25 Ноември, 2016 05:45 1 043 0

Мартин Шулц - благословия за ГСДП

  • мартин шулц-
  • германия-
  • европейска комисия-
  • ек

Шефът на ЕП Мартин Шулц влиза в германската политика. Засега не казва на каква позиция - като външен министър или бъдещ кандидат-канцлер. Какъвто и да е отговорът, той е годен и за двете предизвикателства

Мартин Шулц - благословия за ГСДП - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мартин Шулц оповести решението си в Брюксел на три езика - немски, английски и френски. Като непоправим социалдемократ той винаги е имал слабост към Европа. Това си пролича и този път.

Всъщност Мартин Шулц не може да остане още дълго председател на Европейския парламент. Съгласно договорката, постигната между отделните партии, от 2017 година постът трябва да бъде поет от представител на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). Значи в бъдеще той иска да дърпа конците от Берлин, но не като редови депутат. Защото той е спряган за два поста: външен министър или кандидат за канцлер, издигнат от Социалдемократическата партия.

Не един, а двама потенциални кандидати

Дотук Шулц не е казал към кой от двата поста се стреми. Партията му също мълчи по този въпрос. И в това няма нищо лошо - даже напротив. Социалдемократите ще обявят кандидата си за канцлер официално чак през следващата година, а дотогава партията ще изглежда потентна да предложи не един, а цели двама политици от тежката категория за канцлерския пост - Мартин Шулц и вицеканцлера и партиен лидер Зигмар Габриел. На предишните парламентарни избори въпросът за канцлерската кандидатура беше претупан набързо, бяха допуснати вътрешнопартийни боричкания. В резултат на това социалдемократите претърпяха катастрофална загуба от Ангела Меркел. И повече не желаят да повтарят грешката си.

Вместо това ГСДП иска да поддържа напрежението високо и по този начин да натрупа червени точки. Досега тази тактика се радва на успех - също и поради факта, че Габриел и Шулц се спогаждат добре и очевидно си имат доверие. Изглежда, че двамата са се разбрали така: ако Зигмар Габриел реши да се кандидатира за канцлерския пост, то Шулц няма да му пречи. Ако обаче Габриел сметне, че неговият приятел е по-добрият от двамата за номинацията, тогава пътят пред Шулц ще бъде открит.

Щулц ги може и двете неща

На изборите за Европейски парламент през 2014 година Мартин Шулц показа, че знае как се води предизборна борба. Той стана общ кандидат, но не успя да спечели мнозинство за социалистите в парламента. Никой обаче не очакваше подобно нещо от него. Но той вдигна резултата на германските социалдемократи с цели шест процента - до 27,6 на сто. Подобен резултат би бил истински успех за тях на едни избори за Бундестаг.

От гледна точка на ГСДП, Мартин Шулц би бил и отличен външен министър. Той разполага с опит на международната дипломатическа сцена, има отлични контакти и е ценен и извън собствената си партия. Шулц си създаде име на човек, който говори открито. В този смисъл той би бил противовес на предпазливия Франк-Валтер Щайнмайер. Но също и на линията на канцлерката Меркел, която предпочита умерените тонове и действията зад кулисите. Като външен министър, Мартин Шулц би могъл да очертае още по-ясно профила на ГСДП и да работи в предизборната кампания в полза на Зигмар Габриел.

Който и от двата поста да заеме - решението на Мартин Шулц е от полза за социалдемократите. Стига Шулц да спазва партийната дисциплина, а не да се обърне срещу Зигмар Габриел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА