Last news in Fakti

5 Януари, 2017 12:48 9 623 18

2017: По-просто от това няма!

  • 2017-
  • по-просто-
  • няма-
  • годината

Но пък има безкрайно много точно толкова прости...

2017: По-просто от това няма! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кратко дежавю от средношколската математика: Просто число е число, което се дели само на себе си и на 1. Останалите числа, непростите, се наричат съставни. Например 5 е просто, но 9=3 х 3 не е просто, а съставно. Също така 2016=63 х 32 и 2015=5 х 403 не са прости, а съставни.

Простите числа са безкрайно много, демек (с тази дума поздравявам Южна България) каквото и число да си изберете (например десет милиона), винаги има по-голямо просто число от избраното. Например 15 485 867 е по-голямо от десет милиона и е просто.

И сега сигурно вече питате защо ви мътя главата с това? За тези, които не са се досетили, имам ценна информация: 2017 е просто число. По отношение на числата простотата е несравнимо свойство, демек (пак поздрав за Кърдажалийско) няма как едно число да е по-просто от друго. А при хората не е така. Но и понятието е друго, все пак става въпрос не за делимост, а за битие. Въпреки че познавам много хора, толкова прости, че еволюционно би трябвало да са някъде измежду организмите, които се размножават с делене: напречно, надлъжно или дори с пъпкуване.

В най-най-новата ни история "прости" години са били 1987, 1993, 1997, 1999, 2003, 2011 и настоящата 2017. Но следващата "проста" ще е 2027. В някакъв смисъл от 2018 започва едно непросто десетилетие...

"Простите" години винаги носят сложни събития за България:

1987 - приета бе тъй наречената "Юлска концепция" за развитие на икономиката на НР България. Т.е. почнахме реално да се перестройваме. Както се казваше в един популярен виц от онова време - не отгоре-надолу, не отдолу-нагоре, а отгоре-отгоре...

1993 - създадоха Европейския съюз. И то в проста година. Простаци.

1997 - най-бедната (засега) година за България. С най-сериозни вътрешнополитически сътресения.

1999 - деноминирахме си лева. А съседна Югославия бе бомбардирана, благодарение и на нашето правителство.

2003 - тероризъм, тероризъм, тероризъм... Чечня, Дагестан, Мумбай , Москва, Истанбул. 5-те българските момчета, които загинаха в Кербала: no comment...

2011 - годината на Арабската пролет: Египет, Либия, Сирия и като капак американската армия напусна Ирак. Ефектите за ЕС и България са с ясна настояща симптоматика и с неясна продължителност и тенденция.

За да не задълбавам, пожелавам на всички една "проста" 2017 година. Със сигурност ще е просташка, но дано поне не е сложна.

И един съвет към всички учащи: очаквайте в задачите от тазгодишните математически състезания, изпити и конкурси често да се среща числото 2017, в повечето случаи си решавайте задачата все едно, че става въпрос за кое да е просто число. Ако не ми вярвате - питайте самотитулувалия се за "професионален математик" недържавен служител Михаил Константинов.

Пък аз междувременно ще проверя в регистъра НКПД за разликите между професиите "математик", "аритметик" и "дебелоок член на управляващ или контролен орган на държавно дружество".

Последно: ловя бас, че към 31.12.2017 повече българи ще изпратят отминаващата с думите: Егати простата година! Наздраве!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евлампи

    17 7 Отговор
    Егати простия драскач!

    Коментиран от #2

  • 2 Петър Кимонов

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "евлампи":

    Е поне идея по-образован не се ли почуства, като го прочете?
  • 3 Morgoth

    6 2 Отговор
    Опита за хумористично представяне на нещата ми харесва, но хейта към никому неизвестен математик ми идва в повече.
  • 4 до евлампи

    10 1 Отговор
    Абе евлампи, колко класа си повтарял?
  • 5 марта

    12 5 Отговор
    Браво Милене! Писач си и това си е. Кой разбрал, разбрал. Който не може, да си стои тъп.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАХАХА

    6 7 Отговор
    Поздравления! Първата смислена статия! За простите хорица, които не я схванат ...не се шашкайте, просто почнете да плюете :D Поздрави на Кърджали хахаха !
  • 8 Тъпото

    2 2 Отговор
    Ей журналиста що не ме изкюзмиш.
  • 9 ССС

    3 0 Отговор
    А Гърция е член на ЕС от 1981 година.

    Коментиран от #18

  • 10 jp power

    7 1 Отговор
    Миленчооо, прекаляваш с лютеницата...
  • 11 Харалампи

    4 5 Отговор
    Статията не се е получила нещо, малко е като пълна глупост и е безсмислена също така.
  • 12 Гост чочи

    4 0 Отговор
    Бая се затрудних да вникна в същноста
  • 13 dido

    2 1 Отговор
    Човека ПРОООСТО ви казва поумнейте Кърджали не си слагайте главата у торбата,и не се делете овчици наближават избори бъдете единни и подкрепете кой приятелят ви БАЙ ВЪЛЧО КАРАДОГАНДАЙЪ за следващите 4 летъъъ,да ви "е....е" в "г...ъ" сбогом старобългарски войводи.
  • 14 dido

    1 1 Отговор
    Човека ПРОООСТО ви казва поумнейте Кърджали не си слагайте главата у торбата,и не се делете овчици наближават избори бъдете единни и подкрепете кой приятелят ви БАЙ ВЪЛЧО КАРАДОГАНДАЙЪ за следващите 4 летъъъ,да ви "е....е" в "г...ъ" сбогом старобългарски войводи.
  • 15 вероятността

    3 1 Отговор
    Кърджали наистина ли още е в България?...
  • 16 До 'аралампи

    1 1 Отговор
    Аралампе, всъщност във всеки пиксел на екрана, на който визуализираш тази статия има страшно много информация. Може и малко екзистенциална да е, но наистина образова! Айде пусни си Издислав и блаженствай.
  • 17 Багти

    2 1 Отговор
    Кво не разбрахте бе? Простото число не е за прости хора!
  • 18 ЕССС

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ССС":

    Баба ти е членка на ЕС от 1981г.