Last news in Fakti

3 Ноември, 2016 21:40 93 273 53

Партията, партиите или ние гражданите!

  • партия-
  • граждани-
  • референдум-
  • иван сотиров
Партията, партиите или ние гражданите! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иван Сотиров, от Гражданска инициатива за 100% мажоритарен избор в два тура специално за Факти.бг

Преди имаше една партия, тя винаги беше права, нейното ръководство беше най-мъдрото, най-справедливото и най-честното. Ние, обикновените граждани трябваше да следваме партията и да слушаме мъдрото и ръководство. Е, сега партията се е клонирала в партиите. Тогава имаше един вожд и учител на народа, сега всяка част от народа си има своя партия и свой вожд и учител.  Преди Партията беше винаги права, дори и когато греши, сега - винаги права, дори и когато греши, -  е нашата партия! Има една хубава мисъл, че комунизмът не е идеология, а манталитет. Е, комунизмът си отиде, но манталитетът си остана. Днес , освен комунисти има и бойковисти, костовисти, царисти, догановисти, сидеровисти и т.н. Не искам да кажа нещо лошо срещу тези лидери, напротив, държа да подчертая в тяхна защита, че ако утре всички те се махнат от политиката, веднага ще си намерим други такива.

Знаете ли колко години Мойсей  се е борил с идолопоклонничеството на евреите?  Четиридесет години, той е унищожавал идолите, които си е правил неговия народ и го е наказвал сурово, въпреки това, евреите пак са се събирали и си издигали телци, на които да се кланят наново!  Това е била една тежка и жестока борба, а не просто дълга разходка в Синайската пустиня. Днес, ние нямаме наш Мойсей, но имаме примера на нашите будители. Наш дълг към тях и към нашите потомци е да осмислим тяхното дело и саможертва, като се събудим от дълбокия сън, в който са ни омагьосали партийните тролове и трубадури.

Уважавани интелектуалци и хора афиширащи се като демократи, днес  трескаво ни обясняват как трябва да бойкотираме референдума. Тези, които довчера тичаха с подписка за подобен референдум иницииран от Президента Плевнелиев, днес ни обясняват, че допитването до народа било идиотизъм. Най-яростните поборници срещу  ДПС, повтарят едно към едно аргументите, с които депутатите на ДПС  през 2009 г. громяха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тяхната теза беше, че представителната демокрация е в опасност, защото народът, воден от популисти, иска да я суспендира, като предявява претенцията за пряко упражняване на властта. Тези видни юристи, политолози и интелектуалци, като че ли не са си направили труда да прочетат какво пише в чл.1 от нашата Конституция: -

„Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“

Нещо повече, Тези високообразовани либералстващи персони би трябвало да знаят, че още  Джон Лок отхвърля свещеното право на абсолютната власт и обосновава правото на  народа  да се разбунтува и да избере друг управник, ако не получи  справедливо управление. В този смисъл, суспендирането на компрометираните органи на представителната власт, чрез пряко осъществяване на държавната власт от гражданите, е най-меката форма на възстановяване на народния суверенитет.  Нима, днес, има нещо по дефицитно от справедливостта? С какво основание компрометираното партийно представителство в институциите ще предявява изключителната претенция да упражнява народния суверенитет?

Всички парламентарни партии в общ хор ни обясняват как държавните субсидии защитават партиите от корупция. Очевидна и нагла лъжа! Ако партиите се издържаха само от субсидии, членски внос и дарения, както декларират пред сметната палата, то днес нямаше да говорим за олигархия. Истината е, че субсидията, вместо да спре черното финансиране на партиите, се използва основно като параван за прикриването му. През последните години партийните субсидии се увеличиха и с тяхното увеличение се увеличи и партийната корупция. Ние сме най-бедният европейски народ, който е управляван от най-корумпираните политици в Европа, които са си гласували най-високите субсидии - с пъти по-високи от тези на най-богатите европейски държави. При това положение, популистко или справедливо е желанието на гражданите да се намали субсидията?  От колко години се поставя този въпрос и колко години партийният картел нагло лъже  гражданите, че ще си намали субсидиите. Какъв друг изход имат избирателите освен да решат проблема директно с  референдум?

Най-драматично обаче се поставя въпроса за въвеждането на чисто мажоритарна система. Чрез нея мафията и олигархията щели да превземат държавата.  Ами това е абсурдна теза. Мафия и олигархия по дефиниция не могат да съществуват вън от институциите. Олигархията е сливане на политическа и икономическа власт. Същото важи и за мафията - не може да има организирана престъпност, ако тя не е покровителствана от властта. Въпреки че за нашата държава се твърди обратното: - всички държави си имали мафия, само в България мафията си имала държава.  Олигархията в България възникна и процъфтява по пропорционалната система. Ако олигархията искаше, тя щеше отдавна да си е въвела мажоритарна система. Олигарсите няма как да контролират мажоритарния избор в 240 едномандатни района, така както контролират реденето на партийните листи и никой от свързаните с олигарсите партийни лидери не може да има пълния контрол върху мажоритарните кандидати на партията си, така както го има върху посочените от него депутати в пропорционалните листи.

Исторически, пропорционалната система е възникнала като победа на партийните апарати над гражданите. Най-естественият избор на граждански представители в институциите е мажоритарният и така те са избирани от възникването на демокрацията в Древна Гърция до началото на миналия век.  Чак след Първата световна война партийните апарати налагат масовото разпространение на пропорционалната система. Тя е и предпоставката за възникването на първите авторитарни партии и режими в Европа. Хитлер идва на власт чрез пропорционални избори, след като, непосредствено преди това, губи мажоритарни избори за президент. Един от аргументите за премахването на пропорционалната система в Германия, след Втората световна война, е точно, за да няма рецидиви. Няма нито една Западна държава с мажоритарна избирателна система, в която да е установен авторитарен режим! Едноличния, лидерски тип на партиите в България е следствие, не само на наследения от времето на режима манталитет, а и на пропорционалната система. А самата пропорционална система е следствие на наследения от комунизма стремеж към пълен контрол.

Ще повторя неща които и друг път съм казвал. Ако искаме да има промяна за да бъдат избирани в институциите морални и способни хора, трябва да бъде въведена чисто мажоритарна избирателна система, която да създаде реална конкуренция при избора на народните представители. Действащата пропорционалната система доведе до обратна селекция на политическия елит, тъй като тя гарантира, че в парламента ще продължат да попадат основно безлични послушници на партийните централи. При пропорционалната избирателна система, единственото, за което се борят кандидатите за депутати е благоволението на партийния шеф, а не за доверието на избирателите. Нещо повече, хората с авторитет пред избирателите имат самочувствие, което ги прави неудобни за партийните апарати. Липсата на мажоритарен избор отнема възможността на избирателите да търсят пряка и персонална отговорност от тези, които са избрали. Именно поради това е и презрението, и циничното отношение на мнозинството от депутатите към избирателите.  При пропорционалната система, отговорността се търси колективно от партията или персонално от лидера ѝ, който обикновено си измива ръцете като на мястото на предишните, назначава нови послушници. Тази безотговорност е  основната причина за срива и деморализацията на политическия ни и обществен живот. Защото да не поемеш отговорност в политиката е като да не бъдеш осъден, когато си извършил криминално престъпление. Именно това поражда чувството за пълното отсъствие на справедливост в нашата страна.

Мажоритарна система с балотаж, когато на първият тур никой от кандидатите не е спечелил над 50% ще реши и още един проблем - ще даде възможност на левите и десните избиратели по най-демократичен и прозрачен начин да определят своя общ кандидат. Коалициите ще са ясни преди изборите, а не да виждаме след изборите заедно хора, които преди изборите са ни се клели точно в обратното, че са най-яростните и непримирими политически противници. Ще отпадне досегашната практика на задкулисни и безпринципни пазарлъци, за подреждане на коалиционни листи, ще отпаднат и корпоративните партии-патерици, които с един файтон назначени депутати могат да се гаврят с всички избиратели като рекетират институциите и обществото без да носят отговорност. Ще отпаднат и депутатите-гастрольори, които се прехвърлят от листа в листа, и от партия в партия. Ще отпаднат и опасно размножилите се напоследък политици  - масови измамници, които влизат с листата на една партия и след това преминават в друга. С въвеждането на мажоритарна избирателна система масовите партии, чиито десетки хиляди членове с техните роднини и приятели като скакалци опустошават държавата ни, ще загинат като динозаври на прехода. На тяхно място ще се родят модерни електорални партии формирани от избираеми личности и малки политически апарати.

Партиите, които разчитат на етнически и маргинален вот, също ще претърпят тежък удар. Както и да се конфигурират мажоритарните едномандатни райони, ще се види, че ако ДПС играе етнически, трудно ще събере над 50% от вота в повече от двадесетина района. Това означава максимум двадесет депутата срещу сегашните 38. Партии, които с крайни и екстравагантни послания успяват пропорционално да реализират 5-6, дори и 10% национален вот, може да не получат нито един мажоритарен мандат, тъй като трябва да имат кандидати способни да обединят над 50% от избирателите в едномандатните си райони.

Разбира се, срещу промяна на системата ще се обединят всички партии от политическото статукво и платените им анализатори, защото мажоритарният вот ще отнеме свещеното право на партийните централи да редят листите, и това право ще премине към избирателите. Основните политически партиите в България са неразделна част и гарант за олигархичния модел на управление на държавата. Проява на наивност и удобно бягство от действителността е поддържането на илюзията, че тези партии могат да се реформират/променят към по-добро/ или да формират парламентарно мнозинство, което да извърши законодателни и конституционни  промени.  Те ще поддържат своето картелно споразумение за запазване на статуквото, защото това е единствения начин за оцеляване на техните  благословени от паралелната власт на старата БКП-номенклатура, ръководства. Само, чисто мажоритарната система може да принуди партиите да се демократизират, за да оцелеят. Така ще демократизираме и държавата.

Груба манипулация е тезата за това, че мажоритарната система не ни дава представителността, която ни дава пропорционалната. Основният довод за това е, че при мажоритарната е представено само мнозинството, което е  гласувало за мажоритарния кандидат, а при пропорционалната са представени едва ли не всички.  Пропорционалната система гарантира сигурно представяне в парламента на партийните клиентели, а не на представителите на избирателите, които гласуват за партиите. При мажоритарната система избирателите на партиите са представени от най-избираемите кандидати на своите партии. Да, мажоритарната система дава бонус на партиите, които имат по избираеми кандидати, но това е добре за всички. Представителността не бива да е самоцел и мисля, че единственото положително нещо на предстоящите избори за Държавен глава е, че в президентството ще попадне само един от представителите на избирателите, а не всичките.

Друга груба манипулация срещу мажоритарната система е широко тиражираната  лъжа, че тя ще доведе до наличието само на три партии в парламента. Франция, в която има чисто мажоритарна система с балотаж има повече парламентарни партии, отколкото  ние имаме сега при пропорционалната система в нашия парламент. И най-малката партия, ако има силни мажоритарни кандидати, може да има представители в Народното събрание, още повече, че при мажоритарен вот няма 4% бариера. Некоректни са и опитите, като аргумент срещу мажоритарния избор, да се дава за пример това, което се случи с въвеждането на 31 мажоритарни района през 2009 г. По принцип смесените системи, при които една част от депутатите се избират мажоритарно, а друга пропорционално, са най-лошите избирателни системи, защото съчетават недостатъците и на пропорционалната и на мажоритарната. Не е случайно, че те са най-слабо разпространените в света. На всичко отгоре, пародията на смесената система, която няма аналог в световната практика с въвеждането само на 31 мажоритарни от общо 240 мандата, логично доведе до огромни изкривявания на резултата в полза на най-силната партия. За това изкривяване на резултата допринесе и обстоятелството, че в мажоритарните райони се гласуваше само на един тур и, че между тези райони имаше огромни диспропорции:  някои бяха с 400 хиляди, други със 100 хиляди избиратели.    

Това което ме изумява напоследък е и една некоректна и недалновидна кампания от страна на хора с демократични претенции за провал на референдума, чрез снижаване на активността. Логиката на тези хора е базирана на простата сметка, че ако на референдума гласуват по-малко от 3 500 585 души, резултатът от него няма да е задължителен за парламента. Очевидно тези хора съзнават, че нагласите на избирателите за гласуване с ДА на поставените на референдума въпроси са непреодолими. От много години неизменно всички социологически проучвания показват подкрепа от порядъка на 2/1 в подкрепа на мажоритарния вот и то при положение, че почти без изключение, социолозите са против мажоритарната система. Затова противниците ѝ искат да провалят допитването.  Разбира се, парламентът и при по-ниска активност ще трябва да се произнесе по резултата от референдума, но защитниците на статуквото разчитат, че по нашенски Народното събрание няма да се съобрази с волята на избирателите.  Дори има една абсурдна хипотеза заложена в закона. Ако в допитването участват 3 500 585 избирателя и от тях 1 750 293 гласуват с ДА по даден въпрос, то парламентът е длъжен да направи законодателни промени в съответствие с това „ДА“. Ако в допитването, обаче, са участвали 3 500 584 избиратели, дори и всичките да са гласували с ДА, парламентът не е длъжен по закон да се съобрази с тяхната воля. Аз не вярвам дори и нашият парламент да си е разрешил такава наглост, но е ужасно, че още има хора, които не просто мислят по този начин, но и с гордост агитират за това. Тук е мястото да кажа, че очаквам Президентът, Премиерът, Председателят на парламента и кандидатите за президент недвусмислено да призоват гражданите да участват на референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Охо-о, има да чакаш Плевнелиев, Борисов и другите тунеядци да призоват хората да гласуват ! Нали те орязаха Референдума като противоконституционен? Ами всичките им облаги и привилегии ще изчезнат!! Как така ще искат да гласуваме на Референдума? Те бягат от него и всячески искат да го опорочат - въобще не го споменават и кандидат-президентите........
  • 2 Иван Иванов

    1 2 Отговор
    Този референдум е тъпотия. Един там без коса и без мозък мисли че ще смае света. По добре да се маха от ТВ екран. Отдавна се е изчерпил.

    Коментиран от #3

  • 3 Иванич

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Иванов":

    Ти ли ще го заместиш?

    Коментиран от #5

  • 4 Я ПА ТОЯ

    1 0 Отговор
    РЕВОЛЮЦИОНЕРИ! ДЪРЖАВА ОТ ПАРТИЗАНИ, КОНСПИРАТОРИ, ХАЙДУТИ И ХАЙДУЦИ. Т.Е. ОТ ХОРА, КОИТО СА ВЕЧНО НЕДОВОЛНИ И ВЕЧНО ПРОМЕНЯТ, ОСОБЕНО В ПРЕВРАТИ. ДРУГИТЕ ХОРА КАКВИ СА, АМИ РАБОТЛИВИ, ПЕСТЕЛИВИ, ОПТИМИСТИ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ. РАЗБИРА СЕ ОТ ВТОРИТЕ НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ, НО ВИЖ, ТЕОРЕТИЦИ ЗА ПЪРВИТЕ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ И АВТОРЪТ Е ЕДИН ОТ ТЯХ. РАЗБИРАЧ ПОЛИТИКОВ, НА СЛАВЧО ТРИФОНОВ БЪРСАЛКОВ
  • 5 титов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванич":

    И той да го замести, кво, да не е лошо. Аз лично като видя Славчо ми се доповръща....
  • 6 Гостът

    0 1 Отговор
    Отново брилянтна статия. Този път сме длъжни да променим системата.
    27 години се упражняваме в нещо, което се е доказало, че неработи.
    Дори и да не знаем всички ползи от мажуритарната система сме длъжни да опитаме. А тези които плюят по референдума и промяната на статуквото нямат шанс при мажуритарен вот.
  • 7 От трън та на глог че е по висок

    1 0 Отговор
    С МНОГО УВЪРТАНИЯ И ОБЯСНЕНИЯ ИЗСМУКАНИ ОТ ИСТОРИЯТА КОИТО НЕ ВАЖАТ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ СЕ ОПИТВАТ ДА МАНИПУЛИРАТ ХОРАТА ВСЯЧЕСКИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТОЗИ НАПОМПАН ОТ ОЛИГАРСИТЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДА МОГАТ ДА СИ ПАЗАРУВАТ НА ВОЛЯ ГЛАСОВЕ И ДА ЗАДЪЛЖАВАТ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПОСОЧЕНИЯ ОТ ТЯХ ПОД ЗАПЛАХАТА Я ОТ УВОЛНЕНИЕ Я ОТ НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ИЛИ ПЪК С ОБЕЩАНИЯ ЗА ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ЕДИН ВИД МАНИПУЛИРАТ ХОРАТА ВСЯЧЕСКИ ЗА ДА УДАРАТ ЕДНО РАМО НА РЕФЕРЕНДУМА НА ОЛИГАРХИЯТА КОЯТО СИ СЛОЖИ ЗА ЛИЦЕ ПОДАТЛИВИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ШОУМЕН КОЙТО СЕ ИЗЖИВЯВА КАТ СПАСИТЕЛ НА НАЦИЯТА ОТ ВАС ЗАВИСИ АКО ИСКАТЕ ПО СИЛНА ОЛИГАРХИЯ ГЛАСУВАЙТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА НА АЛЧНИЦИТЕ
  • 8 неканен

    0 0 Отговор
    Само в Митьо ми е надеждата, ама вие не разбирате. Ранъта праи борбъта, а неговите кибапчета са големи.
  • 9 неканен

    0 0 Отговор
    На гостът: само МйеВеРе може да праи брилянтни работи, а тоя мишок да се скрие в дупката.
  • 10 Българин

    0 1 Отговор
    Не виждам защо оплювате референдума,само защото го е инициирал Слави Трифонов.Аз също не го харесвам и не гледам шоуто му,но ще гласувам с ДА на референдума,защото нещо в тази държава трябва да се промени,дали за добро или лошо времето ще покаже.Защото от 26 години чакам живота да стане по-добър,а той става все по-лош.Заради тази надежда не съм емигрирал досега,а не е като да не съм имал възможност.
    НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ,ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА!!!

    Коментиран от #18

  • 11 Гласоподавател

    0 0 Отговор
    Просто, ясно и разбираемо. Задължително да се изучава в училище в горния курс. Браво на автора.
  • 12 Гласоподавател

    0 0 Отговор
    Просто, ясно и разбираемо. Задължително да се изучава в училище в горния курс. Браво на автора.
  • 13 Гласоподавател

    0 0 Отговор
    Мммм даааа! Две неща са сигурни на този наш Свят, едното е, че рано или късно ще си тръгнем от него (и какво ще оставим след себе си), а второто, че всичко се движи, всичко се променя в него!!! Ясно е, защо промяната плаши толкова много хора, защото тя ИЗИСКВА от всеки един (без значение дали я харесва или не), промяната достига и до неговото семейство, деца, роднини, родители (без да се интересува на колко години е, какво образование има или кой на кого е човек или от коя е), а ако промяната означава ограничаване на съществуващи привилегии или повече хора да имат достъп до тях ( в този случай самата привилегия си губи смисъла....) е още по трудно. Така, че е ясно, защо управляващите и всички "сателити" около тях (роднински, бизнес или приятелски), които сега имат привилегии над мнозинството, което по ирония на съдбата им е работодател, не искат промяната, защото за тях тя означава неяснота: Какво ще правя след това?, несигурност: Какво ще стане с мен и семейството ми и начина ми на живот? Все важни въпроси, от първостепенно значение, които привилигированите, докато са на власт не си ги задават, но пред задалата се промяна - стават болезнено важни за самите тях. Същите тези въпроси, със същата огромна житейска тежест и сега стоят пред много семейства в страната ни, но никой (хайде, не никой, има и такива със съвест) от привилигированите не се впечатлява и ангажира с тяхното решаване за единицата гласоподавател!!! Промяната е необратим процес, който движи ж
  • 14 Гласоподавател

    0 0 Отговор
    Промяната е необратим процес, който движи живота и Света, някъде по-бързо, някъде по-бавно! Свиквайте с нея!
  • 15 аполон

    1 0 Отговор
    В неделя мисля, да скъсам жената от секс.
    А пък, който иска да скъса оковите, кой по каквото си пада в крайна сметка. :)
  • 16 Гого

    0 0 Отговор
    Повечето обичат да се самобичуват докато хората мизерстват с заплата 400 лева и пенсия 150 лева някои хора в центъра милионите ги нямат за нищо и си живеят на гърба на данъкоплатеца и после викат ние сме патриоти. Дали Левски и Ботев са го правили за държавна субсидия?
  • 17 СкайпБаба

    0 1 Отговор
    Аз нямам какво да добавя към статията. Ще гласувам с ДА, за да се върнат децата и внуците ми в БГ
  • 18 Бате Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Много неща трябва да се променят в България, но не всичко и на всяка цена, а промените трябва да бъдат само в положителна посока.
    Промяната на избирателната система не е едно от тях. Маолитарният вод ще спомогне за влизането в парламента на регионално значими личности - бизнесмени с желание за власт и по-лесно печелене на държавни поръчки, а също и известни личности - певци, артисти и общественици изолзвани за лица на сенчестия задкулисен бизнес.
    Безспорно от мажолитарния вот ще има полза ДПС, защото техният електорат е компактно населен. В тези региони гласът на избирателите не подкрепящи ДПС ще бъде неглижиран (мандат печели само предствителят на мнозинството).
    Допускам и някаква печалба за ГЕРБ правйки аналог с кметските избори.
    За това, хора, помислете. Не се оставяйте да ви промиват мозъците с обещания за промяна.

    Коментиран от #41

  • 19 Бас държа

    0 0 Отговор
    Нищо няма да се промени в тази измислена държава.Даже ще става по-зле.
    От 14-ти век България съществува само на хартия.В страната на чалгата няма бъдеще.
  • 20 До скайпбаба

    1 0 Отговор
    Народа няма да се върне в бе-гето!
    Всеки ден младо и старо хваща пътя към чужбина.
    Изтървахте коня заедно с каруцата.Късно е вече
  • 21 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Вече .като чуя за демокрациа за големи демократи се хващам за ножа
  • 22 Питащият

    1 0 Отговор
    Аз предлагам да почваме подписка за супермажоритарна избирателно система . При нея който мераклия за народен представител събере определено количество гласове от цялата страна , става народен представител . Например Славито и сие като съберат по 25 000 гласа ще станат . И Азис може да стане и Радан и някой зелен и Светльо Скакалеца . Технически това вече е възможно при електронно гласуване и отчитане на гласовете в реално време . На когото се напълни кутията , излиза от играта , избран е за народен представител . Гласуването може да продължи цяла седмица или месец. На което число от месеца си роден, на този ден си длъжен да гласуваш. Ще се намалят секциите и разходите , а парламента ще бъде много по-шарен и интересен, направо реалити шоу. Той така и така не прави качествени закони , но след като си плащаме , поне да има сеир. Защото ако се напълни мажоритарно със сегашните мутри ще бъде не само опасно ,но и много скучно .
  • 23 Курейшу

    0 1 Отговор
    Важното е да гласуваме с номер седем ,за да повярваме,че чудесата се случват и при нас ...Усмихвай се и дай любов!
  • 24 Минаваща

    1 0 Отговор
    Бля-бля... до гуша ми дойде от празни приказки. Дори в първобитно-общинния строй не всички са били равни и не е имало такова безумие като "цялата власт е на народа"... Не разбрахте ли, че ДЕМОКРАЦИЯ не означава власт на народа?? Аз специално НЕ ЖЕЛАЯ този народ да има власт... чалгаджии, неграмотници, безотговорници и всякакви престъпници, също така - алчни егоисти и властолюбци - НЕ ЖЕЛАЯ да имат равна власт с мен... Да не мислите, че "народът", на който искате да дадете власт, е вашето интелигентно обкръжение?? Пълна заблуда... Ако властта можеше да е "на народа" - все в някоя държава това щеше да проработи...НА НАШАТА ПЛАНЕТА.
  • 25 Народен

    0 1 Отговор
    Поздравления г-н Иван Сотиров
    Прекрасно задълбочен и аргументиран анализ на статуквото !
  • 26 Социалист

    1 0 Отговор
    Да кажеш, че си мажоритарен е лесно, важно е кой стои зад теб !
  • 27 ада

    0 1 Отговор
    НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ,ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА!!! Да ама не. На нас си ни харесва в лайната. Изпростяхме, изтормозени и голи от банки, съдия изпълнители и административен ад, но така си ни е добре. Няма сила като гледам, която да ни накара да мислим. Форумите явно също са за безперспективни люде, които пишат неща от които нищо не разбират. Ама нейсе! Когато останат тук циганите, единствената алтернатива ще бъде да си изберем циганин за президент. Може да се окаже и по успешен. Кой знае? Изгониха ни децата, обрекоха пенсионерите, издадоха смъртна присъда на нас, хората на които им пукаше. Казвам пукаше, защото на мен лично вече не ми......! И на вас като гледам. Ние сме драскачи и сякаш отстрани гледаме страната си. Оставили сме нещата да се случват. Като упоени или приспани се примиряваме с всичко което ни сервират. Няма значение кое колко струва, нито какво пращаме за качество на продукт или услуга. Дали е така уважаеми?
  • 28 ада

    0 1 Отговор
    НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ,ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА!!!
    Да ама кой да го промени?
    Ние си живеем като упоени или приспани. Няма значение колко и за какво пращаме. Защо да променяме нещо, като по-лесно е да си драскаме във форумчетата и да даваме мнения, за неща които не разбираме. Изгониха ни децата, обрекоха на мизерия родителите ни, осъдиха ни на смърт нас - данъкоплатците и ние им ръкопляскаме.
  • 29 АДА

    0 1 Отговор
    НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ,ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА!!!
    Да ама кой да го промени?
    Ние си живеем като упоени или приспани. Няма значение колко и за какво пращаме. Защо да променяме нещо, като по-лесно е да си драскаме във форумчетата и да даваме мнения, за неща които не разбираме. Изгониха ни децата, обрекоха на мизерия родителите ни, осъдиха ни на смърт нас - данъкоплатците и ние им ръкопляскаме.
  • 30 Ели

    0 1 Отговор
    Браво на автора. Добра и обоснована статия. Народът и да сгреши веднаж, следващият път ще се поправи, но крайно време е да се покаже на управляващите, че са наемници на народа.
  • 31 АДА

    0 1 Отговор
    Да ама кой да го промени?
    Ние си живеем като упоени или приспани. Няма значение колко и за какво пращаме. Защо да променяме нещо, като по-лесно е да си драскаме във форумчетата и да даваме мнения, за неща които не разбираме. Изгониха ни децата, обрекоха на мизерия родителите ни, осъдиха ни на смърт нас - данъкоплатците и ние им ръкопляскаме.

    Коментиран от #42

  • 32 МАРТИН

    1 0 Отговор
    Иван Сотиров - този не беше ли на хранилката и той ...мушмурок , щиглец и той как лъжеха актива на СДС - Русе с Марто и Руменчо 2009 година , а Юлиан Гарелов ги гледаше като препикано мушкато .
  • 33 Минаваща

    1 0 Отговор
    Стига глупости. "Властта на народа"... НЕ ЖЕЛАЯ народа, който слуша чалга, неграмотен е, трепе бабичките и шофира без книжки - да има равни права с мен! Никакви референдуми, никакъв "глас народен". НЕ И ТОЯ НАРОД!!
  • 34 Минатаща

    0 0 Отговор
    Извинявам се на аудиторията, мислех, че най- новите мнения излизат най-отгоре и миналото ми мнение не е излязло, затова повторих... Така или иначе - мнението ми не се променя.
  • 35 Ivan

    0 0 Отговор
    Стига бе! Мойсей не е знал пътя затуй се е моткал , ква борба кви идоли !!
  • 36 бай Тодор

    0 0 Отговор
    Тоз изби рибата!
  • 37 Гостенка

    0 1 Отговор
    до Бате Цецо " Маолитарният вод", що не си гръмнеш даскала по български език.Аман от неграмотници.
  • 38 Виктор

    0 0 Отговор
    Иване, кой ще ти чете опуса...? Кажи кратко - като Сула...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ХаХо

    0 0 Отговор
    Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме...
    П. Р. Славейков
  • 41 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бате Цецо":

    Значи по твоята логика не трябва нищо да се променя.Всичко е цветя и рози и е идеално да се живее в България.
    Ако мажоритарния вот е толкова облаготетелстващ за бизнесмени,бандити и др. дали за толкова години нямаше да го приемат нашите(техните) представители в парламента.
    Относно ДПС и техния електорат,те така или иначе избират техни хора в населените места с преобладаващо турско население.
  • 42 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "АДА":

    А знаете ли КОЙ ни упои и приспа.Всичките тези дето минаха и тези които са още в парламента и придворните им слуги.От страна с едни от най-интелигентните хора преди 20-тина години,се превърнахме в страната с най-необразованите хора,и всичко това за 27 години.Защо съсипаха образователната система,защо съсипаха моралните ценности на народа,защо му дават само хляб и зрелища(визирам всички тия нароили се реалити формати).Ще ви кажа,кратко и ясно ЗАЩОТО ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА ГЛУПАВ И ПРОСТ НАРОД.
  • 43 Пурко

    0 0 Отговор
    Преди освен една партия,имаше и друг строй,различен от този в който ни натресоха номенклатурците и техните копилета!Мажоритарен вот при този,а не при оня старият строй,означава едно,мутрите да станат бейове на това което заграбиха!
  • 44 Патриот

    0 0 Отговор
    Кви избори е?Кви 5лева?Кви кебапчета?Кви пакети брашно?Кви референдуми?Къв Моисеи,Хитлер е?Само 7/62 ше оправи нещата,щото на хората им писна да ги лъжат боклуците дето крадаха наи безсрамно
  • 45 лалуге

    0 0 Отговор
    Иван Сотиров се е засилил да работи със селяндура Славчо, абе Иване, заради тая лакомия и безскрупулност на такива, като теб сме на това дередже.
    Тоя референдум е поредната малумна история.Ако не помните "месията" Кобурготски, вижте Трифонов и се подсетете
  • 46 чичо

    0 0 Отговор
    Чета....И рева! Боже, колко робско племе сме! Имаме шанс като свободни хора да поискаме промяна и излизане от блатото, в което сами сме се натикали и партийно осакатеното, робски свикналото на подаяния стадо нададе вой. Абе не е важно дали харесваш Слави-той не е предмет на този референдум. Важното е дали искаш САМ да решаваш съдбата си. Другото са "душевни терзания" на нискочели, евтино продали се политмейкъри. Ако сме народ, а не стадо ТРЯБВА да грабнем шанса си в ръце, а Слави си го плювайте на воля-със стърчащите винаги е било така!
  • 47 ССгост

    0 0 Отговор
    Дами и Господа ,
    не е важно за кого ще гласувате . Важно е КОЙ ще брои бюлетините !
  • 48 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    не е проблем дали партиите ще имат субсидии и дали депутатите ще се избират пряко,а обществото ни като цяло.без ценности ,без морал без визия за бъдещето законите в българия са врата в полето и не водят до нищо щото никои няма намерение да ги спазва.след референдума нищо няма да се промени макар че ще се смени системата.пак ще се краде,пак депутатите ще са бандити и т.н. хора разберете промяната идва от нас ,а не е абстракция която ще ни озари и изведнъж ще се оправи всичко.
  • 49 vali

    0 0 Отговор
    Според мен нещата са прости и ясни.Мажоритарната система има своите плюсове и минуси,но дава шансове,докато в България пропорционалната система не дава такива.Ако преди парламентарни избори вземеш осреднените социологически проучвания за партии и активност,а от друга страна листите на партиите.С малко математика можеш да определиш поименно поне 220 от новите депутати в народното събрание.За какво гласуваме тогава??????
  • 50 Башмайстора

    0 0 Отговор
    Българския народ винаги е бил командван от някого и е бил добре!Я от царе,я от кмет,даскал и поп...Мисля най-добре е да станем президентска република,тогава един ще коли,един ще беси и само един ще краде😂Благодарим за вниманието😂😂😂
  • 51 Дядото

    0 0 Отговор
    Ниския жизнен стандарт в България не зависи от броя на депутатите, субсидиите и от партийния вот! Поради тази независимост, Референдума е излишен. Друг е въпроса, че не се признават европейските и международните ценности,относно формите за формиране и разпределение на стойността на Брутния вътрешен продукт, които осигуряват високия жизнен стандарт!!!
  • 52 Antidot

    0 0 Отговор
    А вие, Сотиров и сган българоубийци унищожихте държавата и пратихте цели поколения по пътя на 40 годишната смърт, за да забравили "робството", както ви заповядаха вашите господари от презокеанския Чифутланд и техният Мойсей. Но ние сме християни и знаем - робството е сега - в колонизирана територия, в която стотици хиляди са прогонени и стотици хиляди умират ежегодно от недохранване, болести, недостъпно здравеопазване, стрес, безработица, ниски доходи и т.н. Вие убихте България! Милиони ви проклеха преди смъртта си, милиони живи ви проклинат. Бъдете проклети, мръсна продажна сган, бъдете проклети, докато не изчезне последният ви наследник!
  • 53 Велислава

    0 0 Отговор
    Всеки път следна една добре написана статия в България или направено добро, идва ред на цяла помия от коментари!!