Last news in Fakti

25 Ноември, 2016 04:15 1 682 0

САЩ и Русия сближават позиции за Сирия

  • сирия-
  • сащ-
  • русия
САЩ и Русия сближават позиции за Сирия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Век по-късно Париж си връща славата на столица, където водещите сили в света договарят бъдещето на нациите.

Синът на новоизбрания президент Доналд Тръмп – Доналд Тръмп – Младши е разговарял през миналия месец в Париж с Ранда Касис, сирийски политик, която твърдо подкрепя намесата на Русия в родината й.

В. „Уолстрийт джърнъл“ уточнява, че двамата политици са се видели на 11 октомври. Техният разговор е сигнал за промяна на външната политика на президентската администрация по разрешаване на гражданската война в Сирия.

САЩ и Русия сближават позиции за Сирия

Русия ще се придържа към военни тактики, отказвайки се от дипломатически спорове, докато Белият дом не е готов за „конструктивен пазарлък”. Мнозина от анализаторите вече отбелязват, че това не трябва да се очаква да стане в мандата на американския президент Барак Обама, който изтича през януари, отбелязват анализаторите.

В края на тази година може да се увеличи рискът от военен сблъсък между Москва и Вашингтон в Сирия, предупреждават анализатори от американската частна разузнавателно-аналитична компания „Стратфор”.

Според експертите до края на годината САЩ ще съсредоточат усилията си към позициите на ДАЕШ („Ислямска държава”) в Мосул и Ракка. Съгласно прогнозата на анализаторите сътрудничеството между Вашингтон и Москва на бойното поле ще бъде минимално, тъй като двете страни в по-малка степен са заинтересовани от деескалиция на сирийската криза чрез дипломатически средства.

Срещата на Доналд Тръмп – Младши с Ранда Касис е знакова за промяна на политиката, която може да се очаква от Близкия Изток от новата 2017 г. Самата Ранда Касис има редовни срещи с руския външен министър Сергей Лавров. Оглавяваната от нея организация вече е припозната от Кремъл за патриотична опозиция. Другите сирийски опозиционни лидери обаче набеждават Ранда Касис за протеже на президента Башар Асад.

Ситуацията се усложнява от присъствието на турски войски в Ирак и по границата със Сирия. , които ще се придвижат в южната част на Сирия под американско прикритие, за да се намали рискът от сблъсък с Русия. В същото време съюзници на Вашингтон в Персийския залив водят своя игра срещу Иран: опитват се да се възползват от противоречията между Русия и САЩ и да усилят позициите на сунитските си сателити.

В последните седмици отношенията между Русия и САЩ се обтегнаха заради обсадата на Алепо.

САЩ и Русия сближават позиции за Сирия

Впрочем още в предизборната си кампания, а и в първите си интервюта след победата Доналд Тръмп загатна, че не изключва сътрудничество с Башар Асад. Понастоящем американците се борят срещу режима в Дамаск, който се противопоставя срещу Ислямска държава, обобщава Дойче веле.

Засега обаче всичко това са само предположения. Защото само един човек знае как ще изглежда бъдещата сирийска политика на Доналд Тръмп. И това е самият Тръмп.

Век по-късно Париж си връща славата на столица, където водещите сили в света договарят бъдещето на нациите или поне на сирийците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА