Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 02:30 3 053 5

Православието като враг

  • православието-
  • враг-
  • андрей пантев
Православието като враг - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Андрей Пантев за в. "Дума"

В навечерието на деня, в който отбелязваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски, в Европарламента се появи проект на резолюция с искане да се забрани пропагандата на православието, за да се противодействало така на руската пропаганда по света! Причината е, че православието не е само религиозна принадлежност. Православието е различие и самостоятелност, пише Андрей Пантев за в. "Дума".

Русия често пъти е обект на агресия по простата причина, че в своята история тя е показала способност да се развива, независимо от външно съучастие. Това се приема като смъртен грях, независимо че за самите руснаци е свързано с огромни усилия, изпитания и жертви.

Исторически погледнато, под православие се разбира начин на живот въз основа на автентичното християнство. Изначално християнството се появява като факт и фактор в световната културна, религиозна и политическа история по различен начин от по-късните му изяви. Сега се връщаме към съдбоносното разделение между Изтока и Запада в християнската идея преди 17 века. Но причина за това разделение са деформациите в християнството, които много го отдалечават от изначалната му идея. Неслучайно православието се разпространява в цял свят, в това число и в Китай дори. То е християнство, което изглежда не така тоталитарно като католицизма, то е по-близо до християнския първоизточник. Руският патриарх не е папата на православието, както и Вселенският патриарх не е, въпреки вътрешната йерархия в системата.

Неразбираемо е обаче как може християнски парламент да обявява разпространението на един от клоновете на християнството за опасност и за грях, който трябва да бъде преследван. Поради липсата на комунизъм православието днес е индикация за самостоятелно възприемане на света - от битови традиции до начин на мислене, живот и поведение в международните отношения. Западът не може без враг. И понеже няма изяви на това различие като идеология, изведнъж Западът решава да нарече православието идеология. Макар че то е много повече от това. За да се противопоставят на Русия, някои на Запад очевидно вече си търсят и религиозно-духовно ситуационни причини. Поради това като последна крепост на самостоятелността е атакувано самото православие.

За България, която играе ролята на пощенски гълъб в разпространението на християнството чрез православие специално в Русия, това е един удар под кръста срещу нейния основен исторически, културен и религиозен приоритет. Разпространението на православието в Русия се дължи на България, но Русия днес е повече стожер на православието, отколкото донорът на православието - България.

Климент Охридски де факто е реализаторът на идеята за културен империализъм - думата е измислена от французите. В средновековна България са разбрали, че чрез религия, чрез култура и чрез писменост също може да се наложи самостоятелно развитие. Това е спасителната мисия на България за славянството и за православните народи. Православието е извоювана защитна система за православните народи. И от друга страна - начин за запазване на техния изначален християнски живот, различен от този на другите европейски общности. Климент не по-малко от Светите братя е символ на българските исторически приоритети - в създаването, разпространението и утвърждаването на писменост, религия и начин на живот. Православието е особено мислене и особено отношение между хората и Бога. В същото време поради своята демократичност то е уязвимо от външни намеси. Появата на въпросния проект в Европарламента говори и за друго - за едно снизхождение и дори презрение към православните народи и към Югоизточна Европа. Той противоречи на изначалната идея на Евросъюза за неговото богатство чрез културното многообразие.

В историческия живот на българите, а и на сърбите и на гърците, православието играе особена роля, не просто религиозна, а националноопределяща. Ако бяхме католическа държава, може би папата щеще да се застъпи за нас, но тогава щяхме да загубим своята самоличност като общност, която излъчва особен вид култура и особен вид себеусещане за мястото си в света. Дори да не бъде приета, такава резолюция е показателна, че се откриват различни фронтове срещу европейския Югоизток. Това е свидетелство, че се търсят причини за намеса, за диктат, пренебрегвайки идентичността на православните народи. Нека да не забравяме, че когато Наполеон нахлува в Русия, руснаците са наречени варвари, а той е приет от тях като антихрист.

В голяма степен обаче православните народи и ние самите като носители на генералната идея на православието сами сме си виновни. Ние днес говорим за католическия свят с по-голям респект, отколкото към собствената ни вяра, благодарение на която сме оцелели. Художници и писатели пренаписват фамилиите си с "оф", за да покажат, че са повече европейци от българското простолюдие. Затова ми се струва, че пренебрежителното отношение към нас ще продължи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    15 0 Отговор
    Е дека сега са сите козяшки тролове, носители на евроатлантикоГейските ценности да му ударят един разяснителен гоментар?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Vola

    11 0 Отговор
    Ако въобще имаме държава и държавници в нея, на момента трябва да се връчи нота в ЕП, в която да изискаме от същия да се разграничи и осъди подобни извращения. Ако не - ние нямаме място в такъв ЕС. ЕС, който толерира гейове, педофили и всякакви сбърканяци, иска да ни превърне в бежански лагер, да си продава стоките и то тези, които не може да пласира на друго място в Европа, да изцежда ресурсите ни - природни, финансови и човешки и отгоре на всичко непрекъснато да ни поучава как трябва да живеем. Нашата комплексарщина и чуждо поклонничество трябва да бъдат изкоренени веднъж завинаги, ако искаме да се самоуважаваме, а и другите държави да ни имат уважението! Искрено се надявам, че новоизбраният ни президент няма да се хили угоднически като евтин келнер на всякакви западняци, а ще защитава с достойнство българите и българщината по света. Поне засега поведението му е обнадеждаващо.
  • 4 Лупи

    0 10 Отговор
    Правослравието е един от вариантите на човешките религии. Които лично намирам за погрешни и създадени от фарисеите или илюминантите, на юдомафията за да контролира човечеството и по тоя начин. Защото още при Адам и Ева нямаше религии - те просто бяха чисти откъм тия неща. Но сега света е пъкъл. Православието не е враг, а просто начин на изразяване на вярата на хората и понеже е миролюбиво не може да бъде враг! Значи тия, които го тълркууват като враг са лоби на Антихриста? Тогава ги изгорете на клада, заради лицемерието им! Аз ювиги кахан ЕЛЕКТОРАТ така искам! КАЗАХ! :) Но може да ги пратитев гей-затвор, с розови стаи, за да прокламираат версията си! Всъщност, Християнството като Църква и религия не са еднозначни. И Инквизицията и Кръстоносците и Конквистадорите са се наричарли християни, но са били върли антихристи, трепейки невинни хора. същото е и с Исляма - има и хора има и бандити като джихадистите. така, че религиите често са средство на манипулаторите над масите за да ги контролират и използуват за своя власт и печалби. Същото е и Комунизма на Маркс - той е утопия, но колко тарикати станаха на власт с това нещо ?Не може да има комунизъм насила или с диктатураа. Илии хората са приятели и тхогава е комунизъм или са врагове и тогава е война. Няма трето положение. А съдейки по политиците ни и от соца и сега, комунизма е жива утопия...тия са вълци бе.
  • 5 Д'Мин

    3 0 Отговор
    Интересно е как са гласували бг.евродепутатите за това предложение! 7-за,6-против, въздържали се 7или 8, повечето от тях с турски имена и двама не са гласували, един от тях е Барека! И ни вопъл ни стон от НПО тролчетата! Ослушват се и тайничко се молят Европа да прецака православието!