Last news in Fakti

4 Декември, 2016 07:45 88 009 41

Политиците подготвят терена за една гигантска измама

  • политиците-
  • подготвят-
  • терена-
  • гигантска измама
Политиците подготвят терена за една гигантска измама - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Води се една много добре организирана и целенасочена кампания срещу мажоритарната система в два тура, при която партиите се крият зад експерти. Те подготвят терена за една гигантска измама. Това заяви за Факти. бг Иван Сотиров от Гражданска инициатива "100% мажоритарен вот".

По-голяма наглост и по-голямо престъпление в една демократична държава, ти да се подиграеш 3 500 000 души, излезли да гласуват с над 50% от имащите право на глас, аз не мога да се сетя. Това от всякъде погледнато е нарушение на всички конституционни и демократични принципи.

Като пример мога да посоча в предаването "Панорама" наскоро бе извършено абсолютно безобразие. Бяха поканени трима анализатори, които да говорят срещу мажоритарната система, освен, че президентът се изказа резервирано към чисто мажоритарната системата . Имаш четири позиции против, което е нарушение на всички журналистически принципи. Не може едно авторитетно предаване и то в държавна медия да си разреши по такъв груб начин да неглижира представителите на мажоритарната система, след като предварително се знае кой, каква гледна точка има по въпроса.

Партиите както се крият зад експертите, така се крият и зад един закон, който за мен е прононсирано противоконституционен.

Всяко атакуване пред съда на действията на политиците, няма да доведе до нищо, защото когато водиш битка срещу системата, ти не можеш да разчиташ за подкрепа от нея. Съдебната власт е част от тази система.

Изключително непочтено е твърдението, което сега се опитват да наложат политиците, че едно шоу е манипулирало всички граждани, и че те не са разбрали за какво става въпрос при гласуването на Референдума. Борбата за мажоритарна система и искането на гражданите за нея е факт от самото начало на прехода. Всички социологически проучвания, та дори и по време на дискусията в парламента социолози признаха, че поне от две десетилетия социологиите показват, че 2 към 1 от българските граждани искат мажоритарна система. От самото начало на прехода 2/3 от българските граждани еднозначно са отговаряли поне 2 към 1, че искат мажоритарен вот . Това е много преди да се появи каквото и да е шоу като инициатор на Референдума. И не трябва да се забравя, че това се запази като тенденция, въпреки че всички политолози, експерти, социолози и партийни лидери през тези 27 години говореха точно обратното - колко опасна и вредна е тази система, което се случва и в момента.

Защо през цялото това време хората искаха мажоритарната система в два тура? Защото видяха резултатите от пропорционалната система, по която се избираха депутатите и мажоритарната с балотаж, с която се гласуваше за кметовете. Хората знаят за какво става въпрос.Те с всички условности на мажоритарната система са по-доволни от избора на кмет. Защото поне знаят, че това е кмет, който те са го избрали. В другият случай при пропорционалната система се спускат едни анонимни герои и хората не могат да разберат от кой, защо и как да търсят отговорност. При тези трайни нагласи за чисто мажоритарната система и по другите въпроси от Референдума, Шоуто създаде възможността те да бъдат изразени.

Има партии, които са против мажоритарната система поради страхове, че няма да влязат отново в Народното събрание. Въпреки, че практиката показва, че кой за каквато система се е борел след това е страдал от нея. БСП са ни демонстрирали как можеш да се самоубиеш с промени в изборното законодателство.

Въпросът е, че всички партии изпитват ужас от чисто мажоритарната система, тъй като никой от партийните лидери не желае да слезе и да се бори наравно с другите кандидати в едномандатен район, така както Тачър, Камерън и др са участвали и са губели избори в едномандатни райони. Нашите партийни ръководства са една пожизнена каста, която не може да се състезава на терен. Те искат да си се подредят в листите и да са им гарантирани местата в парламента, затова и предлагат смесени системи.

Като говорим за интелектуалната претенция на разни други кръгове, които се борят срещу мажоритарната система, едва ли не като някаква чалга инициатива, хубаво е да ги запитаме, те как се чувстват като поборници срещу чалгата рамо до рамо с Волен Сидеров, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и ДПС – най-яростните противници на мажоритарната система?! Интересно е да се разбере какви ценности ги свързват и какви чалгаджийски настроения в този отбор?!

Само, ако се изкара записа на така наречените Обединени патриоти как се биеха и как се плюха в НС, как се разправяха помежду си Волен Сидеров и Валери Симеонов, то не бяха обвинения за гей порно, то не се стигна до такива за педофилия, и сега Валери Симеонов "реве", че това с мажоритарния вот е чалга. Всичко това им бе спестено и в предизборната кампания. Те "реват" най-много срещу мажоритарната система, тъй като те нямат много фигури и страхът в тези партии е много голям, визирам и ДПС. ДПС поне половината им райони по-чисто мажоритарна система ще "гръмнат". За да влезе като депутат в следващ парламента и Лютви Местан, който е лидер на ДОСТ, единственият му шанс е мажоритарната система. Включително и реформаторите с различните фракции, ще могат тук там да вкарат някой кандидат в НС, само с чисто мажоритарния вот. При пропорционалната система, както са разцепени и разслоени самите фракции в РБ, шансът да не минат 4% е почти сигурен. Патриотите имат един друг проблем, обаче те според мен, се притесняват, че Шоуто на Слави, ако направи политически проект, което аз мисля, че няма да се случи, се притесняват, че ще им влязат в тяхната ниша. И те изпитват ужас, защото това им е непосредствен конкурент. Може би и за това са толкова върли противници на мажоритарната система.

Очаквайте във Факти.бг и втората част на анализа на Иван Сотиров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тенев

    59 4 Отговор
    Не мисля, че Тачър и Камерън са най-подходящите примери за успех на мажоритарната система.

    Нашите медии не споменават, но Тачър унищожи огромни икономически отрасли в Англия. В деня на смъртта й празнуващите бяха десетки милиони (буквално, не е преувеличение). Вижте в YouTube, вижте какво говори George Galloway.

    Камерън е един своеобразен корпоративен лакей. По никакъв начин не допринася за английската икономика, освен да осигури на Бритиш Петролиум и още няколко компании евтин петрол от унищожения Ирак.

    Мажоритарният вот е крачка напред, безспорно. Но, е малка крачка напред.

    Сериозен прогрес би имало, когато всеки властимащ започне да носи лична отговорност пред народа, не пред съдилища, съдии и всякакви подкупни парцали.

    В този ред, мисля, че е време всички независими власти да отговарят лично пред народа и да бъдат пряко избирани от народа, по мажоритарна система.
  • 2 име

    14 16 Отговор
    кажи си Иване ,ще те разберат! видяхме какви ги твори Иван преди години иии СДС умря! сега този Иван реве щото и РБ умира и някой е "виновен" ,но друг не шефовете на ОДС . е там е болката . но те не проглеждат и не се подобряват .резултатът е без РБ в НС.
  • 3 Иван Митев

    12 3 Отговор
    При условия на сегашната държавна грешка за сгрешено управление на парична система, прекратяването на актуални стопански злини не е пряко зависимо от работа на политици. При запазване на сгрешено управление на парична система, след въвеждане на мажоритарен вот обществеността на живо ще види, че няма съществено значение начина на избиране на политици.
    Същественото за спасение от актуални злини е какво (сгрешено или подобрено) управление на парична система се прилага.
    За устойчив обществен просперитет е необходимо подобрено управление на парична система.

    Коментиран от #27

  • 4 Morgoth

    22 1 Отговор
    "Имаш четири позиции против, което е нарушение на всички журналистически принципи" - едно единствено предаване изцяло против е нарушение на всички журналистически принципи? Тогава какво е всяка вечер по половин час без мнението на нито един който е против?
    И аз гласувах за, но не ме кефят преиграванията и от двете страни. За съжаление дори и след референдума няма да стане нормален дебат това полезно ли ще е или не.
  • 5 тошибиян

    26 4 Отговор
    АЙ ДА ГЪРМИ АЕЦА И ДА СА СВЪРШВА С ТАЗ ПАРОДИЯ НА ДЪРЖАВА И НАРОД СТАДО И СЛЕД ГОДИНИ ДА ДОДАТ ТУКА ДРУГИ РАСИ
  • 6 Да погледнем към съседите

    46 7 Отговор
    Трябва само да направим това което направиха румънците. Закон за лустрацията през 2003 г., и да се приложи, след, което нещата за 2-3 г.си идват на мястото. За да стане това гражданското общество трябва да се вдигне и докато не се приеме и приложи такъв закон да не спира протестите. Каквито изборни системи да правим, няма как обиконвeнния гражданин да знае кой е от мафията и кой не е. Точно за това всички источноевропейски държави се изчистиха от комунистическите боклуци със закон. Дадоха шанс на хора с нормални политически възгледи да управляват след, което държавите им се подредиха. Останахме само ние единствени и резултатът се вижда.
    Ако не се направи това сцената от филма "Светът е голям и спасение дебне от всякъде"на режисьора Командарев ще се повтаря още много години, където главния герой, който беше потърпевш от режима избяга в Германия, след 20 г. се върна в България и видя на предизборните плакати хората от режима да оглавяват листите на новите борещи се за демокрация партии.
  • 7 1234

    73 2 Отговор
    Вижте в Италия какво предлагат.Депутатите да бъдат намалени от 300 на 100,и няма да се избират специално депутати,а самите кметове на по големите общини ще бъдат освен кметове и депутати.Така ще отиват в народното събрание само когато има за какво да се взема решение и така всеки ще знае проблемите на населението от общината,като същевременно ще бъде и МАЖОРИТАРНО избран.По тоя начин ще се намалят разходите за заплати на народните представители,самите те ще знаят по добре проблемите на общините си и броят им ще бъде по малък защото общини с малко население няма да излъчват депутат .Така депутатите ще намалеят до около 120 или 100.Смятам че така депутатите/кметове/ ще работят по добре.Ако някой има по добра идея или да промени нещо МОЛЯ ДА ГО ПРЕДЛОЖИ да го обсъдят по вече хора.
  • 8 Лаврентий Берия

    60 1 Отговор
    Е вие как си представяте, тия корумпирани лакоми парцали, които седят по президиумите на всяка една партийна сбирка, независимо от партията, да изпуснат кокала и да слязат долу, да се борят "на терен" с по-умни, по-добри и по-честни кандидати ??

    Те никога няма да го допуснат.... така, както по медиите всички се надпреварваха да говорят за 11-те лева субсидия, че е много, че е грабеж, че е нереална за БГ, но вчера тихичко си я гласуваха отново същата. Сигурно са си я гласували "с отвращение"...

    Без да ги видим увиснали по стълбовете пред мин. съвет и президентството, нищо няма да се оправи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 5677

    38 3 Отговор
    В България никога не е имало демокрация,
    а американския модел,който ни налагат силово е възможно най не демократичния.
    Държавата се управлява силово,а зад разни празни приказки прикриват манипулациите си.
    Демагогия в действие.
    ЕС и НАТО ни помагат сега точно толкова,колкото ни помогна Европа през 14 век/края на Българската държава/
    М....лизация на най старата държава в Европа,за да се скрият временно зад гърбани и за наша сметка.
    Управниците ни са предатели.
  • 11 АЗ ЧОВЕК

    9 5 Отговор
    Реплика към Пропорционален. Няма да коментирам коя система е по-добра. Но категорично не съм съгласен с намаляване на субс. за партиите. Не съм съгласен защото нали всички се бият в гърдите колко са честни и как те са най-най правилните хора. Е, КАТО СА ТОЛКОВА ЧЕСТНИ И НАЙ, ЗАЩО ТОГАВА ЩЕ ВЗИМАТ ПАРИ ОТ НЕДОКАЗАНИ ИЗТОЧНИЦИ И ЛОБИСТИ ???!!!. НАЛИ СА ОТИШЛИ ДА РАБОТЯТ ЗА ПОЛЗА НА РОДИНА И НАРОД? Тогава не са толкова честни и най ! Как аз работя с клиенти които са ми от 15,20, и 25 години едни и същи? Без да вземам подкупи! Всичките ми приходи са до стотинка на касов бон !!! Защото нямам излишни пари да ме глобяват за неплатени данъци! За това не съм съгласен. Щом се е натискал да бъде избран,ще работи като мен, честно ,съвестно и с колкото му се полага заплащане,а не колкото той иска. Защо да им давам сУбсидия ,за да излизат всичките с необятни имения( пример- имота на Долорес Асенова). ВИЖ ПРИМЕР,ВЯРНО ЛЕ Е ТОВА?-Долорес Асенова, министър на околната среда в кабинета "Сакскобургготски" и любимка на царя, е сложила параф под скандалния договор. Това стана ясно по време на дебатите в парламентарната комисия за борба с корупцията, която разгледа случая "Дънди". Когато първоначално Александър Божков през 1999 г. подписва документа с "Наван", договореното възнаграждение за държавата е 1,5 на сто. През 2004 г. обаче се прави поправка. Долорес Арсенова разрешава 50% намаление на концесионното възнаграждение - до 0,75% от добитата руда. Като мотив са посочен

    Коментиран от #12

  • 12 АЗ ЧОВЕК

    30 0 Отговор

    До коментар #11 от "АЗ ЧОВЕК":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ -тъй като не излезе всичко написано от мен ето само една статия за еди пример- http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=192685. Вярно ли е това написаното за Долорес Асенова? Ако напишете името на когото поискате от депутатите в Гугъл ,можете много неща да прочетете за всеки един !!!За това не съм съгласен да се дават толкова пари на тях. Ще работят честно като мен ,не съм ги натискал насила да стават депутати. И ще получават колкото им се полага ,а не колкото искат да награбят!!!
  • 13 майна

    9 0 Отговор
    има много за крадене,затова от реформа на реформа ни водят,добре че се махнах навреме,щастливците крадци останаха
  • 14 руми

    8 0 Отговор
    Библията, Михей 2:1
    ГОРКО на ОНИЯ, които измислюват беззаконие И изхитруват ЗЛО на леглата си! Щом се съмне, те го извършват, Защото е в силата НА РЪКАТА ИМ...............!!!!!!
  • 15 Стига измами

    14 42 Отговор
    А измамата ,че 3 500 000 души са гласували ЗА мажоритарен вот ?
    ЗА са 2,500 000 ,а не 3,500 000. А тези ,които не са гласували на референдума ,не го направихме заради тия 13 000 гласа . Демек ,ние - останалите сме също против . Какво се получава ? От 6 милиона имащи право на глас ,САМО 2,5 милиона за ЗА .

    Коментиран от #17

  • 16 факти

    44 3 Отговор
    Едно е хубаво да се каже ясно: до момента от началото на крадливя преход никой управлявал не е получавал над 2000000 гласа, дори негово крадливо височество. И Боко и Царя дерибействаха еднолично с по-малко от 2000000 гласа. Така че твърденията за нелегитимност на референдума са откровенна тъпотия.
  • 17 Вяра

    33 2 Отговор

    До коментар #15 от "Стига измами":

    Ами като сте били против имаше начин да го покажете и да гласувате!
  • 18 Ник

    46 3 Отговор
    фактите са такива! Забравихте ли 2013 год., всичките депутати пак в купом обясняваха че няма време за промени? След Орешарски пак играха същата постановка...
    Това е третият път, който ни правят на маймуни.
    Добре е всички да не са късопаменти.

    Сценката винаги е една:
    1. Бързи избори- за да не могат да се организират хората
    2. - Няма време за реформи в ничие направление
    3.- Кинтите за партиите остават такива защото иначе са малко. Освен това няма време ще ги мислим в следващият бюджет

    -------------
    На мен този филм ми омръзна! - А на Вас?
    Същите тези, които явно не могат и не искат да работят, след няколко месеца ще се наредят същите!
    Аз Ви питам ще го позволите ли?
    Лична аз вече няколко пъти нарочно гласувам за някой различен от БСП, ГЕРБ и други в които участват добре познати мутри...
    Тези хора и организации трябва да се махнат от властта по един или друг начин. Ние вече нямаме шанс - опропастиха ни младостта. Чакаме от тези същите от 89год. да спрат да крадат и да се научат да работят... - А какъв е резултата?
  • 19 гост

    5 4 Отговор
    кощунство е точно тоя мошеник да дава акъл и да говори за непочтеност
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 koko

    16 2 Отговор
    Иване, изберете само по-два мандата на изборна длъжност/депутат,кмет и т.н./ и може да не сменяте системата.
  • 22 mediator37

    18 32 Отговор
    Какъв е този световно неизвестен Иван Сотиров, че му давате трибуна? Несвързните му брътвежи да четем.
    От 100 гласували "ЗА", ако ги питаш какво означава мажоритарна система, 90 ще мучат като животни и даже няма да разберат въпроса. А ако им обясниш на разбираем език, с ябълки и круши, че партията им няма да влезе в парламента ако има такъв вот, те ще възкликнат "ПАК НИ ИЗМАМИХА". Целият референдум е добре планирана измама спрямо българския народ от шайка кукловоди, които яхнаха протестния вот.
  • 23 Броуди

    10 16 Отговор
    Не си прав, седесарче пропаднало! Точно ви е сте тези, които заблуждавате хората с мажоритарният избор. Стане ли това, облъченото от медиите стадо, като овце ще гласува за това,което му внушават олигарсите! При това, харчлъкът им ще е много по-малък!
  • 24 Сотир Цацов

    9 15 Отговор
    Всички разбраха, че такова чудо мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство няма никъде по света само Сотиро не разбра.Човека, когото никой не го иска за политик от листата си поради наспособността му да бъде политик се цели в лелеяно депутатско място през мажиратарен избор.Е няма да стане, специално за хора сменили по няколко партии и служили на няколко господари.
  • 25 Георги

    37 5 Отговор
    Братя Българи ,не зная това което ще ви кажа дали ще се хареса на много от вас ,но истината според мен е следната.Без да пролеем кръв няма начин да оправим нещата.Трябва да излезем на улиците и твърдо да заявим СТИГА!!! Едни от нас ,които имат сърце ще го направят , а другите ще ни гледат сеира и ще ни плюят.Но това за мен няма значение важното е да се погрижим СЕГА за нашата държава -точно сега Майка България има нужда от нас.Много ми се иска да се появи човек ,който да поведе всички Българи милеещи за родината си на поход,протест или въстание -кой както иска да го нарича -за твърдо заявяване на управляващите ,че ни е омръзнало от тях и цялата политическа класа и искаме коренна промяна в държавата-както в политиката ,така и в съдебната система ,конституцията и други..Важното в крайна сметка е крайния резултат -една наистина добра държава за живеене -държавата на нашите деца.Това ще бъде нашето наследство за тях и за това един ден ще пише в учебниците по история.Завършвам с думите на един велик Българин-ТРЯБВАТ НЕ ДУМИ , А ДЕЛА!!!
  • 26 йордан

    2 7 Отговор
    Давам един Калашников на Георги. Но не знам по кого ще стреля. В днешния парламент има осем партии. Значи ме трябват осем куршума . В калашника има още патрони. Стреляй после на ред и тия, които ти бъркат в мозъка.

    Коментиран от #29

  • 27 Зъл Дух

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Иван Митев":

    Иване,Иване ........какво да ти кажа !!!!!!!!!!!!!!Когате "експерти" като тебе се изказват против мажоритарния вот , пропускат факта,че народа вече гласува и резултата е ясен!!!!!!!!!!!!!!!!!Неможе разни като тебе да реват против гласа на НАРОДА!!!!!!!!!!!!И още нещо моето момче, прочети статията и тогава се изказвай неподготвен "Публикувано във факти.бг: пропорционалната система се спускат едни анонимни герои и хората не могат да разберат от кой, защо и как да търсят отговорност"
  • 28 Петър

    2 8 Отговор
    Ами Иване кво да ти кажа? Тук се изложи много. Ама много! По-добре си спести втората част.
  • 29 Георги

    21 4 Отговор

    До коментар #26 от "йордан":

    Първия куршум ще е за теб , защото ти си един от хората заради ,които нещата не се случват вече 26 години от промяната на сам.Ти си потомък на всички безлични Българи ,които са свеждали глава пред турския и византийски ятаган за да не я отсекат по време робствата ни .Ти най малко имаш право да казваш да будните Българи какво трябва да се направи сега за България.Ти си един слабохарактерен Българин ,който не трябва изобщо да си изказва мнението поради факта ,че не ти стиска да направиш каквото и да било за тази Държава.По въпроса дали някой ми бърка в мозъка мога да ти кажа ,че и любовта ми към България е толкова голяма ,че никой не може да ми повлияе по какъвто и да било начин и да ме накара да мисля по друг начин освен ПРАВИЛНИЯ.
  • 30 velo

    19 10 Отговор
    Истината е ,че България без гражданска война няма да се оправи.Докато не се изчисти червената паплач тази държава няма да помръдне,защото е казано че с комунизъм се занимават само лъжци и авантюристи
  • 31 dragula

    8 7 Отговор
    Хората искат мажоритарна система, защото досега системата е била пропорционална. След един-два избора по мажоритарна система няма да я искат.
  • 32 Хари

    11 0 Отговор
    Хората искат истинска демокрация, а не да им се предлага БСП и ГЕРБ, което е едно и също. В едната партия са родителите в другата децата им, при това полжение още 27 г. няма да се промени нищо. Ще продължават да се роят нови и нови административни, бюрократични структури, които ще исмучат и последния жизнен сок от държавата. Когато няма демокрация не може да има справедливост. Без справедливост няма мир. Мажуритарната система е все пак някакво начало за пречистване на политическия елит. Ако се провали и не дава резултати после ще му мислим.
  • 33 Киро

    10 2 Отговор
    Партийните л..номети се активизираха очаквано!

    И как няма, нали хранилката ще свърши.

    Ужасени са от мажоритарната система, защото повечето от тях ще увиснат неизбрани и какво ще правят после? Хора, които нямат никаква професия и досега цял живот са се драпали по чатала и послушно са натискали копчето Да или Не в парламента!

    Марш, лапачи бездарни, народа се изказа какво иска!
    Всичките ви глупости не струват и една стотинка!
  • 34 един от всички

    6 3 Отговор
    Трябва повече българи да са като ГЕОРГИ,но тази пасивност и страхливост,това вечно българско мрънкане,това недоволство от всичко,оплакване от системата у дома и под мустак,липсата на будни,смели лидери-като в миналото,които да поведат тоя останал шепа български народ-да се вдигнем всички и покажем.че сме сила и че се слуша народа и те управляващите са наши слуги.А то какво излиза,че в България никога нищо няма да се оправи,че никога няма да сме добре,че от време оно все сме във войни,недоимък сега и преди си страдаме от алчни и калпави политици,затова трябва като един народа да се вдигне и покажем що е народна сила и да смажем това 72г овъртяно политическо кълбо.Но както е тръгнало няма да има повече търпимост и все ще избие отнякъде недоволството.

    Коментиран от #37

  • 35 Бай иван

    7 1 Отговор
    За мен проблема не е в системата, а в хората. САЩ са президентска република и са добре, да пробваме да станем президентска република, или може би кралство по подобие на Норвегия. Не се ли оправи съдебната система каквато и да ни е избирателната система няма да има ефект. Какво пречи на господин КОЙ, да си плати на 5-6 човека и да ги вкара в парламента ?
    Кметове се избират в цяла България на един и същ принцип, но някои работят по-добре, други не.
  • 36 гражданин на България

    2 9 Отговор
    Хората гласуваха за мажоритарна, без да знаят какви други системи има и без да разбират и грам за какво гласуват. Това е манипулация като за учебник и не знам защо допуснаха такъв референдум въобще да има. Нямам нищо против мажоритарна да бъде или каквато ще друга, все едно, това няма никакво значение и няма да промени по никакъв начин парламента.
  • 37 ппппп

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "един от всички":

    ти искаш да ни върнеш в зората на социализма :)

    Коментиран от #38

  • 38 един от всички

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "ппппп":

    Не не искам да ви връщам в зората на комунизма-нещо не си доразбрал.Мнението ми е,че е време да излезем от черупките си и да сме единни като народ,за да покажем на върхушката кого трябва да слушат и с кого съобразяват,а не толкова години да ни правят на маймуни.а ние пак си ги избираме,пак си мрънкаме и така безкрай. . .
  • 39 Стоян

    6 1 Отговор
    Трябва да се уважи решението от референдумът! Правилно или не решава той, избирателят! Незачитане мнението на 3,5 милиона, може да означава само едно, явно тоталитарно управление на десетина партийни "оглавници".
  • 40 велислав

    1 0 Отговор
    Както и да се избират няма значение ако имат имунитет и при ПТП, посягане, оказване на влияние, взимане на комисионни, недекларирани имоти и доходи, обиди и клевети се измъкват и не ги съдят. Съд и присъда!!!

    Пешката в шаха бяла или черна е все пашка.
  • 41 bqsmegoniveche

    3 0 Отговор
    айде сега изкараха три милиона и половина прости и неразбрали за какво гласуват една шепа хора. ама вие докога с търпението на народа ще се заигравате бе изроди? аз като съм гласувал ЗА и искам половината там дето не са се и вясвали и една дума не са обелили от трибуната и само интереса си гледат да ви няма. добре аз съм луд и прост тогава защо да ви плащам нещо нали съм ненормален?!!! и да такива сме защото ви търпим. да ви се връща дано. да няма да кого откраднатото да оставите.