Last news in Fakti

2 Декември, 2016 02:32 2 138 5

Дойче веле: Частният бизнес на бежанците

  • бежанци-
  • бизнес-
  • чужденци
Дойче веле: Частният бизнес на бежанците - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Близо половината от фирмите в Германия са създадени от мигранти. Днес те осигуряват над един милион работни места. И тук съвсем не става дума само за дюнерджийници или китайски ресторанти, коментира „Дойче веле”.

Между 2005 и 2014 година фирмите на имигранти в Германия са създали над един милион работни места. За същия период броят на фирмите, създадени от германци, е намалял с три процента. Днес всеки шести предприемач в Германия е с чуждестранни корени. Това сочат резултатите от едно ново изследване на Фондация "Бертелсман".

Авторите на студията наричат мигрантите "мотор за създаване на работни места" и обръщат внимание на факта, че техните фирми опровергават клишетата за типичните ниши, заемани от чужденците. От изследването личи, че през последните години профилът на техните фирми силно се е променил. Делът на чуждестранните предприемачи, занимаващи се с търговия и ресторантьорство например, е намалял с близо 10%. За сметка на това се е засилило значението им в строителния бранш и в областта на услугите, свързани с научна дейност и с високи технологии. Като цяло делът на фирмите, създадени от мигранти, възлиза вече на 44%.

Нужна е по-голяма подкрепа

И още един интересен факт: целият този бум не се дължи на икономическа безизходица. Авторите на студията изрично подчертават, че само 8% от мигрантите, създали своя фирма, са били преди това регистрирани като безработни. Студията доказва също голямото значение на образованието – колкото по-квалифицирани са мигрантите, толкова по-висок е процентът на онези, които създават фирми.

Учените от "Бертелсман" критикуват факта, че потенциалът на хората с чуждестранни корени не се използва достатъчно рационално и че техните фирми не получават достатъчно силна подкрепа. Властите и търговско-индустриалните камари в повечето германски провинции не разполагат със специализирани консултации за подобен род фирми. Освен това нямало добро сцепление между камарите, общинските власти и частната икономика. "Държавата и икономиката трябва да си сътрудничат по-добре, за да улесняват навлизането на мигранти във фирменото дело", препоръчват авторите на изследването.

От изследването става още ясно, че най-много фирми на хора с чуждестранен произход има в провинция Северен Рейн-Вестфалия – общо 300.000. Следват я Бавария, Баден-Вюртемберг и Хесен.

И бежанците искат да работят

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел изрази задоволство от резултатите, цитирани в студията. "В Германия се нуждаем от повече предприемачи. Радвам се, че хората с чуждестранни корени играят все по-значима роля в това отношение", заяви той.

От партията на Зелените настояха за повече насърчителни мерки за предприемачите с чуждестранен произход. "Сред онези, които бяха приютени в Германия, има хиляди, чието най-голямо желание е да създадат нещо собствено, да си открият фирма", заяви Бригите Потмер, която е говорителка на партията по проблемите на трудовия пазар. "За съжаление мнозина от тях остават месеци наред без разрешително за работа, не получават нужните им езикови курсове или пък прекалено дълго са принудени да чакат за официалното признаване на дипломите си", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tosko

    2 0 Отговор
    No tova e izgodno za germanskite firmi Kato evtina rabota dazhe izmiza 2 evro na 4as v stroitelstvoto.Izpalnitela name rabotnici I to vsi4ki s gewerbeta ((ednoli4ni firmi) Taka izliza 4e 4uzhdencite sa evtina rabotna raka.Taka 4e ima Robski trud. Gewerbeto e robski trud, S trudov dogovor trudno se ustroivat 4uzhdencite dazhe na prili4na rabota v stroitelstvoto.
  • 2 Различен

    6 0 Отговор
    Доста подвеждащо.
    Говорят за фирми, ама за последните 10-15 години. А те са на хора на Източна Европа, които искат да работят и се развиват. Освен това са с добро образование и професии.
    А сегашните пришълци и за дюнерджии не стават. Неграмотни, не знаещи да четат и пишат, но знаещи Корана наизуст и чакащи някой да ги храни и кътка и да се плодят на чужд гръб.
    И Меркел искаше от новите да подбира каймака от образованите, а другите да ни ги праща на нас, ама се оказа, че образовани няма, но пък за сметка на това са със претенции!
  • 3 Зелеее Гелееее

    6 0 Отговор
    Тая продажна групировка Дойче Зеле пак извърта нещата, лъже и маже. Що просто не споменете, че става дума за нормални, в по-голям процент, бели хора от Европа? И евентуално някой от ДАЛЕЧНИЯ Изток? А не за разни джагали от кол и въже.
  • 4 НИКО

    3 0 Отговор
    Тука друго казват:
    http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/niama-rabota-za-migrantite-v-germaniia-6058826
  • 5 111

    0 0 Отговор
    Повечето са от Източна Европа - основно от Полша.