Last news in Fakti

26 Декември, 2016 08:00 1 480 0

2016 – поредната година под сянката на терора

  • терор-
  • 2016 година-
  • тероризъм-
  • атентати-
  • германия-
  • франция-
  • ница-
  • берлин-
  • ислямска държава

Десетки цивилни бяха убити в Европа през изминалите месеци

2016 – поредната година под сянката на терора - 1
Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

2016 година бе година на терора, поредната година на терора. Европа се превърна в сцена на атентати, при които загинаха десетки невинни, а стотици бяха ранени.

През изминалите месеци джихадистката групировка „Ислямска държава“ загуби голяма част от териториите, над които беше установила контрол. Това отприщи вълна от атаки в Европа и Близкия изток, а голяма част от тях бяха извършени от т.нар. „самотни вълци“. Само че от много вълци-единаци става глутница.

Пропагандната машина на тероризма заработи с пълна сила, а радикализацията достигна високи нива. Притеснителен е и фактът, че атаките продължават, а примерите са много.

Мерките за сигурност в редица европейски страни бяха повишени в навечерието на коледните и новогодишни празници. Факти.бг погледна назад през годината за най-смъртоносните нападения за 2016 г. в западните страни:

Брюксел, Белгия

На 22 март белгийската столица Брюксел бе разтърсена от координирани терористични нападения, при които бяха убити 32-ма души. Пръст в ударите имаше терористичната клетка, отговорна за атаките в Париж месеци по-рано. Летището в Брюксел се превърна в мишена на терористите, както и станцията на метрото „Малбек“. Близо 300 души бяха ранени.

Това бе най-смъртоносната терористична атака в историята на страната. Отговорност пое „Ислямска държава“. Защо бе избрана Белгия? Страната е част от водената от САЩ коалиция срещу джихадистите, а нейни изтребители Ф-16 участват във въздушните офанзиви срещу позиции на ИД.

Орландо, САЩ

На 12 юни 29-годишният Омар Матин откри безразборна стрелба в нощен клуб в Орландо, убивайки 49 души. По-късно стрелецът бе убит от силите за сигурност. Това бе най-кървавият атентат срещу ЛГБТ общността (хомосексуалистите) на американска територия. Президентът Барак Обама заяви, че няма преки доказателства за връзка на „Ислямска държава“ със стрелбата, а по всяка вероятност става въпрос за престъпление от омраза.

2016 – поредната година под сянката на терора

Западен Йоркшър, Англия

На 16 юни – дни преди референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз – бе убита британската депутатка Джо Кокс. Убийството шокира страната. 53-годишният Томас Меър бе признат за виновен и ще лежи доживот зад решетките. Той първо простреля жертвата си, а след това я намушка с хладно оръжие. В часовете след убийството тогавашният премиер на страната Дейвид Камерън описа случилото се като „трагедия“. Съдията по делото разкри, че престъпникът е бил „обсебен от нацизма, превъзходството на белите и апартейда в Южна Африка“.

Истанбул, Турция

На 28 юни на летище „Ататюрк“ в Истанбул бяха убити 45 души, а 230 бяха ранени. Турските власти обвиниха джихадистката групировка „Ислямска държава“. На летището бяха осъществени координирани атаки с автомати и бомби. Атентатът се случи по време на свещения месец за мюсюлманите рамазан. Международните лидери остро го осъдиха, а сред жертвите имаше и граждани на Саудитска Арабия, Китай и Украйна.

Месеци по-рано бе окървавена и столицата Анкара, след като автомобил с експлозиви бе детониран близо до Гювенпарк. 37 цивилни загинаха при нападението.

Ница, Франция

На 14 юли камион се заби в тълпата от цивилни, разхождащи се по „английската алея“ на френския град. 86 души бяха убити, а стотици ранени. Отговорност пое „Ислямска държава“. Въпреки че страната вече бе станала обект на мащабно нападение, властите се провалиха в опита си предотвратят ново такова. Извънредното положение бе удължено за пореден път.

През лятото на тази година във Франция се проведе европейско първенство по футбол. Въпреки че силите за сигурност предполагаха, че именно то ще бъде обект на терористичен атентат, в такъв се превърна град Ница. Дни след края на турнира – когато Франция изглежда, че си бе отдъхнала – се случи кошмарът.

Начинът, по който бе извършен ударът, бе различен от конвенционалните оръжия в арсенала на джихадистите.

Мюнхен и Ансбах, Германия

През месец юли в Германия бяха осъществените терористични атентати. На 22 юли в Мюнхен бяха убити десет души, включително нападателя, а 36 бяха ранени. Огънят бе открит до търговски център на оживена локация в баварския град. 18-годишният нападател с ирански корени е планирал атаката в продължение на година. Според разследващите той не е бил свързан с „Ислямска държава“. Бяха направени препратки с клането в Норвегия през 2011 година и Андреш Брейвик.

Два дни по-късно петнадесет души бяха ранени в град Ансбах. Атентаторът-самоубиец бе идентифициран – 27-годишен сирийски бежанец, имащ връзки с „Ислямска държава“. Терористичният взрив бе първият в историята на Германия.

Руан, Франция

На 26 юли двама въоръжени нахлуха в църква в град Руан и брутално убиха 84-годишния свещеник. По-късно мъжете – за които се подозира, че са свързани с „Ислямска държава“ - бяха застреляни от силите за сигурност. Френските медии написаха, че имената на двамата атентатори са фигурирали в базата данни за терористи във Франция. Френският президент Франсоа Оланд описа нападението като терористичен акт и остро го осъди.

2016 – поредната година под сянката на терора

Берлин, Германия

Дежа вю с нападението в Ница. Камион се вряза в тълпа пешеходци на коледен базар на 19 декември, убивайки на място 12 души. Силите за сигурност арестуваха заподозрян, който обаче се оказа грешният човек. След това нападение редица европейски страни повишиха мерките за сигурност – особено на местата, посещавани от хиляди туристи на коледните и новогодишни празници.

2016 година бе година на терор. „Ислямска държава“ избра мишените, които символизират свободния дух. Терорът плъзна на Стария континент, но ще успее ли да го пречупи?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА