6 864 26

Търси се един честен депутат да предложи намаляване на субсидията на 1 лев

Сега е моментът между първо и второ четене на държавния бюджет за 2017 г.

Търси се един честен депутат да предложи намаляване на субсидията на 1 лев
Калина Петрова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народното събрание тихомълком запази високите субсидии за политическите партии.

Депутатите приеха проекта за бюджет за 2017 на първо четене и одобриха същия размер на субсидията – 11 лева на получен действителен глас годишно. Това заяви председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ адвокат Дани Каназирева.

Това се случи само две седмици след като 2 516 791 българи поискаха с гласа си на националния референдум субсидията да бъде намалена на 1 лев на глас годишно.

„Само преди дни ГЕРБ и БСП декларираха, че ще се съобразят с волята на избирателите – сега направиха точно обратното - поредната проява на лицемерие и надменност. Нека този път послушат хората и да решат проблема веднага“, счита председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ адв. Дани Каназирева.

Тази промяна не изисква сложни промени в Изборния кодекс или райониране, какъвто е случаят с въвеждането на мажоритарно гласуване. „Съюз за Пловдив“ подкрепя и мажоритарните избори, но сега излиза с предложение за бързо и ефективно разрешаване на проблема с най-високите партийни субсидии в Европа.

Парите за партиите не се определят нито от Изборния кодекс, нито от Закона за политическите партии, в който много ясно е казано:

„Чл. 27. Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България“.

В законопроекта за бюджет за 2017 г. е записано:

„Чл. 63. Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2017 г. е 11 лв“.

Точно това Народното събрание прие миналата седмица. „Съюз за Пловдив“ счита, че депутатите следва да се държат сериозно, да не се правят, че не знаят резултата от референдума и да се съобразят с волята на два милиона и половина избиратели.

„Решението е просто – нека се намери поне един честен депутат, който да внесе предложение преди второто четене на бюджета тези 11 лева да станат 1 лев.

Тогава ще се види кой как гласува в залата. Търси се само един честен депутат“, коментира Каназирева.

Основателят на „Съюз за Пловдив“ припомня, че в нито една държава с развита демокрация няма толкова щедри субсидии, каквито се раздават в „богатата“ България. Годишно държавата плаща на партиите 38 млн лева или общо 154 млн. лева за един четиригодишен мандат.

Реакцията на депутатите ще бъде тест дали депутатите зачитат пряката демокрация и дали не са изгубили изцяло уважението си към българите, казва още Каназирева.

„Ако депутатите не издържат този тест, оправдание за тях няма и ние ще направим всичко възможно, за да разгласим публично всички тези народни представители, които са гласували за запазване на високите партийни субсидии“, предупреди Дани Каназирева.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 10:22  22.11.16
  Браво, това трябва да се разгласи до всички граждани, за да се разбере, че тази алчна и безскрупулна пасмина едно говори, а друго прави. От 240 няма един достоен...................
 • Кибик
  Отговор
  2 10:37  22.11.16
  Нали сикаджийската проста мутра щеше да направи субсидиите нула лева. Голем мъжкар, нема що.
 • Бате Цецо
  Отговор
  3 10:38  22.11.16
  Незная дали има и един честен депутат в парламента, но предложението за субсудия от 1 лев може да дойде и от нечестен такъв. Честността и субсидията не трябва да се обвързват едно с друго. Спомнете си 90-те години. Тогава нямаше субсидия, а не бих казал че всички депутати тогава са били много честни. Сенчестият бизнес може да замени напълно субсидията. Въпросът е че това няма да стане безвъзмездно. Искаме ли това да се случи?

  Коментиран от #18

 • възмутен
  Отговор
  4 10:51  22.11.16
  Всичките им придобивки (заплати, коли, почивки, храна, облекло, участие в консултантски дейности и т.н.) са в пъти по големи от тези на европейските политици, за това гражданите сме най бедните в Европа.

 • ИСТИНАТА
  Отговор
  5 11:16  22.11.16
  Ето това е, така става в България всеки гледа парите. Когато нашият народ разбере че парите не са най-важното тогава ще се оправим.

  Коментиран от #24

 • бббббб
  Отговор
  6 11:19  22.11.16
  То се знае,че ще ни врътнат.
 • Гоуст
  Отговор
  7 11:23  22.11.16
  „Ако депутатите не издържат този тест, оправдание за тях няма и ние ще направим всичко възможно, за да разгласим публично всички тези народни представители, които са гласували за запазване на високите партийни субсидии“, предупреди Дани Каназирева. Дано! Защото Слави нещо млъкна и спря да говори, да не би да са му затворили устата? Това ми напомня и на случая с Веждито, дето най-много ревеше покрай КТБ и изведнъж млъкна и какво се оказа - върнали му парите.
 • Батката
  Отговор
  8 11:25  22.11.16
  Аз предлагам и заплатите на депутатите да са минималните за страната! Нали са слуги на народа, защо ще вземат повече от един обикновен български гражданин?
 • възмутен
  Отговор
  9 11:32  22.11.16
  Това за жалост е нивото на пасмината наречена депутати или дупетати, но това го сътворява другарката Бойка Методиева Борисова. Империята отвръща на удара т.е на хората. Кво казва милиардерката крадла - щом не не гласувахте за магарицата Цоцка и тя вече няма да пее цъфнал герб , аз ще ви е.а м....та. Т.е оставихте ме сам да си е.а м...та.
 • разсмяхте ме
  Отговор
  10 11:36  22.11.16
  "Честен депутат" ха ха аха !!! Ама вие сериозно ли !?
 • ДОКТОР
  Отговор
  11 11:43  22.11.16
  Що не ги разгласите още сега па като се върнат по родните места да започне кютек, удри удри докато тези тюмбели не си и помислят повече за депутати. Но такова животно честен депутат няма - гниди , а те се унищожават с бухалка. Та въпроса е ще се намери ли депутат срещу възнаграждение да поиска един лев субсидия. На тази гмеж воняща не и пука от никой и такъв няма. Само се търсят сензации. А и вие сте общински съветник и знаете и те какви помияри са всичките в Пловдив.
 • Бай Феро
  Отговор
  12 11:48  22.11.16
  От мен да мине 11+1=12лв. Така всички ще са доволни.
 • Диди
  Отговор
  13 12:21  22.11.16
  Ако сега ги разгласят,то после тези ще бъдат съдени че създават размирици в страната.Но трябва да се направи стъпка по въпроса,време е България да вземе това в свои ръце,а не е правилно че много българи обвиняват ЕС.На последно място сме,нима за това са все други виновни.Крайно време е народа да изиска ,,чужда правителствена управа,,от ЕС.Срамно е но едва ли тези управници-мошенници са за добро на България.
 • goni
  Отговор
  14 12:44  22.11.16
  Най-добре да вземем пример от Щатите!:) Те и досега имат практиката да пускат известия от сорта:" Издирва се! Мъртъв, или жив!" Почти съм сигурен че ще го намерят мъртъв!:) Друг е въпросът, кой ще прибере наградата!:)
 • чичо Сами
  Отговор
  15 13:57  22.11.16
  Приятели, другари, мои братя, ще се позова на думите на един щатски президент, сочен за бащицата на демокрацията "НЯМА МИР БЕЗ СПРАВЕДЛИВОСТ"!!! Това е основата на всичко. И ако не се пипне, ама веднага и незабавно правосъдната ни система, съвсем скоро ще има разбити кратуни в центъра на София. Или може би точно това трябва да се случи, за да проумеят дебелите мутренски задници, че така повече не може!!!!
 • изнервен
  Отговор
  16 14:26  22.11.16
  Забележете едно нещо, винаги когато има по сериозен протест от народа, наглите дупедавци си гласуват увеличение на заплатите, и така докато съотношението минимална заплата към депутатска, стана 1:20, подхвърлят трохи на администрацията за да си мислят, че и те са в играта. Хората искат реформи, а те си вдигат заплатите. Това на какво прилича?
 • гост
  Отговор
  17 18:27  22.11.16
  Депутатите трябва да са имат достойно заплащане, но не повече от средната заплата за страната. Те трябва да са хора със статут и изградени доходи и бизнеси, за да не работят за собствена облага, изгладнели за пари уреждайки своите близики. Но честен депутат няма да намерят колкото и да търсят.
 • кроко
  Отговор
  18 18:39  22.11.16

  До коментар #3 от "Бате Цецо":

  Бате Цецо, под честен дУпЕтат автора има предвид един от всички, които след изборите се обявиха че са за резултатите от референдума. Парламентарните групи на АБВ, ГЕРБ, БСП и не помня кой още казаха че ще работят за, това го заявиха лиделите им и други лица от п.г. Но явно че всички са лъжци, барабар с лидерите си. Ако за мажоритарния избор в два тура се иска време и обществено обсъждане, за тази мярка не са нужни такива. Освен това и сега бизнеса ( и светъл и сенчест) допълва субсидията, и сега са нечестни, и сега не е безвъзмездно. Но понеже няма как да накараме с един референдум съдебната система да заработи и да излови нечестните депутати ида спред бизнеса дето си ги купува, можем поне да им отнеме субсидията. А ако след време нещата в парламента се променят, може да се върне пак.
 • Докога
  Отговор
  19 20:53  22.11.16
  Най-вредното нещо за нашата държава са партийте. Няма по-добро доказателство за това от 27 години кражби, лъжи и беззаконие. Трябва да се смени избирателната система, защото в противен случай още толкова време ще ни лъжат колко сме добре и колко много правят за народа, а нищо няма да се промени.
 • Байуй
  Отговор
  20 21:55  22.11.16
  Честен БГ депутат звучи като девствена проститутка. Такие же депутаты неть
 • Кольо
  Отговор
  21 22:42  22.11.16
  Най накрая, вместо 11 лв. на глас, ще получат по 11 тояги от народа.
 • Баткото
  Отговор
  22 22:51  22.11.16
  Ако някой иска субсидия от 1 лев ,ходене с велосипед на работа (21-ви век сме пак ) значи същия е гласувал за АНАРХИЯ в БГ...Те циганите карат БМВ-та ,ние искаме депутатите ни да са с велосипеди ...Слави Трифонов като влезе в парламента с велосипед ли ще се вози ? Не е сериозно ...

 • Кольо
  Отговор
  23 23:11  22.11.16
  Тука става въпрос за морал и да се започне от депутатите, те трябва да бъдат пример за морал, след тях, съдиите, прокорорите, полицаите и тн. Ако се налага и колело ще карат. Няма лошо който си е изкарал парите честно, да кара БМВ, ако ще и циганин да е.
 • Реалист
  Отговор
  24 09:45  23.11.16

  До коментар #5 от "ИСТИНАТА":

  Когато власт имащите в БГ, получават възнаграждения по големи от възнагражденията които получават власт имащите в Европа, няма как да усетят мизерното състояния на гражданите. За тях всичко е окей, даже имат чувството, че животът в БГ е по добрър от този в Европа. За да станат загрижени за обикновенния човек съотношението на заплатите им, трябва да се приравни към тези от нормалните държави, до нива на заплащане минимална заплата /депутатска заплата 1:3, макс. 1:4. Тогава ще им светне лампата и ще започнат да мислят как да се подобри благосъстоянието на всички граждани.
 • Реалист
  Отговор
  25 11:09  23.11.16
  Пак ще ни мамят ,щот ний сме олигофрени , а не те. Гледа те в очите , иииии , направо ни хипнозитират . Ще ни оспиват още малко , и вече ще са пенсионирани гепудати . Ха познайте кой е губещият ? На здраве ,и отворете очите си ,включете мозъка си ,и прегледайте 27 годишния филм на бързи обороти . Е , ся трябва да сте стигнали до отговора.
 • Чижик
  Отговор
  26 13:20  23.11.16
  Без декомунизация няма управия

Напиши коментар:


Публикувай