Last news in Fakti

10 Декември, 2016 04:30 3 521 12

Деветият кръг на македонския ад

  • македония-
  • борис георгиевски-
  • кръг

Tрябва да се сложи край на системата, която превърна Македония в държава, взета на абордаж.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 11 декември македонските граждани за девети път ще гласуват за нов парламент. Всички избори от 1990 насам получаваха по някакъв драматичен етикет: едни бяха „исторически”, други - „епохални”, трети обещаваха огромни промени, че дори възраждане. Това пише Борис Георгиевски в коментар за "Дойче Веле".

Ако си припомним обещанията от предишните кампании, досега Македония трябваше да бъде райска градина: без безработни, със заплати от по няколко хиляди евро, с признат статут и име, членуваща в мощните евроатлантически организации и институции. Но нищо от това не се сбъдна.

Една ограбена държава

И сегашните избори бяха обявени за исторически, съдбовни, решаващи. Живот или смърт! Драмата обаче е в това, че този път те наистина са такива.
Избори след избори, година след година - за много хора цялата им младост премина в очакване да свърши преходът и да дойде нещо по-добро. Едни вече остаряха, други си тръгнаха, а онези, които останаха, хранят все по-малко надежди. През тези 26 години хората гласуваха девет пъти и сякаш преминаха през Деветте кръга на Ада, описани от Данте. Във всеки следващ кръг греховете са по-тежки, а страданията - по-страшни.

През деветте кръга на македонските избори дефилират лакомите, алчните, завистливите, стиснатите, злобните, горделивите, разсипниците, измамниците, крадците, дори и убийците. Там ще срещнете още врачките, пророците, магьосниците, лицемерите, подлеците и интригантите, сеячите на раздор, разколниците... И след всичко това накрая останаха корумпираните политици, една ограбена държава и една шепа народ, който вече никой не смее дори да преброи.

Днешна Македония е най-бедната страна в Европа.

Днешна Македония е вероятно и най-корумпираната държава в Европа.

В днешна Македония вече няма свободни медии.

Македония вече 26 години се управлява от корумпирани елити, а метастазите на мафията проядоха социалната тъкан и институциите на системата.

В Македония вече няма живот.

Личната карта отдавна е заменена от партийна книжка, без която няма ни работа, ни заплата, ни въздух. Ако нямаш партийна книжка, ти остава само едно: задграничен паспорт и еднопосочен билет.

Преди хората отпътуваха, днес вече масово бягат. Бягат презглава, сякаш ги гонят демоните, минотаврите и кентаврите на Данте.

Демокрацията предлага тази прекрасна възможност: веднъж на 4-5 години гражданите да кажат на досегашните властници какво мислят за тях и тяхната политика. Сами, скрити зад паравана, с химикалка в ръка и с надеждата за нещо по-добро. През последните месеци обаче научихме, че и това свещено право на избирателя е било погазвано при предишните гласувания. Остава ни само да се надяваме, че този път изборният резултат ще покаже истинската воля на гражданите. Ни повече, ни по-малко.

В чистилището

Македонските граждани са тези, които решават бъдещето на страната. Никъде по света няма "добър народ" и "лоши политици". Има обаче народи, има избиратели, които гласуват протестно, по убеждение или за личната си изгода. И в крайна сметка всеки "народ" си получава властта, която заслужава.

В Македония все по-малко хора дават гласа си по убеждение. Страната е силно поляризирана между недоволните, които търсят радикални промени, и защитниците на статуквото, които печелят от него.

След десет години управление на ВМРО-ДПМНЕ клиентелизмът, шуробаджанащината и корупцията, от които лична полза трупаха както отделни хора, така и цели групи, причиниха щети, поставящи под въпрос дори самото физическо оцеляване на държавата. Тази система трябва да се промени, а властта, която я изгради - безусловно да си отиде.

Нека не се лъжем: след всичко, случило се през последните години, Македония още дълго ще остане в „чистилището”. За македонското заболяване няма нито чудотворни лекарства, нито бърза терапия. От решаващо значение е да се сложи край на системата, която превърна Македония в държава, взета на абордаж, както наскоро установи и Европейската комисия. Всемогъщите елити трябва да върнат суверенитета на народа, необходимо е да се възстановят контролните механизми и конституционното разделение на властите. Само така може да се гарантира, че няма да се появи някой нов Груевски.

Едва ли ще дочакаме в Македония да настъпи земният рай, но следващите поколения все пак не заслужават да останат вечни пленници в деветия кръг на ада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куранага сан

    12 1 Отговор
    Само че не става въпрос за Македония а България
  • 2 Багатур

    8 2 Отговор
    Наистина , сякаш чета за Бойковата България. Ако герберастите не са усетили , че народът ги отсвири заради партийно-олигархичната им щуробаджанашка система на грабеж, значи наистина са кухи "калинки" !
  • 3 Гого

    6 0 Отговор
    Май описанието е точно за България банановата република!
  • 4 кирил

    2 5 Отговор
    МНОГО СКОРО СМЕ ЗАБРАВИЛИ ЖАН ВИДЕНОВАТА БЪЛГАРИЯ
  • 5 бай Пешо

    3 0 Отговор
    ние кво очакваме като и тях и нас ни управляват едни и същи чутури -крадливи,лъжливи и продажни политици.Македония била на последно място хахаха а ние да не сме по напред пред тях а.Сутринта гледах за трагедията в Хитрино и колко могат да бъдат лицемерни нашите управници -колко били съчуствали как щели да помагат а некой от тях направили нещо за подобряването на жп транспорта последните 26 години -НЕ само крадът и разпродават без пари.Надявам се ако не ги съдят на този свят да е поне на онзи.МОИТЕ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ КЪМ РОДНИНИТЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ХИТРИНО. МИР НА ДУШАТА ИМ И ДАНО НЯМА ПОВЕЧЕ ПОЧИНАЛИ ОТ РАНЕНИТЕ .
  • 6 Уууууу

    3 0 Отговор
    Щом Македония е девтия кръг на ада то България е деветнайстия кръг на ада.....ВТОРИ ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА
  • 7 Уууууу

    4 1 Отговор
    В Жан виденовата България Здравеопаването беше ОЩЕ БЕЗПЛАТНО И НА НИВО....няма по ценно от човешкото здраве

    Коментиран от #9

  • 8 непознат

    3 0 Отговор
    Така е приятели,написаното изцяло отговаря за България,както в Македония така и тук,не можем да разчитаме на народа си да вземе и да ги измете,другият начин е терминал 2,аз като млад човек на там съм тръгнал,и никакво връщане в тази измислена и несъществуваща Атлантида т.е България.
  • 9 Опел

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Уууууу":

    "Умни българе" забравихте глада при луканов, попов, виденов.
    Забравихте кражбите на костов, дпс и тройната коалиция, барабар с коморджията симеон.
    Сега за всичко бойко ви виновен.
    Прост народ, слаба държава!
  • 10 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    ренегатите от вардарско се наиграха .ето ви велика македония с алексадър македонски.подводните камъни на югокомунизма ги доведе до под крушата ,лошото е че като еднакъв с нас народ ,те постигат подобни резултати вследствие лошите черти на българския манталитет развити през комунизма.
  • 11 Ян Бибиян

    1 0 Отговор
    Като чета всичко това за Македония си мисля, че това важи в пълна сила и за България даже x 2. Само дето Македония изпревари доста България и по заплати и пенсии.

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ян Бибиян":

    изпреварила е по заплати ама друг път.в македония заплатите са ниски ,а на всичкото отгоре и безработицата е голяма.не случаино може да идеш там и с 20 лева да се претрепаш от ядене и пиене.стандарта им падна жестоко,а само като се сетя кви надувки бяха в ранните 90 ,а за през 80 те ни имаха за талибани.сега ги виждам всеки ден със смешните причесчици в мола се оглеждат точно като селяни в града.