1 Януари, 2017 15:59 1 280 0

2016: По света и у нас

  • 2016 година-
  • бедствия-
  • политика-
  • загинали-
  • референдум-
  • избори-
  • статукво
2016: По света и у нас - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво ни донесе политическата 2016 г. На нас българите, на ЕС и на целия свят като цяло? Току-що отминалата 2016 г. бе наситена с изключително много политически събития и сътресения, които всяха смут сред хората и разтърсиха из основи вече разклатеното статукво. Президентски и парламентарни избори, референдуми и оставки на правителства бяха само част от политическите събития, които показаха, че народът може да се изправи срещу установения ред, а лицемерието на политиците и празните им обещания не водят до нищо добро. А един опит за преврат показа на целия всят, че все още има смели (или глупави) хора, които да се опълчат на несправедливостта и потисничеството.

За съжаление 2016 г. бе наситена и с трагедии. Тази, която ни засегна най-тежко, бе катастрофата в село Хитрино. Макар 8-ината загинали в този трагичен инцидент да са капка в морето от хиляди жертви загинали при едни или други обстоятелства през отишлата си вече 2016 г., то тези 8 души най-тежко легнаха на сърцата ни, защото бяха наши сънародници.

2016 г.: Катастрофа и политически свредел

На фона на спукалата се политическа стабилност през 2016 година надеждата ни е една велика българска актриса. Г-жа „Природно бедствие” или Стоянка Мутафова, която е конкурентът ни за „Гинес” като най-възрастна действаща актриса на земното кълбо. Но не само, тя е пример, как духът й, въпреки реалността в България, не бе сломен и приема всичко с усмивка. И тази година тя покоряваше театрите не само у нас, но и в САЩ и Канада. Тя е от малкото българи, с чийто професионализъм можем да се гордеем, доказала го и преди 1990 г. и след промените. Но като, че ли най-вече ни показа как човек във всякакви времена може да се радва на дребните неща и да не се вълнува само от масата.

Ако всички политици у нас носеха този позитивизъм и професионализъм, едва ли щяхме днес да сме отново в политическа криза.

2016 година: Народът срещу статуквото

23 юни 2016 г. Немислимото се случи. Британците демонстративно заявиха, че не желаят повече да са част от обединена Европа. Искат да са остров. Окей, глас народен, глас божи. Защо обаче това трябва задължително да е лоша новина за континентална Европа?

„Всяко зло за добро”, казва по въпроса мъдър народ като българския. Ако шамарът от Обединеното кралство бъде разчетен правилно, това може да се окаже чудесен подарък. Не че го направиха нарочно и от добри чувства към нас. И все пак. От британците за Европа. Напълно безплатно. Нещо като Бийтълс, футбола и Шерлок Холмс. Стига да има кой да види най-после „червената” лампа, а тя вече удря като електрошок.

В година, в която Великобритания гласува за напускане на ЕС, и американците дадоха своя принос към глобалния популистки бунт. Доналд Джон Тръмп беше избран и през януари ще стане официално 45-ият президент на САЩ. За зла беда на социолозите, ужас на демократите, кошмар на имигрантите и за радост на любителите на разкази за световния апокалипсис.

Референдуми 2016: Политическото сепуко

Референдумите завладяха Европа. През последната година се състояха няколко решителни референдума на континента. Това естествено е прекрасно, но проблемът е че в повечето случаи гражданите отговаряха на скритите въпроси, а не на конкретните, посочени в референдума.

Истината е, че европейските лидери бяха обзети от политическа лудост, с която решиха да укрепват собствения си авторитет под красивата маска на пряката демокрация.

Смърт и разрушения: Природните стихии през 2016 г.

Природата е непредвидима. Всяка година човечеството се изправя пред нейната разрушителна сила и всяка година става ясно, че хората са безсилни пред мощта ѝ. Земетресения, наводнения, горски пожари, вълни цунами, урагани, тайфуни и свлачища. Отиващата си 2016 г. ще бъде запомнена като година, през която природата отприщи гнева си, изпращайки смъртоносни и разрушителни стихии, които отнеха хиляди животи и отнеха надеждата на стотици хиляди хора по цял свят.

2016 – поредната година под сянката на терора

2016 година бе година на терора, поредната година на терора. Европа се превърна в сцена на атентати, при които загинаха десетки невинни, а стотици бяха ранени.

През изминалите месеци джихадистката групировка „Ислямска държава“ загуби голяма част от териториите, над които беше установила контрол. Това отприщи вълна от атаки в Европа и Близкия изток, а голяма част от тях бяха извършени от т.нар. „самотни вълци“. Само че от много вълци-единаци става глутница. Пропагандната машина на тероризма заработи с пълна сила, а радикализацията достигна високи нива. Притеснителен е и фактът, че атаките продължават, а примерите са много.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА