11 Ноември, 2016 07:45 1 450 2

ГЕРБ изцяло разчитаха на партиен вот

  • избори-
  • герб-
  • димитър димитров

Според Димитър Димитров на изборите е имало нов поток от гласоподаватели

ГЕРБ изцяло разчитаха на партиен вот - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„ ГЕРБ изцяло разчитаха на партиен вот. Комбинацията между задължително гласуване и референдум доведе до огромен нов поток от нови гласоподаватели. Това не се отрази положително на кампанията на ГЕРБ. По-малка изборна активност по-скоро ще постави Румен Радев в малко по-неблагоприятно положение.“ Това заяви пред Факти.бг социологът Димитър Димитров и експерт по изборни системи.

Този добър резултат на генерал Румен Радев отразява ли реален възход на БСП или е по-скоро въпрос на мажоритарен вот?

От данните, които съм прегледал е трудно да се направи заключение. Обяснението е твърде компонентно. Голяма част от избирателите са реагирали на посланието да се участва в референдума и това допитване е дало много неочаквани резултати. Дали точно Румен Радев е успял да стигне до сърцето на всеки негов избирател е трудно да се определи. Факт е, че участието е неимоверно голямо. Историческо сравнено такова участие сме имали през 90-те години. През 2006 г. участието е било два пъти по-малко. А сега 10 години по-късно населението е и намаляло.

Кого би облагодетелствал евентуален спад на активността при втори тур?

Това не е лесен въпрос и няма лесен отговор. Моето очакване това по-скоро да бъде в полза на кандидатите с твърди електорати. В този смисъл Румен Радев ще бъде в малко по-неблагоприятно положение. Но това е много условно.

Патриотичният фронт постигна много добри резултати на тези избори. Партията отказва да даде подкрепа за някой от избирателите. Можем ли да предполагаме, че там се готвят за предсрочни избори?

Какво да ви кажа за Патриотичния фронт, когато от там не казват нищо. Докато не кажат, каквото и да е ние просто можем да си гадаем неща по повод тяхната позиция. Дали те се готвят точно за извънредни избори ми е трудно да кажа. Публично не са потвърдили, че искат прекратяване на мандата на това народно събраните, но такова е общото настроение в пленарна зала.

Възможно ли е да се постигне голямо обединение на десния вот, което да отиде при г-жа Цецка Цачева?

Колко да е голямо? Фрагментите, които подлежат на привличане са гласоподавателите от Реформаторския блок. Като друга голяма конкуренция в дясно не е имало. Тези избиратели вече имат навика да гласуват с отвращение и е вероятно те да подкрепят Цецка Цачева.

Въз основа на референдума все повече изглежда, че мажоритарният вот ще бъде приет. Можем ли да очакваме мажоритарен вот още на едни предсрочни избори?

Това са посланията, които идват от министър – председателя. Ще трябва да изчакаме и да видим. Няма как веднага да започнем да гласуваме мажоритарно. Има огромна техническа работа, която трябва да се извърши. Освен това световната практика, даже не само европейската, не предполага точно такава формула. Това е много рядко практикувана формула във вида, в който е предложена в референдума, като формула за избори на народни представители.

Практикува се достатъчно често, но като избор на кметове. По този начин се постига максимална легитимност на избрания кандидат. Знаете, че както ние си избираме кметове, така сме избирали кметове от много време. Всички български избори за местна власт са по тази формула и това е осторожно, когато се говори за такъв тип избори. Местните избори са най-спорните и най-оспорваните, тъй като голяма роля имат така наречените схеми за гласодобив. Става въпрос за уговаряне на избора, който ще направят различните категории гласоподаватели. Това може да се очаква, ако ние ще правим избори по този начин.

Можем ли да кажем, че ГЕРБ разчитаха твърде много на чисто партиен вот.? Не спечели ли генерал Румен Радев, защото е с една идея по-силна мажоритарна кандидатура?

Те изцяло разчитаха на този вот. Дали това не би им изиграло лоша шега е трудно да се каже. Имам в предвид прекомерната им самоувереност. В крайния резултат се получи нещо, което не беше се получавало преди. Комбинацията между задължително гласуване и референдум доведе до огромен нов поток от нови гласоподаватели. Такива, каквито обичайно не участват в избори. Това не се отрази положително на кампанията на ГЕРБ.

Генерал Румен Радев не е точно с една идея по-добра мажоритарна кандидатура, Това е твърде спекулативно. Той е по-скоро с една идея по-малко удобен за пропагандна атака. Атака, каквато стана възможна, заради мажоритарното говорене и всичко, което се отнасяше до идеята за референдум по въпросите на политическата система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    герП изцяло разчита на бандитски вот. Цяла седмица раздават листовки с банкнота от 20 лева вътре. Активистите им са в циганските махали и извършват благотворителни операции. Подготвят се и в турските махали и в самата турция.

    А родната полиция се прави на ударена с чук.

    Коментиран от #2

  • 2 TnT

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    А ти бай-чото спри да ходиш по форумите и само едно и също да спамиш, ставаш досаден.