18 Декември, 2016 14:10 2 413 1

Политическа чалга

  • политическа-
  • чалга-
  • мненията на седмицата
Политическа чалга - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългото сбогуване с кабинета в оставка продължава. Шизофренията е пълна дали ще има правителство в рамките на този парламент. Политиците ни си играят на тука има, тука нема. Трудно обаче пускат захапания кокал на властта. По-важното е обаче ще сменим ли избирателната система, за да не влизат магарета в парламента. На дневен ред у нас бе и ужасът в Хитрино, който показа – животът ни е на кредит и ... помощи.

Не е изненада, че Балканите отново „клокочеха” Ердоган отхвърля кюрдите заради президентската република. През тази година той окончателно и едностранно узурпира позицията на силния и затвърди неограничения си статут. В Македония режимът на Груевски започна бавно да пада. Във Франция бесният консерватор Фийон се готви за битка с националистката Льо Пен. В същото време Япония прогонва демоните от миналото си.

И тази седмица не се разминахме с темата бежанци. България пак се „прослави” по света, след като се оказа, че български гражданин е нападателят в берлинското метро.

Шоуто у нас продължи с Фики Стораро и Гери Никол, които се състезаваха кой е по, по, най, ама с низходящ тренд

Дългото сбогуване с Борисов

Става месец откакто премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството. Тя бе приета светкавично от Парламента, но от там насетне процедурата по сформиране на нов кабинет забуксува. А и през това време се случиха толкова извънредни събития, че оставката и последвалите протоколни срещи на президента с водещите партии останаха в периферията на общественото внимание. Сигурно вече мнозина са забравили, че кабинетът е в оставка. Добре, че са журналистите, които с маниакална последователност уточняват пред името на казалия нещо си съответен министър, че той е в оставка. Поне покрай репортажите от сринатото Хитрино можеха да си спестят усилията. Никой нямаше да им се разсърди за това в условия на Национален траур

И магаре да туриш и него ще го изберат в НС

С Бай Ганьо на избори или недостатъците на пропорционалната система

С пропорционалната система, както казва Алеко, и магаре да туриш - ще го изберат. Това коментира Росица Кирова от Гражданско сдружение „Единни за промяна” относно Референдума, мажоритарната система и защо тя трябва да бъде въведена.

Трагедията в Хитрино отново показа – животът ни е на кредит и ... помощи

Трагедията в село Хитрино отново събуди темата за застраховките. Със сигурност влакът с цистерната - убиец е бил застрахован. Той остави след себе си жертви, срутени къщи, съсипан живот и поредните помощи чрез sms-и... Държавата пак ще строи къщи, ще дава помощи от 300 лева... Една и съща трагична история, която за пореден път предизвиква съпричастността на българина и неговата готовност да помогне в труден момент. От трагедията в село Бисер през земетресението в Перник до трагедията в село Хитрино. В тази готовност никой няма съмнение! Независимо дали става дума за авария или бедствие.

Румяна Бетова: Трябва да се научим да застраховаме и имуществото

Има ли българинът навици да застрахова дома си? Този въпрос коментира пред Факти.бг Румяна Бетова, изпълнителен директор на Евроинс.

Ердоган отхвърля кюрдите заради президентската република

Според проф. Владимир Чуков има хипотези, че Ердоган може да е бил цел на атентатите в Истанбул

„Една от хипотезите на специализираните среди е, че турският президент Реджеп Ердоган може да е бил цел на атентатите в Истанбул. Става въпрос, за това, че буквално 15 минути преди атентата, който е станал в парка „Мачка“, кортежът на Ердоган е минал край място, което е било много близо. За мен обаче тази хипотеза е слабо вероятна. Поне до този момент никой не си е позволявал да превърне самия президент в мишена.

Президентът-султан или последното изкушение на Ердоган

През 2016 г. Ердоган окончателно и едностранно узурпира позицията на силния и затвърди неограничения си статут

Отминаващата 2016-та беше велика година за Реджеп Тайип Ердоган. Турският президент оцеля след военен преврат.

Няма значение дали говорим за предварително режисиран от властта сценарий или провал на генералите. Ердоган спечели велик триумф в своята пълна с победи политическа кариера. Изкара хората по улиците за собствена защита. Успя да направи немислимото – да постави името си и думата „демокрация” в едно изречение. Това може да се определи само по един начин – шок и ужас.

Режимът на Груевски започна бавно да пада

Според Мирослав Ризински опозицията в Македония има по-големи шансове за създаване на правителство

„Влизаме в един труден процес на създаване на правителство на Македония. Самите резултати не дават лесна възможност на ВМРО – ДПМНЕ за създаване на правителство. Според мен за опозицията в лицето на СДСМ ще е по-лесно да създадат правителство. Трябва да имаме предвид, че голяма част от ЕС е против режима на Груевски и неговите практики на владение. Същото важи и за САЩ. Според мен те ще окажат голямо влияние, макар не и публично, в създаването на правителството. Свидетели сме, че режимът на Груевски, може би бавно, но все пак пада.“ Това заяви пред Факти.бг Мирослав Ризински - – зам.-председател на сдружението – „БМОРК Илинден-Преображение“

Може ли Фийон да победи Льо Пен?

Фийон е изненадващият кандидат за президент на френските консерватори

Анализът е на Хюго Дрохон за Project Syndicate.

Хюго Дрохон е преподавател в Кеймбридж и автор на книгата „Великите политики на Нищше“.

В първичните избори за президентската кандидатура на френската партия „Републиканци“, Франсоа Фийон удържа звучна победа над своя конкурент Ален Жупе, получавайки близо 67% от вота.

Преди две седмици, победа за считания за аутсайдер кандидат беше считана за немислима. Дълго време се очакваше, че Жупе, който беше кмет на Бордо и бивш премиер при президента Жак Ширак, ще победи другият претендент Никола Саркози на балотажа. Вместо това Фийон, който е бивш премиер от времето на президентския мандат на Саркози, спечели впечатляващите 44% на първи тур. Резултатите бяха унизителни за Саркози, който получи само 20% подкрепа и приключи политическата си кариера.

Бежанците, които злоупотребяват с добрината на Германия

Винаги, когато медиите информират за някакво тежко престъпление, извършено от бежанец, и цитират реакциите на политиците по случая, имам усещането, че ме вземат за глупав човек. Да вземем например това изказване на германския вицеканцлер Зигмар Габриел: "Такива отвратителни убийства имаше и много преди първия бежанец от Афганистан или Сирия да се озове при нас." Ама наистина ли? Как не съм се сетила за това!? Канцлерката Меркел пък предупреждава да не се създават негативни настроения срещу бежанците. Ама разбира се! След като предците ти са избили 6 милиона евреи, опасността от прелъстяване от популистите винаги е налице.

Японската външна политика в ерата Тръмп

Открива се възможност пред японците след избирането на Тръмп за президент

Анализът е на Бил Емот за Project Syndicate. Бил Емот е бивш главен редактор на списание „Икономист“.

Декември ще бъде месец на помирение за японския министър-председател Шиндзо Абе, който ще се срещне с лидерите на две страни, с които японците се сражават през Втората световна война: САЩ и Русия.

Изглежда обещаващо, че Шиндзо Абе ще приеме Владимир Путин, а след това ще се срещне с Барак Обама в кратък период от време. Тези събития обаче са предвестник на потенциално дестабилизиращо време за Япония и цяла Източна Азия.

Врани в курника на бройлерите

Фалшивата "циганска любов"

„Ама господа германци, тоя не е българин. Тоя е циганин.“ Това доста гузно промълвяват повечето български граждани през последните дни.

Преди една седмица в Германия излезе видео, на което се вижда как мъж рита в гърба жена, просвайки я по стълбите на метрото в Берлин. Първоначално се смяташе, че извършителят и неговите придружители са бежанци. Това ни даде прекрасен повод отново да поругаем върху „пришълците от Изтока“.

Петко Симеонов: Да разберем защо ритаме жени в метрото *

Тук е нужна реална работа на терен, реален научен продукт

Научили са името на единия от четиримата блъснали жената в берлинското метро - Светослав Стойков. Ще намерят и другите. Българи са. Ще ги заловят и съдят. Това е работа на полицаи и магистрати в Германия и България.

Работа на социолозите у нас (за тях мога да се произнеса) е да идентифицират този социален тип. Да маркират неговите граници, местообитания, произход, възпроизводство и пр. Да го именуват, да установят мотивацията му, да фиксират поведенческите му прояви, да изследват обичайните му роли... Това написа в профила си във Фейсбук социологът Петко Симеонов.

Не ги слушай Фики! Голям си!

Музиката е забавна работа

Азисе, пази се! Българският поп фолк има своя нов крал и той носи синята кръв на жанра. Неговото име е хем кратко и хем носи горда фамилия. Той е Фики! Фики Стораро!

Някакви псевдоинтелектуалци се подиграха на новата му песен „Издислав“. Едно ще ви кажа: И на Моцарт му са се подигравали, когато решил да напише опера за турския сарай на немски, ама сега къде е той, къде сте вие?

Тя ли ви е виновна?

Ей, добре, че е Гери-Никол да си поклати яката дупара, за да разбера, че в тази държава все пак има нещо, което да развълнува закърнялото ни ежедневие... дори това нещо да е нечий задник.

Разбира се, не пропуснах да чуя песента и да изгледам клипа след вълната от коментари за огромното падение, което направила девойката с тази песен. Прочетох всякаква неща, от крайни обиди към нея, през коментари от типа, че е срам за народа ни, за България, както и че заради нея младото поколение не ставало за нищо.

Последното впрочем е вярно, но вината не е в Гери-Никол, колкото и да ви сe иска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 John Gotti

    0 1 Отговор
    Пръво на Фики краката, верно са по слаби от на Гери. Второ, Груевски тепръва че го дига. Трето да пуснем обява в Дойче Веле - Бугарин с Македонскии корени строй завод за сапуни - тръсим да наемем бежанци без паспорти