Last news in Fakti

12 Декември, 2016 11:35 4 008 8

Трагедията в Хитрино отново показа – животът ни е на кредит и ... помощи

  • трагедията-
  • хитрино-
  • животът-
  • кредит-
  • помощи-
  • взрив
Трагедията в Хитрино отново показа – животът ни е на кредит и ... помощи - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трагедията в село Хитрино отново събуди темата за застраховките. Със сигурност влакът с цистерната - убиец е бил застрахован. Той остави след себе си жертви, срутени къщи, съсипан живот и поредните помощи чрез sms-и... Държавата пак ще строи къщи, ще дава помощи от 300 лева... Една и съща трагична история, която за пореден път предизвиква съпричастността на българина и неговата готовност да помогне в труден момент. От трагедията в село Бисер през земетресението в Перник до трагедията в село Хитрино. В тази готовност никой няма съмнение! Независимо дали става дума за авария или бедствие.

Но, трагедията пак и пак поставя въпроси за застрахователната култура на българина. Как така задължително застраховаме колата, а къщата не? И за възможностите му да плаща тези застраховки. Има ли ги тези възможности и култура? Няма ли ги? Или той е само част от един омагьосан кръг..., за който се сещаме от бедствие до бедствие и от трагедия до трагедия.

И пак се питаме за това, когато бедствието е помело всичко. Крайно време е това да се прекрати. И отговорност за това носят всички – от държавата до обикновения човек. И между тях застрахователите, които правят една и съща статистика – процентът на застрахованото имущество е 8-9% от жилищата в България. Застрахователите са прави в едно – трябва разясняване, защото се създават нагласи, че държавата при всички случаи ще помогне във възстановяването на щетите от бедствия. Това е вярно. Но също така е вярно, че застрахователите също трябва да отговорят на поне един неудобен въпрос – кога изплащат при такива бедствия и какви са условията, които поставят за такива катастрофални събития?

А държавата? Нека само припомним условията. Според правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да получи помощ, едно домакинство трябва да отговаря на ред условия. Хайде да ги повторим - месечен доход на член от семейството за последните 12 месеца трябва да е под официалната линия на бедност, която за тази година е 300 лeвa, спестявания под 500 лева, да нямат фирми. Което просто казано извън обсега на държавната помощ остават стотици хиляди домакинства с малки доходи. Не дай си Боже, ако потърсят кредит за възстановяване от бедствие. Как тогава да разберат смисъла на думата застраховка? Как да разберат, че застраховката е договор, при който срещу предварителни периодични или еднократна парична вноска от едната страна другата страна се задължава да изплати много по-големи или олихвени суми в договорените случаи – злополука, бедствие и т.н.

Все въпроси, на които трябва да се отговори. Не е крайно време за това. Времето за това отдавна е изтекло. Иначе животът ни е живот на кредит и ... помощи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 4 Отговор
    Всеки сам си носи отговорността. Няма ли застраховка, няма покриване на щетите. На цената на една кутия цигари месечно се рискува пълната загуба на имущество, живот и т.н.

    Коментиран от #4

  • 2 tati

    4 2 Отговор
    айде теа как се сложиха нагло ! Застраховатилите ще оправят нещата !
    колко са лакоми и от тук искат да правят парички ! на гърба на бедните хора ! защото има и богати във Б-я !
    Ма то при Капитализма Справедливост няма !
  • 3 Наивник

    6 0 Отговор
    Значи пак "Някой" "ремонтира" къщите на хората с чужди пари! И ще трупа дивиденти за изборите какъв батман е станал.
    Пък и застрахователите отново ще кажат че щетите не са големи и ще минат с метър с едни 200-300 хиляди лева за ремонт на прозорците на селото.
    Тоя влак застраховки няма ли. Нали лани застрахователи като вдигнаха мизата на ГО обещаваха обезщетения до 10 милиона ( справка - http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/grazhdanska-otgovornost-skacha-s-do-30-ot-sledvashtata-godina.html
    Сега ще си направят и по една безплатна реклама за това колко е добре да се правят застраховки, колко е лошо ако нямаш застраховка и пак ще съберат още пари от народа.
    И какво ще излезе накрая - пак всички ще намажат и ще останат доволни от бедствието, а бедните хорица няма и да разберат как са ги прекарали.
  • 4 ridiculous

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Хайде стига глупости с тези застраховки. Фирмата, отговорна за бедствието има застраховка и тя трябва да покрие щетите на хората. Хората, собственици на къщите няма какво да се очаква да имат застраховки. Щетата е нанесена от фирмата. И не, не всеки си носи сам отговорността. Тези хора не си запалиха къщите сами. Нито дори това го направи природно бедствие. Това е инцидент, причинен от безотговорното поведение или от злополучна ситуация, свързана с определена фирма и се очаква тези хора да поемат разходите. Не държавата, а те. Ако могат и да върнат живота на загиналите... ама не могат.
  • 5 нане

    3 0 Отговор
    Трябва да се отбележи ,че застраховките не покриват ударна вълна,т.е. съборените къщи в този случай дори и да бяха застраховани нямаше да им се покрие щетата.Щети ще се покрият само на опожарените такива.
  • 6 Възмутен

    1 0 Отговор
    Ай стига глупости бе, хората трябвало да си застраховат имуществото - моята пиклива автомобилна ГО покрива евентуални щети до няколко милиона лева, тогава въпросите, на които никой не отговаря, са - каква е застраховката на този опасен, високорисков товар, има ли такава, кой я е направил, къде са застрахователните агенти, които вече трябва да слухтят и разследват?!?
    А там ми се мотат "журналисти" и ни занимават с глупости, вместо да ровят надълбоко и да отговорят на важните въпроси!
  • 7 Г(Е)РОБ

    1 0 Отговор
    Като прост човечец продължавам да се питам:
    - Защо като са ревнали да пращаме SMS-и ние с по 300-500 лева заплати и въшливи пенсии, то ония с премиите в хиляди от НС не дарят за сиромасите по една заплата... хайде поне аванс да бъде!
    - Като кмета го гледам че е турчин - съответно ДПС-арец де е неговата партия и неговия Хасан-Доган да дари едно милионче на сиромашията?!
    - Ми като има и Национален Траур то комшулъка ЕрбапДоган дето му е мило за всички турци из България не дари нещичко на турчолята си за Коледа... Забравих те български празници не тачат.. поне от хорска срама 100 турски лири да бе пратил!
    - Май и пир правят вече у нас по време на чума та търсят балами да дарят по 1 левче... като че ли с него ще се оправи нещо!
  • 8 Г(Е)РОБ

    2 0 Отговор
    Има помощи за турци... За българите - ......!