3 232 8

Как мажоритарният вот спаси евреите

И как пропорционалният ги прати в газовите камери

Валери Найденов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни цялото воинство от социолози и политолози е мобилизирано от благодетелите си да клевети единствената демократична форма на гласуване – мажоритарния вот. Сред водопада от лъжите им една блести като бисер на глупостта – видите ли, през 1934 г. монархофашистите направили преврат, специално за да въведат мажоритарен вот! Това заявява в анализ за в. "168 часа" Валери Найденов.

Тази жаба квака от устата на някои леви социолози. Знам точно кой им я е пробутал като опорна точка, но айде – този път ще му спестя името.

Да, през 1934 г. наистина има преврат. Да, след него парламентът е разпуснат, а партиите са забранени. Но оттук нататък фактите са коренно различни.

Превратът не въвежда никакъв мажоритарен вот поради простата причина, че няма парламент още 4 години. Няма и партии. А истинската причина за преврата е нестихващият хаос на междупартийните дърляния, който прави невъзможно нормалното държавно управление. Този хаос е свързан именно с пропорционалната избирателна система, която превръща партиите в корумпирани клики.

Чак 4 години по-късно, през 1938 г., поради натиска на обществото в България отново се правят избори и се свиква парламент. Но тъй като партиите са забранени, не е възможно да се гласува с партийни листи. Затова именно се въвежда мажоритарен вот. Де факто партиите пак си действат, но неофициално и отстрани.

Да повторим – пропорционалният вот докарва диктатурата, мажоритарният връща демокрацията. Ясно?

Общото впечатление от онова време е, че политиката се е нормализирала, страната се е успокоила донякъде, икономиката е вървяла добре. Доколкото всичко това е възможно в условията на световна война, която проектира своите битки у нас. Можело е да е 10 пъти по-зле.

Подпредседател на парламента по онова време е Димитър Пешев, депутат от Кюстендил. Възгледите му са близки до тези на управляващата клика, всъщност той е неделима част от нея. През 1940 г. той гласува за антисемитския закон. В резултат евреите са изселени в провинцията, иззети са им имотите, принудени са да носят жълти звезди.

През 1943 г. обаче се сключва тайно споразумение за транспортиране на всички български евреи към лагерите на смъртта. Тогава група влиятелни хора от Кюстендил се вдига и отива до София при своя народен представител Димитър Пешев. И му казва – виж какво, пич, направи нещо да ги спасим. Иначе...

Естествено, не му го казват точно с тези думи, но това е смисълът. Избирателят притиска своя депутат. А какво “иначе”? Ами иначе догодина предстоят избори. И ние, избирателите от Кюстендил, ще се замислим дали да си пак депутат.

В резултат Пешев нарушава партийната дисциплина и организира знаменитата подписка, с която са спасени 50 000 български евреи. За наказание неговата партия (която де юре не съществува, но де факто върти държавата), го сваля от подпредседателското място и му чете конско. Но Пешев знае, че избирателят му ще оцени тази жертва.

Какво би се случило при пропорционален вот? Първо, видните хора от Кюстендил нямаше изобщо да знаят кой им е депутатът. Вие, уважаеми читателю, знаете ли кой ви е депутатът в момента? Второ, един назначен от партийния бос депутат изобщо не би се повел по акъла на група избиратели, па макар и видни, щом босът е на обратното мнение. Доказателството е пред очите ни – народът като един иска мажоритарен вот, а депутатите и техните медийни холограми като един са срещу. И как не се намери поне един да е “за”? Това е силата на партийните листи – елитът марширува в стройни редици с гъша стъпка, а олигархията приема парада.

Очевидно българинът е обичал евреите си. И от него тръгва спасението. Но именно чрез мажоритарния вот спасението си е пробило път. Вотът е само инструмент на човешката воля. А волята на хората по принцип е за добро.

Примерът със спасяването на евреите показва как мажоритарният вот дава власт на доброто, как го изкарва от низините и го издига до положението на политическа сила.

И обратното – превратът през 1934 г. показва как пропорционалният вот докарва злото на власт. Той докарва на власт и самото въплъщение на злото – Хитлер. Ако във Ваймарска Германия изборите бяха мажоритарни, неговата нацистката партия щеше да си остане кухненски кръжок.

Малко история за пишман политолозите у нас. През 30-те години известният немски политолог и икономист Фердинанд Херменс бяга от нацистка Германия в САЩ и започва да издава статии и книги, които обясняват как именно благодарение на пропорционалния вот нацистката партия успява да набъбне от 2,6 процента през 1928 г. до 18 процента през 1930 и над 30 процента в четирите вота през 1932 г. И тъкмо когато започва да пада надолу, както винаги става с пропорционалните партии, е подпален Райхстагът. Сред известните трудове на Херменс е “Демокрация или анархия? Студия за пропорционалното представителство”. Заглавието казва достатъчно.

Тази тема е подета от французина Анри Капитан, а после и от великия политолог Морис Дюверже. Следват оживени дискусии, докато връзката между пропорционалния вот и изборната победа на фашистката партия вече се смята за окончателно установена в политологията. За студентите мога да дам по-дълъг списък авторитети, но ще препоръчам най-новото изследване - на известните политолози Бърнард Оуен и Мария Маккей от Сорбоната, издадено в книга под заглавието “Пропорционална Западна Европа. Провалът на управлението”. Ваймарският урок е описан в част III, глава 5.*

Да, възходът на Хитлер е резултат от сложни вътрешни и международни фактори. Но именно гласуването за партийни листи дава път на абсолютното зло. Не го поражда, а му дава криле. При мажоритарния вот това просто е невъзможно, защото никъде опасен човек не печели 50 процента плюс един глас в отделно взет район.

Доказателство е кариерата на англичанина Осуалд Мозли, популярен депутат първо от консерваторите, после от лейбъристите. В един момент той се отцепва и прави фашистка партия. Мозли е изключително харизматичен, хем е известен, хем красавец, хем най-добрият оратор в Англия.

В сравнение с него Чърчил е като настъпена жаба. Фашистката партия на Мозли успява да привлече милиони симпатизанти, да организира големи митинги, но така и не вкарва депутати в парламента. Ако обаче в Кралството системата бе пропорционална, партията на Мозли щеше да е трета сила и да дебне за първа.

Историята и политологията са категорични – именно пропорционалният вот дава зелен светофар на политическите процеси и фигури, които вкарват евреите в газовите камери. А освен евреите – цигани, хомосексуалисти, социалдемократи, комунисти и доста артисти. И свещеници също.

Днешните “мултикулктуралисти” и грантоеди хем се борят като лъвове за правата на малцинствата, хем са готови да умрат само и само да не допуснат у нас да има мажоритарен вот. Това е все едно да залееш автомобила си с бензин, да драснеш клечката, а после да крещиш колко опасно нещо е пироманията. Може би затова ни управлява човек с първа специалност пожарникар – защото държавата постоянно трябва да се гаси.

Аз знам, че тези хора няма да разберат, защото им се плаща да не разбират. Надявам се все пак, че ще ме разберат българите с еврейска кръв. При тях историята има малко повече тежест. А защо да не се заинтересуват и ромските интелигенти? А гейовете? Като четете за фашизма, уважаеми малцинства, мислете за злото като за пропорционален вот.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:37  18.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пол
  Отговор
  2 15:58  18.11.16
  Не са глупости, но наполовина е вярно и невярно! Мажоритарният вот е плюс, когато има справедливи Закони и прилагането им и лицата мажоритари на власт ги прилагат без лобистки толерастии! Когато няма справедливи Закони или лицата мажоритари са лъжливи крадливи и лобисти на мафията както досегашните повечето от 72 години мафиотщина то и мажоритарният и другият вот са минус! ЯСНО? А това, че евреите са били спасени е вследствие та личен аспект, но не и на Законодателство. Например местните мафиоти на власт са почти до един престъпници и на Конституция и на останалите Закони и тяхно волеизявление! Но са НЕНАКАЗУЕМИ защото и Правосъдие и ченгета шефове са техни кадри назначения. Ето това скапва всяка система без значение как се нарича! А мажоритарният вот има плюсове и минуси. Ето мафията на власт също е магоритар. Нещо добро видяхме ли? НЕ! Ердоган също обсебва мажоритарно властта? Нещо хубаво да има в това? Тирания! Не! така, че навред може да има мажоритарен мафиотски кръг на власт и пак не е добре за повечето хора. Така, че е до Закони ип рилагане. Няма смъртно наказание за хора на власт - ТОВА е ПРОБЛЕМА! Чувствууват се ненаказуеви и си позволяват каквото искат. ТОВА Е ПРОБЛЕМА! А това съсипва нас останалите....без техните кръгове.
 • Къртев
  Отговор
  3 16:55  18.11.16
  Мажоритарния вот е инструмент, с който хората могат да държат отговорен даден депутат, но дали обществото е наясно с това. След, като на всички избори, активността е под 50%. Това не е добре за мажоритарно избиране, тъй като няма да бъде реален вота и пак ще играят едни пари ,едни интереси. Но със сигурност по бързо ще се случват промените и хората по лесно ще осъзнаят, че всичко зависи от тях.
 • гост
  Отговор
  4 17:10  18.11.16
  да де само дето не сме узряли за мажоритарен вот. Президента да не се избира пропорционално и пак абсурдната кандидатура събра близо 40%. Хората гласуваха за ББ, а той от своя страна също повтаря рефрена "какво тук значи някаква си личност" и подаде оставка все едно него лично не са ободрили. Пълен абсурд

 • MUSON
  Отговор
  5 18:37  18.11.16
  Красиви думи. Успоредно с избора м/у мажоритарен и пропорционален вот, следва да се види контингента на вземащите властта. Натрапва се очевидното присъствие на комплекти от едни и същи хора при НДСВ и ГЕРБ. Иска ми се да вярвам, че в този престъпен контингент няма изброените и: Публикувано във факти.бг: евреите – цигани, хомосексуалисти, социалдемократи, комунисти и доста артисти. И свещеници също. Щото иначе е лошо да вкарваш в затвора за организирана дейност пък те били от контингента опортюнисти практикуващи разграбване на България и ликвидиране на 192 българи за денонощие. Внимавайте!
 • Крилья Советов
  Отговор
  6 03:16  19.11.16
  Хубав анализ, но пълен с лъжи и премълчани проблеми. Мажоритарният вот дава възможност по думите на Алеко Константинов - "...и магаре го тури, и магаре ще го избера...". Искате ли парламент изпълнен с малцинства, роми и персони като Азис? Предпочетете мажоритарния вот! Освен това е лъжа, че партийните елити ще бъдат пометени от политиката с промяна в избирателната система. Така му се ще на Валери, но не е вярно! Отделни личности ще си тръгнат, но мнозинството ще остане. Да, налице е възможност да се гласува доверие на личности по-различни от утвърдените от партийната централа, но също така тези хора са в партийните листи, защото някакво мнозинство вече ги е включило там. Освен това, какъв мислите, че ще е резултата, когато мажоритарните избори вкарат в парламента много нови "Бат Сали"? Каква политика ще се кове и какво законодателство ще се подготвя? Не се излагайте, кандидатите отново ще се излъчват сред партийните елити и хората с пари, формата на избори ще се смени, но парадигмата, по която се работи, никога няма да отмре. Хоп и предложеният нов кандидат е абсолвент на еди-кой-си университет в Европа, много хубаво момче. Цялата държава обаче се заблуждава, че самото момче така си е намислило, че никой не стои зад него, а всъщност там е старата клика, която пробутва същите стари идеи...Баща му е от "честните" милионери. Майката е бивш номенклатурен кадър, но лично тя е била дисидентка и многократно е наказвана за инакомислие. Да се разплаче човек от умил
 • Ники
  Отговор
  7 03:57  19.11.16
  Не си мъчете мозаците политиците ще намерят начин отново да ви излъжат
 • тъпо много тъпо
  Отговор
  8 07:48  21.11.16
  Толкова долнопробни лъжи на куп не съм чел или чувал скоро. Предполагам, че по необразованите ще се вържат, Вальо чете историята, като Дявола Евангелието.

Напиши коментар:


Публикувай