4 Декември, 2016 11:23 1 860 0

Кой се страхува от мажоритарния вот?

  • референдум-
  • гласуване-
  • тръмп-
  • икономика

Ето и топ коментарите във Факти.бг през изминалата седмица

Кой се страхува от мажоритарния вот? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Депутатите, верни на породата си, показаха, че не смятат да се съобразят с волята на народа от последния референдум. И през 2017 г. партиите ще получават субсидия от 11 лева за получен глас. Народът поиска тя да бъде намалена. Суверенът поиска мажоритарна система, а народните избраници заговориха за смесена система, която била „мерцедесът“.

Но това се оказа: Не ми било "Mercedes", а "Trabant"!

Ето и топ коментарите във Факти.бг през изминалата седмица...

ВЕЦ пресуши язовир, глобиха го с хиляда лева

От няколко месеца хората в Пернишко недоволстват, защото виждат, как постепенно пада нивото на водата на местния язовир „Пчелина“. Той се използва за риболов и е с площ от 5 кв. км, а обиколката на целия язовир е 34 км. Причината – от 2016 година с разрешение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) част от водите на язовира се използват за производство на енергия от новосъздадения ВЕЦ „Пчелина“.

Той функционира след издадено разрешение на ведомството от месец май, 2016 г. След това хората наблюдават как нивото на водата спада и язовирът бавно, но сигурно се пресушава. Според местните жители ВЕЦ „Пчелина“ не само пресушава язовира – това се случва без никакъв надзор от страна на контролните органи и съответно без никакви санкции. Язовирът е един от най-колоритните в България, тъй като на дъното му се намира село Пчелинци, което е потопено през 70-те години на миналия век, и с параклиса на скалата над него, който тази година навърши 666 г. от построяването му.

Какво изисква американската икономика от Тръмп

През последната третина на един век, правилата на икономическата система на Америка бяха пренаписани по начини, които да служи на малкото по върховете и да вреди на икономиката като цяло, и особено на онези 80% от хората, които са на "дъното". Иронията от победата на Тръмп се крие в това, че Републиканската партия, която сега той води настояваше за екстремна глобализация и се бореше срещу политическите рамки, които биха й попречили. Но историята има своето значение: Китай и Индия вече са се интегрирали в световната икономика. Освен това, технологията напредва толкова бързо, че броят на работните места в производствената сфера в световен мащаб намалява.

Забравете дрифтенето, пресичайте на зелено

ГЕРБ и БСП нямаше как да останат глухи и слепи към трите милиона и половина, които участваха в допитването и ясния резултат от него. Нещо повече – изглежда на ГЕРБ им допаднаха предсказанията на изборните оракули и застанаха безусловно зад превръщането на трите въпроса в решения. В БСП бяха по-предпазливи заради внушенията, че при смяна на избирателната система ГЕРБ ще постигне безапелационна победа и предложиха смесен вариант. Още по-логично малките партии, които танцуват около 4-процентовата бариера скочиха като ужилени заради предвижданията, че това ще ги прати в парламентарната история.

Да им заявим кой е суверенът в държавата

Циркът с оплюването и опитите за подмяна на резултатите от референдума продължават с пълна пара. Вчера в парламента то не бяха свободни интерпретации на исторически събития и дати, предсказания за краха на държавата, свободно смесване на истини и откровени лъжи и не на последно място - отричане правото на народа да се произнася по толкова важни теми. Защото видите ли, народа ни е прост и неинформиран. И не може да мисли в правилната посока. Но да е спокоен - има кой да мисли вместо него. Това коментира за Факти.бг Боян Атанасов от Гражданска инициатива „100 процента мажоритарен вот“.

Не ми било "Mercedes", а "Trabant"

Официалното име на този мерцедес е "пропорционална смесена система". При нея половината от депутатите се избират мажоритарно, а другата половина отменя резултатите от мажоритарния вот. Как се постига това? Пускате две бюлетини - едната за мажоритарен кандидат (120 мандата в нашия случай), другата за партийна листа (пак 120 мандата). Мажоритарните победители влизат директно в парламента. Но останалите 120 мандата не се поделят според процента на партийните листи. Те компенсират мажоритарните. Ако например партията Х е взела 10 % от пропорционалния вот, то на края трябва да има 10 % от общо 240 депутати – 24. Значи, ако е успяла да спечели тези 24 мандата от мажоритарния вот, от пропорционалната квота няма да вземе нищо, нула мандата. И обратното – ако от мажоритарния вот не е взела нито един мандат, от пропорционалния взема 24 мандата. Ясно ли е?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА