Last news in Fakti

10 Януари, 2017 08:00 6 342 22

Съветският съюз е мъртъв завинаги

  • съветският съюз-
  • мъртъв-
  • путин-
  • грузия-
  • украйна-
  • русия-
  • ссср
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Гиа Нодиа за Project Syndicate.

Гиа Нодиа е председател на Кавказкия институт за мир, демокрация и развитие в Тбилиси, Грузия.

В навечерието на Нова година се навършиха официално 25 години от разпадането на Съветския съюз. Но, вместо да празнуват, много руснаци - а и част от хората на Запад - изпитват противоречиви чувства относно случилото се.

Руският президент Владимир Путин оглавява списъка на съмняващите се. Той ясно оповести позицията си по отношение на разпадането на СССР през 2005 г., когато го определи като "най-голямата геополитическа трагедия на ХХ век." И мнозина на Запад считат новосформираните страни, които се появиха на хоризонта от останките на СССР - в частност Украйна и балтийските републики - за основен източник на възмущението и желанието за реваншизма от страна на Русия в периода след Студената война .

Тези съмнения се в рязък контраст с консенсуса по този въпрос, надделяващ в продължение на много години, след падането на комунизма в Европа през 1989 г. – 1991 г.. Тогава се приемаше, че краят на Студената война маркира не само освобождението на Централна и Източна Европа, но също така и триумфа на либералните идеи.

Но краят на СССР също може да се разглежда и като своеобразна победа за национализма. В действителност, страхът от националистическо насилие породи желанието на тогавашния президент на САЩ Джордж Буш и германският канцлер Хелмут Кол да се опитат да помогнат на последния президент на СССР Михаил Горбачов да задържи целостта на Съветския съюз заедно (макар и само след като вече е позволил на балтийските държави да се отделят). В крайна сметка техните усилия претърпяха провал, а впоследствие те дори пожелаха да си припишат заслугите за пълното разпадане на Съветската империя.

В действителност, Беловежкото споразумение, което официализира разпадането на СССР, бе просто завършекът на един процес на разделяне, които бе започнал още през 1989 г. Разликите между страните от Варшавския блок и съветските републики са много важни, но в същото време само една прилика е от решаващо значение: във всички тези страни, Кремъл бе взел комунизма на мушка. СССР имаше шанса да оцелее само дотолкова, доколкото Русия поддържаше контрола в империята - и само и единствено, ако Горбачов бе готов да използва силови методи, за да задържи този контрол.

Много западни стратези и учени залагат в основата на своята оценка погрешно предположение: Съветският съюз също можел да стане свободен, само че с добра редакция в името му и изготвяне на правилната конституция. Но това само по себе си е загубена кауза. Народите, които изграждаха СССР имаха различна история дълго преди руското господство; и, в рамките на политиката в съветската система, самоличността им като членове на различни политически единици действително бе консолидирана. След разпадането на СССР, те бързо демонстрираха индивидуалността си с много различните си социални и политически предпочитания. Човек не може да си представи дори частично свободно политическо пространство, в каквото Русия се превръщаше, което те биха могли да споделят.

Разбира се, след получаване на своята независимост, някои от тези нови държави трябва да се борят за развиването на демократичните институции и надеждни икономики. Други, не е изненада, станаха окончателно диктатури. Но още преди да започнат пътя по тези маршрути, думата "свобода" може да се прилага по значение само дотолкова, доколкото се отнася към идеята за освобождение от контрола на Кремъл.

Разпадането на Съветския съюз си заслужава да бъде отпразнувано подобаващо, защото то създаде нова възможност за развитие по огромната територия, която СССР някога държеше под своя контрол. Друга причина за празник е факта, че това разделение се постига по един относително уреден и мирен начин.

За да сте сигурни, в някои страни, особено моята, Грузия, имаше един период на гражданска война и хаос. Но това беше нашата отговорност. В разцвета на Съветския съюз, когато грузинци от моето поколение мечтали за евентуалната смърт на империята (защото всички империи в крайна сметка се разпадат), ние и в най-смелите си мечти не смеехме да си представим, че това ще се случи, по подобен спокоен и мирен път.

И все пак, въпреки това, Съветският съюз все още отказва да умре напълно. Путин е решил да превърне горчивината от загубата на контрол на Русия над своите непосредствени съседи в център на политиките си, както в страната, така и в международен план. Нашествията, които той нареди - в Грузия (2008 г.) и Украйна (2014 г.) - донесоха временно удовлетворение на обградените от проблеми руснаци, които се нуждаят от национално утвърждаване. Но агресивното поведение на Путин, в същото време, всели и страх у съседите, заедно с широко разпространената угриженост и объркване вътре в международната общност.

Какви други политически проекти Путин ще се стреми да изпълни, за да се възстанови загубата на величие на Русия, тепърва предстои да разберем. Но каквото и да прави, Беловежкото споразумение създаде нова реалност, която може да бъде преразгледана само в мащаб. Повечето от народите на бившия Съветски съюз са пропилели много възможности през последните 25 години; въпреки това, те вече са свикнали да бъдат господари на собствената си съдба. И Путин ще намери това почти невъзможно да бъде променено.

​Превод: Теодор Николов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    30 10 Отговор
    А,сега изброй нашествията на САЩ :Ирак,Афганистан,Либия,Ирак,Сирия ...
  • 2 Гого

    36 7 Отговор
    Американците също са си взели територията насилствено от индианците доста от тях са били избити.
  • 3 Хасан

    24 7 Отговор
    Да се разпадне една империя за да се създаде нова!! Ако всяка държава е свободна в нейното си развитие защо България не може да вземе решение за изграждането на Южен поток!? Да ама друг път
  • 4 Тошибиян

    24 15 Отговор
    Сталин изтрепа много малко народ щом се появиха такива дето разрушиха сичко...трябвало е още до трепе за да се избегне това което стана

    Коментиран от #12

  • 5 гражданин на България

    32 12 Отговор
    Добри времена бяха! САЩ копче не можеха да ни кажат, защото СССР ги държеше под напрежение. Когато се разпадна СССР, у нас нахлу демокрацията и докара много от хората до просешка тояга.

    Коментиран от #14

  • 6 Киро

    13 27 Отговор
    Едно от хубавите неща, случили се през 20-ти век!

    Разпадът на Империята на Злото!

    Никой нормален повече не ще и да чуе за пияните петолъчки и техните глупости за СССР и евразийщини!
  • 7 Гост

    10 21 Отговор
    Остана да се разпадне и останалата част от тая империя - самата Русия, която си е една типична империя. Авторитарна власт и много завладени народи под една шапка. Не слагайте американците и австралийците под една шапка. Преди да бъде създаден САЩ, всички народи са се изтрепали да ходят да търсят злато и земи, като индианците им пречели. И това не са някакви американци, щото не е имало такива дотогава - това са били всички западни и източни народи. Както знаем - Аляска е била руска, там да не би само моржове да е имало? Не, продали са си я, все едно че е била тяхна, а не на народите живяли на тая територия.
  • 8 кирил

    12 14 Отговор
    процесите на разпад на болшевишката империя бяха изкуствено забавени от запада с милиарди които спасиха русия от глад и гражданска война.допълнителни милиарди бяха налени от фрг за източна германия.дезинтеграцията и процесите на разпад продължават в днешна остатъчна русия.татарстан вече имат свой президент парламент и конституция,башкирия ги следва.източен сибир се населва от китайци и е икономическа зона на китай.арендуват се територии за по 99 години. в северен кавказ,положението е неудържимо.
  • 9 Диди

    8 11 Отговор
    Кириле,прав си.Преди около 2 месеца писах същото за Сибир,че там са се населили много китайци и си развиват икономиката,но русофилите ме критикуваха,че не е вярно.Всичко това става с разрешението на Путин,естественно.
  • 10 Kcaniba

    12 9 Отговор
    Пропагендни статийки, за некой друг долар!!

    Каъв СССР ги гони???
    Трите славянски републики и Казахстан се опитаха в края на 1990-тта да създадат обща държава - Съюз, но не и съветски такъв!!!!
    То верно на лумпените тук ако кажеш Съюз, те си мислят веднага за съветски!!!
    Ахахаха
    Евразийски Съюз, на който му положени основи, не от руснаците, а от Назърбаев, всъщност е опит, да се върне историческата справедливост на желанието на стотиците милиони хора!!

    ЕвроМегдана е бил сътворен от ЦРУ в Киев преди 2 години, именно поради тези причини - да спре тези процеси!!! Тогава и зпочнаха платените амерскистатийки за това, че путин искал да възроди СССР!!!)))
    Чете малко !!
    Промиити!!!
  • 11 goni

    6 3 Отговор
    Кавказки Институт за Мир, Демокрация и Развитие!:) Ле-ле-ле! За тия, които поне малко поназнайват историята на Региона всичко е ясно само от наименованието! А, за тия, които хал хабер си нямат, няма смисъл да им се обяснява!:)
  • 12 DrINKO

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Тошибиян":

    Тък е пълно с изкуфели комунисти!!!
    ТОШИБИЯН, проблема е, че 1989 не постъпиха както Сталин с всички комунисти съсипали тази държава!!! Ако им бяха пуснали по един крушум, сега България,щеше да е истинска демократична и свободна държава а не корумпираба дупка управлявана от бивши комунисти, и силно влияние на Русия....
  • 13 Бай хой

    5 8 Отговор
    Поне разбрахме че киро диди и дръндю са от великата демократична партия на са-ака-швили. Мухаха.
  • 14 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "гражданин на България":

    Добри времена бяха , но за кого ? САЩ не можеше да ни каже копче но за сметка на това руснаците дерибействаха както си искат! Подържахме армия която беше директно подчинена на Москва . Един войник / по доклад на Добри Джуров пред полит бюро / ни струваше по 100 /Сто лева / на ден а заплатата беше 250 лева = 50 $.

    Козирката на кльона сочеше към наша територия и всяка вечер на боен разчет командира на заставата ни четеше че ние се борим с излизащите а влизащите в наша територия не са наша работа!

    Разпада на държавността беше тотален ! Иван Славков проигра в казиното на Монако един милион $ без последствия ! Владко на татко изнасили и уби Татяна Титянова без последствия ....

    Руснаците покровитестуваха такива неща и сривът дойде съвсем естествено !!!

    За това както е казал автора "ЗАСЛУЖАВА СИ ДА СЕ ПРАЗНУВА "

    НАЗДРАВЕ!!!
  • 15 Трол

    3 5 Отговор
    СССР си отиде и няма да те върне! "Бешело минало". Но ако шорошките колеги се опитват да ме плашат със сянката на "Империята на злото", да имат много поздрави. И без нея достатъчно си цапаме гащите.
  • 16 681 БЪЛГАРИЯ

    10 6 Отговор
    До Гражданин на България . Абе какво си живял добре ? баба вземаше 26 лева пенсия и се чудеше как да си купи едно кисело мляко ,че е била бригадирка в ТКЗС . От Турско робство на Руско робство ! Ей затова сега ни са малки пенсиите и заплатите . Шматка от ссср
  • 17 Колко е жалко да си прост!

    7 5 Отговор
    По турско, юздите ни се дърпаха от родните чорбаджии. След Освободителната 1878ма в администрацията и държавните институции влизат отново търговци, адвокати и заможни хорица - богати. Не са били вече те чорбаджии и чифликчии, фабриканти или аристократи! Свободата турското дойде но премина в антинародно българско фашистко робство. Народа не издържа и въстана през 1923г. В Кръв бе залята България в потушаването на първото антифашистко въстание. Живот наистина за народеца не е имало след Освобождението 1878г. Терора след въстанието 1923г. продължава с жестокости не малки. Глави на протестиращите са разнасяни по селата за назидание страх и подчинение на селенията и раб. класата в градовете до 1939г. Когато отново се търсеше нова форма за постигане на свобода от българската буржоазен фашизъм който не се отличаваше от турската само по това че си не наш български. След войната 1944г. за втори път Русия ни дава нов старт в нова политическа форма-социализъм. Що е социализъм определението нема да цитирам но в основата е кой владее средствата за производство чорбаджията или държавата и как се разпределя печалбата. Рай не е имало, частното почти, народа като цяло не охолстваше, но живя не зле а да добавя и че никога не е бил по-добре. Имаше недоволство и съпротива, критика подмолна и подривна, довела държавата да се защитава както следва и подобава. Държавата на всички даваше: безплатно, образование, работа, лечение, санаториуми, болнични, отпуск, почивни бази, майчи

    Коментиран от #20

  • 18 Сталин

    4 3 Отговор
    Съветския съюз е жив и се възражда за новия живот .Слава на Ленин и Сталин.Сталин бащата на демокрацията в Европа . Другарю Путин българския народ те очаква.
  • 19 Сталин

    6 2 Отговор
    СЛАВА НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 реалист

    1 0 Отговор
    С изкуствено и насилствено създадените империи е така, рано или късно се затриват безвъзвратно.
  • 22 полет

    0 1 Отговор
    Съединени американски щати, обединени Германии, Обединена Европа, Обединени Араби, обединени азиатци...и защо само Съзът на съветските републики да е разделен? Г7 без Русия и с Турция на Ердоган?