-ви октомври се появиха нови проблеми, които може да се окажат и фатални за президентската кампания на Клинтън. Репортери откриха, че във ФБР е имало буквално вътрешен бунт за решението на Коми да прекрати разследването за ползването на частен сървър за изпращане на имейли от Клинтън в рамите на нейния мандат като държавен секретар, пише Бънчанан.

Андрю Маккейб, вторият човек във ФБР, беше посочен от анонимни източници, че най-агресивно е отхвърлял всякакво разследване срещу Клинтън. Съпругата на Маккейб е участвала в надпреварата за сенатор на Вирджиния и е получила $ 475 000 от губернатора Тери Маколиф, който е дългогодишен приятел и участник в кампаниите за набиране на средства на Бил Клинтън.

Съпругата на Маккейб губи изборите, но той самият е повишен от номер 3 до номер 2 във ФБР. Там той има много по-високо влияние върху решенията за разследване.

В южния окръг на Ню Йорк, където се води разследването срещу Антъни Уейнър, агентите на ФБР са били блокирани да започват разследвания, свързани с корупционни схеми на фондация Клинтън.

Бънчанан припомня, че последваха разкрития, според които корпоративни шефове и външни високопоставени лица, които са подпомагали фондацията на Клинтън, са били призовани от неин бивш асистент да предоставят шестцифрени хонорари за Бил Клинтън.

Оказва се, че фондацията на Клинтън е събирала средствата за жертви на бедствия, а на спонсорите в последствие е уреждала многомилионни договори,

Все още витае въпросът какво са обсъждали Бил Клинтън и главният прокурор Лорета Линч по време на 30-минутен разговор, след който ФБР реши да не повдига обвинения срещу Хилари Клинтън.

Ако Клинтън бъде избрана за президент, ФБР ще трябва да разследва по-щателно скандала с имейлите, скандала с даренията на Фондация Клинтън, истинността на свидетелските показания и евентуалните обвинения, че е плащано на измамници, сеещи смут на митингите на Доналд Тръмп.

Ако Клинтън стане президент Департаментът на правосъдието няма да може да разследва нейните скандали. Положението е подобно с разследването на скандала „Уотъргейт“, за което никой не искаше да се довери на администрацията на Никсън. Все пак, ако тя стане президент и републиканците държат едната и двете камари на Конгреса, разследванията ще започнат скоро след назначението. Вече има призиви за специален прокурор по случая. Такова разследване може да отнеме години и огромни разходи, пише Бънчанан.

Така бъдещето за евентуален мандат на Клинтън придобива катастрофални очертания. В неделя Дъг Шун, който в продължение на 6 години работи за администрацията на Бил Клинтън, заяви, че няма да гласува за Хилари.

Доналд Тръмп каза, че това е по-лошо от „Уотътгейт“. За сега има само потенциал на това. Ако Хилари Клинтън обаче стъпи в длъжност на 20-ти януари, то подкрепата към нея ще е изключително ниска. Подобно на Никсън, може да й се наложи да отстъпи поста една или две години по-късно.

Наистина ли трябва САЩ да преминат през това отново?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    0 0 Отговор
    Всичко е ясно. Да влезе убития! Не напразно президента на Мексико се изказа, че да си съсед с Америка не е Божие проклятие, а проклятие на Дявола.