1 157 0

Доналд Тръмп или новият най-добър приятел на ОПЕК

Ако новоизбраният президент изпълни обещанието си по отношение на Иран, балансът на петролния пазар ще се върне

Доналд Тръмп или новият най-добър приятел на ОПЕК
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ОПЕК се нуждае от приятели и от чудо, за да намери нов баланс на петролния пазар. Това коментира миналата седмица петролният стратег и анализатор на Bloomberg Джулиан Лий, който преди да се присъедини към информационната агенция на Майкъл Блумбърг, работи като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.

Сега той смята, че един от тези приятели неволно би могъл да стане новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който също така би могъл да осигури и необходимото чудо с един замах.

В едно от предизборните си обещания, направено през март, милиардерът заяви, че ще прекрати ядреното споразумение с Иран, с което ще намали иранския износ на петрол с почти един милион барела на ден. ОПЕК има късмет, тъй като този милион е приблизително същата стойност, която организацията трябва да ореже, за да открие своя баланс.

В своя последен месечен доклад ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол в света през 2017 г. ще се увеличи до 95,55 млн. барела на ден или с 1,15 млн. барела повече, отколкото очакваното производство за 2016 г.

Според доклада, ръстът идва най-вече заради повишеното изпомпване на нефт от кладенците в Ирак, Нигерия и Либия.

Появиха се обаче въпроси за ролята на Иран в намаляването на добива на петрол в ОПЕК. По-рано тази седмица президентът Хасан Рохани обяви, че добивът на петрол в Иран е нараснал значително след вдигането на американските санкции. Нещата обаче, могат да се променят, тъй като сделката между САЩ и Иран все още не е ратифицирана от Конгреса, но въпреки това влезе в сила благодарение на президента Барак Обама. Тръмп може да отмени това.

Този ход би подновил санкциите, наложените на ислямската република от САЩ, ООН и ЕС. Една от тях бе забрана за внос на ирански петрол в Европа, а друга налагаше ограничения за неамерикански лица и фирми, които купуват петрол от Иран или инвестират в петролния сектор на страната. Възобновяването на старото положение моментално ще отдръпне много потенциални бизнес партньори на Техеран, които изявиха желание да купуват иранското „черно злато“.

Други някогашни важни купувачи на ирански петрол на азиатския пазар, сред които Япония, Южна Корея, Турция, Тайван и Сирия, в миналото бяха застрашени да загубят достъпа си до банковата система на САЩ заради отношенията с Техеран. Тази тактика вероятно ще сработи отново.

Разбира се, Иран ще приеме американския ход като основание да се откаже от собствените си ангажименти. Очакваните събития ще дойдат малко преди президентските избори в Иран през май, което ще даде огромен тласък на ислямските консерватори в Техеран.

САЩ

Напиши коментар:


Публикувай