Last news in Fakti

4 Декември, 2016 08:41 1 337 0

Австрийската репетиция

  • австрия-
  • александер ван дер белен-
  • балотаж-
  • избори-
  • президент-
  • норберт хофер

Ако спечели изборите, Норберт Хофер ще бъде първия крайнодесен държавен глава на страна-членка на Евросъюза

Австрийската репетиция - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Латинската поговорка гласи: Repetitio est mater studiorum - Повторението е майка на знанието.

Днес в Австрия се провежда прегласуването на анулирания балотаж от президентските избори в страната.

До ситуацията се стигна след като Върховният съд касира балотажа заради нередности при броенето на бюлетините. На него с минимална преднина победи либералът Александер ван дер Белен, който събра 30 000 гласа повече от своя съперник от крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер.

Анализатори припомнят, че за първи път от 45 години австрийците отхвърлиха на първия тур кандидатите на двете основни политически партии – Народната и Социалдемократическата.

Но за да спечели отново Александер ван дер Белен трябва да има същата подкрепа като през пролетта, когато той навакса изоставането си с около 14 процента в сравнение с първия тур.

Той събра гласовете на много по-разнородни в политически план избиратели в сравнение с Норберт Хофер, както десноцентристи, така и от левицата, докато кандидатът на Партията на свободата може да разчита на верен електорат, който е по-лесен за мобилизация.

Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията и по-силен Европейски съюз. Докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения сред хората.

Проучванията сочат изключителни близки резултати за двамата и много оспорвана и непредвидима битка до последния момент.

Бившият лидер на Зелените и професор по икономика Александър ван дер Белен е убеден европеец. и базира кампанията си върху обещанията да бъде президент на центъра или средната класа, след като на първия тур.

Хофер заложи на платформа „Австрия на първо място”, която залага на спиране на имиграцията, по-силни връзки със страните от Централна Европа, включително Вишеградската четворка, сваляне на санкциите срещу Русия, по-засилен диалог с Москва и Белия дом при новата администрация на Доналд Тръмп.

Хофер обеща на австрийците, че ще работи за промяна в ЕС по посока децентрализацията му.

Повечето от 2-та милиона австрийски избиратели, които гласуваха за Норберт Хофер, със сигурност не са крайнодесни радикали. Той ги привлича с политиката си, че за разлика от съществуващата партии, той се вслушва в хората и техните проблеми.

Ако спечели изборите, Норберт Хофер ще бъде първия крайнодесен държавен глава на страна-членка на Евросъюза.

Подкрепата за Александър ван дер Белен обаче е сигнал, че традиционната политика все още не е загубила битката.

Избирателната активност на балотажа през май беше необичайно висока - близо 73 процента. Дали този резултат ще бъде повторен и сега - предстои да видим.

На ход са австрийците....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА