27 Ноември, 2016 18:42 1 800 0

Швейцарците показаха как се постига компромис

  • швейцария-
  • референдум-
  • компромис

Швейцарците гласуваха на общонационален референдум за атомната енергия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път след трагедията във Фукушима през 2011 г. швейцарците направиха общонационален референдум за атомната енергия. С голямо мнозинство те се изказаха против ускорен отказ от нея.

Сериозните швейцарски медии коментират резултата по следния начин. На този референдум не ставаше дума „дали“, а „как“ да се осъществи енергийната промяна. Според в. „Тагесанцайгер“ са победили хората, които гледат прагматично на отказа от атомна енергия. Те не искат да са зависими от внос на електроенергия, грижат се за работните си места и т.н. Интересното не е в резултата от този референдум, а в начина, по който швейцарците си решават проблемите. Още по-интересно е, че преди гражданинът да отиде да гласува, неговият парламент е предприел всичко необходимо. Приел е ясна стратегия, която предвижда алтернативен план за отказ от атомна енергия до 2025 г. Е, как да не вземеш личното си решение. Информиран си. Дадено ти е време. Предложена ти е алтернатива, когато става дума за сигурност и много, много пари. Осигурен е план, с който алтернативната енергия може да замени атомната и са предотвратени милиардните обезщетения. Изводът е, че швейцарците съзнателно взеха решение да последват парламента си.

Даже не става дума за победители или за победени. В случая радетелите за изход от атомната енергия, зелените, също не са изгубили от този референдум. За тях резултатът отразява широка съпротива срещу атомната енергия и политиката няма как да не я вземе под внимание в енергийната си стратегия.

И най-важното – швейцарците показаха как се постига компромис в едно общество. Между граждани и политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА