Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 08:00 4 754 8

Да върна или да не върна Гюлен?

  • турция-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • гюлен-
  • фетхуллах гюлен-
  • ердоган

Трябва ли Гюлен да се превърне в разменна монета за интересите на САЩ?

Да върна или да не върна Гюлен? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Честито за победата, г-н Тръмп! Бихте ли ни върнали Гюлен? По този начин може да бъде описана реакцията на турските управляващи след успеха на републиканеца на американската политическа сцена. След първоначалния шок бързо бе направена прелюдията към собствените интереси.

Анкара и Вашингтон са дългогодишни партньори и стратегически съюзници и няма изгледи това да се промени макар и в тези времена разделни. За Турция след опита за военен преврат – разпалил пожара на чистките – има една простичка, но сложна за изпълнение дипломатическа задача – връщането на Фетхуллах Гюлен на турска земя.

Някогашният съратник на Реджеп Ердоган бе посочен за организатор на опита за пуч, а на неговата организация ФЕТО се гледа като на терористична такава. Мандатът на Барак Обама е към своя край и въпросът „да върна или да не върна Гюлен” ще тежи на администрацията на Доналд Тръмп.

За турците няма значение дали новият американски президент е мъж или жена. Няма значение дали е шоумен или дипломат. Няма значение дори дали е Майли Сайръс или Доналд Тръмп. За тях е от значение да си получат Фетхуллах Гюлен.

Трябва ли обаче да бъде екстрадиран проповедникът, в който юридически ход има и политически нюанс? Да – ако бъдат представени неопровержими доказателства за неговата вина в пуча.  Но няколко месеца след метежа – потушен в ранните часове на 16 юли – турските власти все още не са доказали на американските си колеги неговата вина. Обвинения, определения и призиви – но не и доказателства.

До встъпването в длъжност на Доналд Тръмп остават два месеца и все още няма категорични индикации дали той ще удовлетвори желанието на Реджеп Ердоган – в чието лице Европа вижда диктатор, погазващ грубо човешките права – или ще иска ясни доказателства за неговата вина (бел.ред. самият Гюлен заяви в дните след преврата, че Ердоган – страдащ от психическо разстройство по думите му – стои зад всичко).

Ген. Майкъл Флин обаче, който е новият съветник на Тръмп по въпросите за националната сигурност – има категорична позицията – Гюлен трябва да бъде предаден на турските власти. „Турция е важна за американските интереси. Гюлен е радикален ислямист”, заяви Флин, подчертавайки, че Гюлен трябва да бъде екстрадиран.

Дали неговата позиция се базира на факти? Според Дейвид Филипс от Института за човешки права към Колумбийския университет в основата на всичко стоят пари. По думите му Флин е получил пари – изпрани чрез холандска компания – да лобира за интересите на турското правителство. Бизнесменът Еким Алптек – близък до Ердоган и основател на Inovo – е бил в основата на сделката, подписана в средата на месец септември.

Играта на тронове в политиката е опасна, а когато топ съветник на американския президент по сигурността лобира за екстрадирането на Гюлен – когато все още няма доказателства за вината му – нещата много лесно могат да се объркат.

Турският президент заяви, че лично по телефона е честитил победата на Доналд Тръмп и го е поканил на посещение в страната, след като встъпи в длъжност. Очаква се Турция да бъде една от първите дипломатически дестинации на републиканеца. Визитата ще демонстрира желанието на Тръмп да продължи приятелските отношения с турците, но и ще покаже решимостта на US президента по отношение на сирийския конфликт и победата над „Ислямска държава”.

Гюлен ще бъде основна тема на разговорите – няма съмнение. През последните години Сирия пък се превърна в минно поле, и докато Турция и САЩ са стратегически съюзници, то по някои въпроси те са на двата полюса. Такъв е и кюрдският. Вашингтон въоръжава сирийските кюрди, докато Анкара се бие с тях.

Доналд Тръмп се нуждае от съюзници в Сирия и Ирак в борбата срещу „Ислямска държава”. Турция е необходим приятел на САЩ. Трябва ли обаче това приятелство да бъде спечелено с цената на погазените права – ако не бъдат представени доказателства за връзката между Гюлен и военния преврат.

Да бъдеш или да не бъдеш? Тръмп, това е въпросът...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    4 3 Отговор
    Голяма статия в която не пише нищо. Навремето по разказвателни предмети на това му казвахме "разтягане на локуми". По добре не ги пишете!
  • 2 оня с ферарито

    4 0 Отговор
    незнайко ходи си пусни планета а тръмп иначе не вярвам да даде гулен
  • 3 ХАСАН

    4 5 Отговор
    лидер на ислямска секта която се е промькнала в дьржавата и се опитал да прави военен преврат в слелствие на което са убити стотици но е подрьжник на човешки права---.ахти тьпотията!!!до какво води липсата на мозьк и собственно мислене
  • 4 Ибрахим

    3 4 Отговор
    Турция е предоставила 85 папки с доказателства на Америка! Те са официално приети от администрацията на държавния департамент. Странно е че тук нищо не се пише по този повод.Сега доказателства се проучват от американците
  • 5 Крилья Советов

    4 1 Отговор
    Не съм сигурен, че Гюлен е убил някого. Иначе, да, ясно е, че е ислямист, но и Ердоган е такъв, дори довчера бяха приятели. Логично е много хора да симпатизират на популярен проповедник като Гюлен, защото сътрудниците, работещите в неговите училища, банки, медии е огромен. И в България съм чувал, че училищата му са доста посещавани и в тях учат децата на сериозни и влиятелни хора.

    Дали Гюлен е виновен ще реши съдът, но ФЕТО няма как да е терористична организация, макар че с нейното влияние и контакти е твърде възможно да се поддържат и такива познанства. Самият преврат срещу Ердоган ми се видя доста нескопосно направен, твърде е възможно тайните служби да са изиграли роля в организирането и впоследствие Ердоган се завръща "на бял кон". Даже в Турция се появиха спекулации, че американците са организирали нещата, в което няма много логика. Обаче бе видно, че 24 часа след преврата вече бяха организирани масови арести на съдии, прокурори и т.н. Няма как тези списъци да не са изготвени преди това. А един фалшив преврат е в угода на кого? На Ердоган! Още като стана премиер за първи път, той разчисти армията и се появи едно скандално дело "Ергенекон", където се издадоха присъди за държавна измяна. Не бих се учудил той сам да е организирал преврата, а после да прехвърля вината върху Гюлен, армията и кой ли не още. Нали така ще му се удаде възможност да изчисти целия държавен апарат от критикари и влиятелни противници?
  • 6 ХАСАН

    1 1 Отговор
    До криля советов--оргаеизацията на Гюлен е сьздадена още през 60 с цел да се спре влиянието на комунизма! Тя е дьлбоко внедрена в турската дьржава именно от западната олигархия под прикритието на религиозна секта!кой ще позволи на ислямски духовен водач да прави бизнес и да открива училиша навсякъде по света!!??

    Коментиран от #7

  • 7 Д'Мин

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ХАСАН":

    Хизмет е създадена през 70-те години. През 1960г. Гюлен е още войник, роден е 1941 г., смяташ ли? Вярно, че първата му проповед е на 14години, но това не го прави ръководител на терористична орг-я на тези години.До 1999г. с Ердооан са първи дружки, това значи ли, че и Ердо е бил терорист? Хизмет е покровителствана от една американска НПО, да ти кажа ли името и? В България през 2008г. започнаха да разпространяват диплянки пред църквите за единството на исляма и християнството. Техни хора са и редакторите на Заман в България. Хайде, когато пишеш за неща свързани с любимата ти анаватан (майка родина) да се запознаеш с фактологията.
  • 8 Хасан

    0 0 Отговор
    Хизмет е създадена с цел да се спре влиянието на комунистическите идеи сред бедните слоеве на населението по подобие на талибаните в Афганистан.. Докато за талибаните беше необходимо въоръжена борба срещу окупацията на Червената армия ти за Турция целта беше да се спре влиянието на левите идеи. Именно заради това в Турция няма демократичен модел като Запада защото няма силно изразена лява партия..