1 Декември, 2016 14:36 6 753 2

Не ми било "Mercedes", а "Trabant"

  • "mercedes"-
  • "trabant"-
  • смесена система-
  • 100% мажоритарен вот-
  • референдум

Смесената система е доста по-сложна от тази за чист мажоритарен вот в два тура и с един куп недостатъци

Не ми било "Mercedes", а "Trabant" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Понеже напоследък всеки противник на референдума предлага какви ли не алтернативи на волята на народа и една от най-често предлаганите е немската избирателна система, искам за по-любознателните да дам малко информация за този "Мерцедес", както я наричат някои. Тази система преди десетина години бе внесена като проектозакон от Емил Кошлуков и „Новото време”. Тя мина на първо четене в парламента с две трети мнозинство. И дотук. Всъщност системата е сложна. Толкова сложна, че се съмнявам дали депутатите са разбрали какво са гласували на първо четене. Това коментира Боян Атанасов от Гражданска инициатива "100% мажоритарен вот".

Официалното име на този мерцедес е "пропорционална смесена система". При нея половината от депутатите се избират мажоритарно, а другата половина отменя резултатите от мажоритарния вот. Как се постига това? Пускате две бюлетини - едната за мажоритарен кандидат (120 мандата в нашия случай), другата за партийна листа (пак 120 мандата). Мажоритарните победители влизат директно в парламента. Но останалите 120 мандата не се поделят според процента на партийните листи. Те компенсират мажоритарните. Ако например партията Х е взела 10 % от пропорционалния вот, то на края трябва да има 10 % от общо 240 депутати – 24. Значи, ако е успяла да спечели тези 24 мандата от мажоритарния вот, от пропорционалната квота няма да вземе нищо, нула мандата. И обратното – ако от мажоритарния вот не е взела нито един мандат, от пропорционалния взема 24 мандата. Ясно ли е? Тези 10% могат да дадат и 0, и 24 мандата, за да компенсират успеха или неуспеха в мажоритарния вот. Сложно ли е? По-добре сложно, народът е прост, както твърдят някои политолози. Целта е да се ошашавят всички. И избиратели, и ЦИК, РИК и СИК. Значи тази система наказва партия, която е извадила силни местни кандидати за мажоритарния вот. И награждава партия, която за мажоритарния вот вади мижитурки. Защото тя гарантира, че корумпираните представители на олигархията ще влязат в парламента чрез партийната листа. Веднъж влезли, те ще овладеят положението - нали имат и парите, и организационните лостове. Нещо повече, за да има повече мандати за олигархията, тя ще се старае на мажоритарния вот по места да издига само неизбираеми кандидати. Колкото по-скапани са мажоритарните кандидати, толкова повече мандати остават за корумпирания партиен елит. Да оставим настрана проблема с плаващата бройка депутати, което се получава на практика в немския парламент и което няма как да се случи при настоящата ни конституция с регламентирани 240 депутати. Защото окончателната бройка в нашия парламент може да се окаже и 238, и 244 места .

И накрая – системата не е немска, а британска, сътворена от британски експерт в британския окупационен сектор непосредствено след Втората световна война. Имало е два главни проблема за решаване. Трябвало е да се смени старата пропорционална система, тъй като тя е виновна за възхода на нацизма. Но пък в същото време истинската демокрация е била опасна, тъй като старите тоталитарни нагласи сред населението да се организират в партия са били съвсем реални. Затова съюзниците внимателно са лицензирали партиите и са поставили начело само демократични фигури, прясно пуснати от концлагерите. Тази дизайнерска - мини демокрация има за цел да свие до най-дребни размери силата на националния дух, властта на народа. Според проф. Константинов на немците им е отнело 10 години, докато схванат. А как ще се приеме тази сложност в България? Мисли ли някой по въпроса? Първо – отново мажоритарен вот в 1 тур, първият печели. А при нашата многопартийност, той може да е само с 20, дори 10 процента! Това срива легитимността на депутата, той просто няма мнозинство в своя район. И второ – наместо листи по географски райони, въвежда се една централизирана листа. Цялата страна – един район!!??? Как ви се струва?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КУПЕ

    3 6 Отговор
    СТРУВА МИ СЕ КАТО РАЗГОВОР ВЪВ ВЛАКА. Кукото беше участник в окупацията на АОНСУ и няма работа в изборите. Той е рециклиран и допълва грозният евреин от фирмата за броене.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.