4 Януари, 2017 07:45 2 761 20

Турция: който сее вятър, жъне бури

  • турция-
  • ислямска държава

Ужасяващият терористичен атентат в нощния клуб "Рейна" в Истанбул беше предизвестен

Турция: който сее вятър, жъне бури - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ужасяващият терористичен атентат в нощния клуб "Рейна" в Истанбул беше предизвестен много преди стрелките на часовниците да започнат да отброяват последните минути на 2016 година. През изминалите седмици шарлатани, наричащи се "имам" и "ходжа", сипеха в социалните мрежи огън и жупел срещу новогодишните празненства. И без капчица свян обявяваха привържениците на западния начин на живот за "неверници", превръщайки ги по този начин в потенциална мишена на атентати.

Дори Висшият религиозен съвет в светската държава Турция се обяви (в разпратената по джамиите петъчна молитва) против празненствата за Нова година, тъй като това не било съвместимо с ислямската култура.

Терорът ще продължи

Затова въпросът не беше дали, а къде ще ударят въоръжените радикални ислямистки терористи в новогодишната нощ? Затова и полицията в Истанбул разположи 17 500 служители на реда, за да предотврати кървава баня. Пред нощния клуб "Рейна" обаче имаше само един полицай, който беше застрелян от атентатора, преди последният да избие или рани много хора.

Сега можем да си говорим колкото си искаме с езика на конспирацията. Факт е обаче, че Турция е изправена пред най-тежката вътрешнополитическа криза и пред най-големия хаос от създаването си през 1923 година. Заслепен от голямата си цел - да превърне Турция в президентска република и да властва като едноличен лидер над страната и народа си - Ердоган допуска грешки, които са равносилни на самоубийство.

Отдавна отминаха времената, когато Реджеп Ердоган беше в очите на ЕС и Германия реформатор. Вместо да води уверено напред към членство в ЕС една стабилна (икономически и политически) и ориентирана към съвременните ценности (културно) Турция, той проигра безвъзвратно доверието към себе си. Вместо да продължи някогашния курс на помирение, Ердоган тръгна на открита конфронтация с кюрдите. След парламентарните избори от 7 юни 2015 година (дефакто анулирани от Ердоган), при терористични атентати в Турция загинаха близо 1 500 души и много бяха ранени. Реалистичната оценка на положението в страната говори за това, че ще има и много други кървави атентати - с непредвидими последици за икономиката на страната, турската лира и, не на последно място, за туризма. Негативните последици от това вече се усещат болезнено.

Предизвикателството Сирия

За Ердоган обаче няма връщане назад. Той ще трябва да продължи да се сражава в Сирия - на страната на Русия - докато не бъде победена "Ислямска държава" (ИД). Ще е принуден да води тази битка срещу една организация, срещу която първоначално той беше много въздържан, а сега вече не може да се отърве от нея. В същото време турската армия воюва и срещу сирийските кюрди, за да им попречи да създадат кюрдска зона по протежение на турската граница. Турция воюва и на още един фронт - срещу движението на ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, което турското правителството смята за терористична организация. Дотук са уволнени повече от 100 хиляди държавни служители, а над 40 хиляди души са арестувани заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен. Убедителни доказателства за това обаче до този момент не са представени.

Ако Ердоган иска да си възвърне поне малка част от доверието - вътре в Турция и навън в чужбина - той трябва да промени много неща. Например да не се задоволява само с писмена декларация, когато бъде извършен атентат като този в новогодишната нощ, а да се ангажира лично в издирването на извършителя/извършителите; не просто да се дистанцира, когато някой заплашва онези, на които са им скъпи европейските ценности и предпочитат друг начин на живот, а да задвижи подчинените му правосъдие и полиция, за да елиминира такива заплахи.

И още нещо - Ердоган трябва да престане, при всеки удобен повод, да напада открито ЕС, и най-вече Германия, че подкрепяли и давали подслон на терористи и терористични организации.

Господство на произвола

Правовата държава в Германия означава, че никой не може да бъде осъден, ако преди това не е била доказана безусловно неговата вина. В Турция - и преди, и сега - важи друго правило: за да бъдеш задържан и разследван е достатъчон дори само това да имаш различно мнение от това на държавната власт. И не обвинението трябва да доказва вината на задържаните, а обратното - обвинените трябва да доказват своята невинност.

Затова сега над 170 журналисти, писатели и учени са в затвора, където, заради обявеното извънредно положение, са подлагани на разпити, продължаващи до пет дни, преди да имат възможност да разговарят с адвокат. Така Турция просто няма да може да се противопостави успешно на предизвикателствата пред нея през 21 век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българе

    6 8 Отговор
    Тоя анализ ясно показва как Запада подкрепя тероризма.Как може да напишеш една статия и да не осъждаш тероризма и насилието а да я насочваш срещу законно избрания президент!? Когато в Германия беше извършен терористичен атентат всички осъдиха тероризма, ама ако е в Турция Запада не осъжда ами насочва критиката си към Ердоган

    Коментиран от #4

  • 2 Хасан

    4 4 Отговор
    Германските граждани трябва да излязат по улиците и да кажат "Да на мира ","Не на насилието и тероризма "..да направят натиск на политиците да спрат насилието в Близкия изток
  • 3 Хасан

    3 10 Отговор
    Има ли право журналист да подкрепя насилие или военен преврат?? Журналист който възхвалява насилие не е ли за съда????

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 разбийш

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българе":

    Не е точно така, аз не харесвам тия атентати никъде. но в Турция не знаеш кой какво прави? Примерно, може самите власти да са организирали атентат, каквато е практиката не веднъж в света, за да постигнат някаква цел? Например - военно положение, засилване на властта на политик президент, повече страх за хората, повече пари за охрана.... и др.? Защо си мислиш, че се радвам на атентатите в Турция? никак даже! Толкова е хубаво, когато няма бандити да тровят живота навред. Ала света е пълен с бандити и тук не са малко. Но в Турция има варианти за 4 вида атентати - от ДАЕШ, от ПКК които Ердоган мачка и често са и прави, не че ми харесва, от властта с някаква цел, от външен неизвестен източник, за да постигне цел. Е, това всичкото е ад. Но пък знаеш ли кой какво прави? Защо да се радваме? И там хора и боклуци имав изобилие както и тук и навред. жалко, че заради вандалите плащат невинни хора.
  • 5 разбийш

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Въпроса ти е правилен, но отговора не е лесен... Да всеки, който морално подкрепя джихадисти и други терористи е на тяхна страна, дори и морално. В случаят обаче не знаем кой е причинил взрива? Имало е убит йордански милиардер? А е твърде възможно акта да е насочен само срещу него, а останалите жертви да сас транични - за терористите те нямат значение дори невинно убитите... Защо не допуснем, че някой конкурент или враг или дори близък на милиардера не е искал да го отстрани и като е узнал, че е там и няма охрана, да е пратил терориста? А останалите хорица да са просто жертви? Откъде си сигурен, че всеки терористичен акт е дело на точно опраделени интереси? за пари какво ли не правят хората...? Аз лично не се радвам на терора. Ако зависеше от мен щях да избия всички терористи и изведнъж да стане света хубав. И повечето политици, дето са се самозабравили като някакви богоизбрани и мачкат хората с вредни наредби. Ала не зависи.
  • 6 разбийш

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Хасане, а преди да осъждаш журналиста, че е пристрастен, срещу властта на Ердоган, запитай се сам: - а аз, защитавайки Ердоган и близки, нима мога дас е закълна, че тези хора не са навредили на нито един невинен човек? едва ли, можеш? доказа се, че близки до Ердоган са търгували с ДАЕШ с петрол. А ДАЕШ убива хора, краде, взема без право чужди неща. Така, че защитавайки Ердоган, ти не се ли нареждаш към застъпниците на злото? сам си отговори...! Впрочем, самият Ердоган открито мачка неприятни и неудобни за него хора... Някой не го почерпил кафе в заведението си и бил арестуван? ЗАЩО? Заведението си е на човека - ако не иска няма да ти сервира - ставаш и си тръгваш! Ако обаче си резервирал маса и не ти сервира, ще ти покрие разходите! Ето така еп равилното! А всеки с власт те мачка според кефа си? Такива ли защитаваш?
  • 7 разбийш

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Хасане, а преди да осъждаш журналиста, че е пристрастен, срещу властта на Ердоган, запитай се сам: - а аз, защитавайки Ердоган и близки, нима мога дас е закълна, че тези хора не са навредили на нито един невинен човек? едва ли, можеш? доказа се, че близки до Ердоган са търгували с ДАЕШ с петрол. А ДАЕШ убива хора, краде, взема без право чужди неща. Така, че защитавайки Ердоган, ти не се ли нареждаш към застъпниците на злото? сам си отговори...! Впрочем, самият Ердоган открито мачка неприятни и неудобни за него хора... Някой не го почерпил кафе в заведението си и бил арестуван? ЗАЩО? Заведението си е на човека - ако не иска няма да ти сервира - ставаш и си тръгваш! Ако обаче си резервирал маса и не ти сервира, ще ти покрие разходите! Ето така еп равилното! А всеки с власт те мачка според кефа си? Такива ли защитаваш?
  • 8 Хасан

    0 5 Отговор
    Аз съм против насилието и тероризма!! Питаш ли се откъде имат ДАЕШ оръжие?? Те там нямат фабрики!! От 5 години воюват, кой ги снабдява!? Мосул беше превзет от ДАИШ с 500 нови ТОЙОТИ пикап с по 5 човека!! Може ли град да бъде превзет от 2500 човека?! Може.. Ако някой им разреши нали? Запада имаше нужда от враг.. Франкещайн.. Там имаше почва и се роди... Утре ще е китаец или кореец

    Коментиран от #12

  • 9 Диди

    2 2 Отговор
    Турция ще стане,,диктатурска държава,,Турция не може да се отърве от атентати,борбата с кюрдите и диктаторът Ердоган.Ердоган ще направи гражданска война и тогава ще има много турци,кито ще нахлуят в България.Диктатурска държава пред нашата,,врата,,.Ердоган трябва да бъде свален от власт.
  • 10 Киро

    7 1 Отговор
    Хасан = Българе

    Пише под различни имена, че да внушава масовост.

    трол на гаДОСТ.

    Коментиран от #13

  • 11 Някой

    5 0 Отговор
    " Той ще трябва да продължи да се сражава в Сирия - на страната на Русия - докато не бъде победена "Ислямска държава"-Явно за Дойче Веле ,Русия е въплъщение на злото.Явно много ги е яд,че Русия им обърка сметките в Сирия.Добре,че беше тя да избие тези гадове и да им покаже къде им е мястото.Запада само може да сменява имена Ислямска държава-Идил(да не се обидели горките)- а сега вече станаха Умерена опозиция.Срам.
  • 12 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    ИДИЛ има оръжие от Ердоган и Саудитска Арабия.Те го купуват уж за тях а после го дават на терористи.Ердоган лекуваше терористи в Турция и купуваше евтин петрол от ИДИЛ в същото време избива кюрди и гони всички прогресивни хора в Турция.
    Ердоган е гаден диктатор ислямист който ако не свалят от власт турците много ще страдат.
  • 13 Наско

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Като го гледам колко е активен под всяка тема за Ердоган явно му се плаща да защитава диктатора или е някъде на хранилка като нашите ДОСТ и имамите.
  • 14 ключаря

    5 1 Отговор
    ХАСАНЕ, ти против празнуването на новогодишните празници в Турция ли си, защото както казват местните имами това празнуване противоречи на една от религиите, изповядвани в Турция?
  • 15 ЗАПОЗНАТ

    3 4 Отговор
    ЗА ЗАСТУДЯВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ЗА МИЗЕРИЯТА АБЕ ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН ЕРДОГАН !!!АКО НЯКОЙ БЪЛГАРИН НЕ МОЖЕ ДА ЗАДОВОЛИ ЖЕНА СИ ПАК Е ВИНОВЕН ЕРДОГАН !!! ЕРДОГАН ГО НЕНАВИЖДАТ НА ЗАПАД ЗАЩОТО ТОЙ ЗАЩИТАВА ТУРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ !!! НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА МНОГО УВАЖАВАНИ НА ЗАПАД ВСЕКИ ДА СИ ОТГОВОРИ ЗАЩО ?

    Коментиран от #17

  • 16 Клошарски

    3 3 Отговор
    ТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ, ААААА НИЙЙ КВО ЧЕ ПРАИМ. ?
  • 17 истината

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "ЗАПОЗНАТ":

    Ненавиждат го навсякъде не само на Запад.
    Той е един алчен за власт ислямист.
    Ако не си тъп брадат примат с чалма няма как да харесваш такъв изрод.
  • 18 ключаря

    1 1 Отговор
    Забелязвате ли - Хасанчето се появява до обяд, разлайва се като ... и ако има неудобни коментари /не дай Боже въпроси/ - мълчи като ... .
  • 19 АРБИТЪР

    2 1 Отговор
    Аз напук на всички , харесвам го Ердоган . Всяка държава трябва да действа според интереса на държавата си. Според туркестан , немо же да са само наблюдатели и анализатори на събитията там . Дирекно решиха да бъдат водещ фактор на влияние и диктуване на правилата с гаспадин Путин. Според мен, много правилен ход и по бързо може да стгнат положителни резултати.Тъй като съм реалист,а не трол ,лакей казвам истината. Не зависимо дали ни отърва или не .Вина ги обективност, чао ви.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.