3 Ноември, 2016 13:25 2 036 3

Парадоксалната промяна: Светът няма да е същият

  • сащ-
  • избори-
  • анна кръстева

Безпрецедентна коалиция, най-вероятно ще реши изборите в САЩ

Парадоксалната промяна: Светът няма да е същият - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Парадоксално е как след тази изключително оспорвана кампания се стигна до там надпреварите в собствените си партии да спечелят най-малко обичаните кандидати в американската история. Американците дават подкрепа на кандидата, който говори гневно и драматично. Със скандалите около Хилари Клинтън става все по-вероятно Доналд Тръмп да спечели, а след това Америка и светът няма да са същите.“ Това заяви пред Факти.бг експертът по международна политика професор Анна Кръстева, която коментира предстоящите избори за президент на САЩ.

Кой от кандидатите за президент на САЩ би могъл да гарантира по-сигурен свят?

Това е голямото предизвикателство на американските избори. Нито един от кандидатите не гарантира пълна сигурност за собствената си страна, а какво остава за останалия свят.

Много различни са концепциите за международната политика в глобалния свят на двамата претенденти. Във външнополитически план Хилари Клинтън би предложила повече от същото. Една интервенционистка политика. Едно значително отдалечаване и дори бих казала замразяване на отношенията с Русия.

Тръмп пренарежда глобалния свят в собствената си външнополитическа визия, в която виждаме безпрецедентно сближаване с Русия, дори оценки, че Путин е по-добър президент от Обама. Към това можем да прибавим и подозренията за руско участие в президентската кампания. Говоря за изтичането на данни от Уикилийкс, за които има обосновани съмнения, че са свързани с руски хакери.

С други думи има позитивна и многостранна комуникация между консерватора Тръмп и авторитарния Путин, която поставя много въпросителни пред света.

В същото време наблюдаваме голямо отдалечаване от Китай. За Тръмп новият враг е Китай. Къде в тези геополитически визии ще се намира Източна Европа е трудно да се каже. В момента сме много малки да фокусираме погледа на Тръмп. Той не е тесен и дълбок специалист по външна политика. Той все още вижда света в твърде големи краски. Бих обобщила, че не ни очакват спокойни дни.

Изненадващо ли е, че едно изказване на Тръмп за жените преди години предизвика такъв шум, а сякаш разкритията на Уикилийск за Клинтън не получиха такъв отзвук?

Не бих се съгласила с позицията във вашия въпрос. И разкритията на Уикилийкс, и новото становище на ФБР за възобновяване на разследването на имейлите на Хилари Клинтън, сринаха нейния рейтинг. За броени дни те вдигнаха между 10 и 12% рейтинга на Тръмп, той за първи път взе да харесва сондажите. Нищо преди това не беше успяло така да вдигне рейтинга на Тръмп. Действията на ФБР и Уикилийкс се оказаха синхронни и обръщат кампанията в най-горещата й финална фаза.

В САЩ има закон, според който държавните служители нямат право с действията си да повлияват на изборния резултат. Точно това направи шефът на ФБР с ясното съзнание за този закон и големите политически последствия от повдигането на обвинения само седмица преди изборите.

Криминализирането образа на Хилари Клинтън от Тръмп не е от вчера, той вече я беше заплашил, че ще я вкара в затвора, щом стане президент, ще назначи специален прокурор, който да я разследва. Настоящата атака не е нова, но е възобновена от два източника. От една страна е Уикилийкс с всички, които стоят зад него, сред които най-вероятно и руски хакери. От друга страна, е шефът на ФБР. Това е една безпрецедентна коалиция, която най-вероятно ще доведе до радикална промяна на лидерството и промяна в резултата, който дълго време се очакваше да е в полза на Хилари Клинтън.

Тези кандидати се оказват най-нехаресваните в историята, според много проучвания. Какво говори това за американското общество?

Виждаме няколко парадокса. Тези избори започнаха като модел за това как трябва да протичат демократични избори. Имахме изключително оспорвана битка за номинациите в самите партии, с различни политически визии и истински лидерски сблъсъци, с впечатляващо висока степен на интерес от страна на американските граждани. Видяхме висш пилотаж и на високи обороти всичко това, което радикално липсва в собствената ни президентска кампания.

Другият аспект на същия парадокс е как след тази изключително оспорвана кампания се стигна до там надпреварите в собствените си партии да спечелят най-малко обичаните кандидати в американската история. Моделът какви трябва да бъдат едни избори беше преобърнат в модел какви не трябва да бъдат президентските избори.

Вторият парадокс е от гледна точка на самите избиратели. В момента американската икономика е в доста добра кондиция. Безработицата е под 10% , има стабилен ръст, финансовата криза вече започна да се забравя. Повечето хора са икономически добре, но в същото време казват, че нещо в системата не работи. Те са тревожни и усещат проблеми, които не винаги могат да формулират. Така дават подкрепата на кандидати, които говорят за проблеми.

Това е Тръмп, който нажежава кампанията с гнева си, докато Хилари Клинтън обяснява подробно отделни политики. Третият парадокс е, че и двамата кандидати са олицетворение на най- недобрите страни от сферите, от които идват. Тръмп идва от големия бизнес, но отказва да разкрие своите данъци, което показва, че има проблем с тяхното плащане. Хилари идва от голямата политика, но трие своите имейли, което показва, че в тях има неща, което тя крие от обществото.

Как се достигна до това тези необичани лидери да застанат един срещу друг?

Който и да спечели това няма да е убедителна победа на демокрацията, а просто победа на един нехаресван кандидат над друг.

Какво очаквате да се случи? Изглежда, че скандалите около Хилари Клинтън са доста по-тежки, като Доналд Тръмп така или иначе тръгна като скандална номинация. Може ли след няколко дни да видим обрат и Тръмп да поеме Белия дом?

С всеки час след скандала, предизвикан от ФБР, шансовете за подобна развръзка се увеличават. Изключително голямо е влиянието на тези, които все още не са решили за кого да гласуват. Две трети от тях вече са обявили, че този скандал ги разколебава в това да подкрепят Клинтън. Твърдите ядра на двете партии вече са мобилизирани и няма да сменят своя вот. Именно от тези независими и колебаещи се избиратели зависи крайният резултат. Този безпрецедентен в американската история скандал седмица преди изборите може да обърне резултата. Ние все още не знаем колко хора вече са гласували. Там гласуването по пощата вече тече. Демократите изключително много популяризираха това предварително гласуване, още докато Хилари беше водеща в проучванията на общественото мнение. Нейният коз ще е, ако тук се натрупат достатъчно гласове. Твърде вероятно е обаче Тръмп да спечели изборите.

Поради няколко причини. С цялата си парадоксалност той е носител на промяна. Той е уникален лидер, който влиза в толкова професионализираната американска политика на толкова зряла възраст и директно атакува президентския пост. Това е огромна промяна в американското лидерство.

Да се взрем и в имиджа му – гневният персонаж. Наистина парадоксален имидж: милиардер – президент на работническата класа, крупен бизнесмен, чиито основни избиратели са сините якички, недоволните, ядосаните на политическата класа и на системата.

На другия полюс е Хилари Клинтън, която олицетворява недоверието на много американци към ‘голямата’ държава и трупането на дефицит.

Безпрецедентно динамичен и драматичен предизборен финал, който ще завърши с фотофиниш. Скандали забърква и от скандал (най-вероятно) ще спечели - така бих оценила шансовете на Тръмп. Ако той спечели последния спринт, и Америка, и светът няма да бъдат същите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    0 0 Отговор
    Пекин е на 7 хиляди километра от нас - пука ми за това дали Тръмп мрази Китай или не.
    Москва обаче е на 1500км, а ние като част от НАТО сме срещу Русия и нямаме никаква полза от влошаване на отношенията й със САЩ.
  • 2 вес

    0 0 Отговор
    Това е потресаваща демагогия, професор по какво е дамата?
  • 3 Асен

    0 0 Отговор
    Абсолютно поръчкова статия! Твърдения без всякаква аргументация и скандално спорни изводи. Все пак е полезна - доказва независимостта на автора от правдата и зависимостта от парите.