Last news in Fakti

12 Януари, 2017 08:00 3 872 20

Европейските ценности са най-добрата защита

  • европа-
  • европейски съюз-
  • ес-
  • ценности-
  • project syndicate
Европейските ценности са най-добрата защита - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

2016 година ще остане в историята на Европа като време на стремеж да се запази политическото, системнотo и социално единство на Европейския съюз като общност от държави, хора и ценности. Това беше време на несигурност и ясно видими проблеми. Но това е също една година, белязана от реални постижения.

Преди всичко референдумът в Обединеното кралство през юни за излизане от ЕС се откроява като горчивото разочарование. И все пак, още един нов паневропейски консенсус относно защитата на външните граници на ЕС, заедно със сключването на Споразумението за икономическо и търговско споразумение с Канада (СЕТА), ни дават основание за предпазлив оптимизъм.

Повечето от проблемите на ЕС са на дневен ред от известно време и все още не са напълно решени. Кризата с миграцията, напрежението с Русия заради Украйна и други заплахи за вътрешната и външната сигурност продължават да тестват нашето единство и ефективност и ще продължат да го правят през следващата година.

Това, което научихме от 2016 г. е, че голямата промяна, която предстои, е объркваща, все още не е напълно видима, но все пак е ясно осезаема. Действително видът на промяната, която се случва и ще се случва в бъдеще, остава загадка за всички политически анализатори. Това беше дълъг период от време, откакто реалността се подигра жестоко с експертите и прогнозите на социолозите, дори в краткосрочен план и в контекста на предстоящите избори или референдуми. Политика се превърна в нещо непредсказуемо, също като времето в Брюксел. И, както става с прогнозите за времето, ако някои предсказания са се оказвали верни, това са песимистичните.

Политическите тектонски промени (по какъв друг начин може да се нарече внезапно разтърсване на един огромен остров далеч от континента?) сега срещат не са само вторичните трусове от финансовата криза през 2008 г. Техният източник и същност са по-дълбоки от гнева на безработните младежи или недоволството от застоя на икономическия растеж сред европейската и американската средна класа и няма разумен човек, който да омаловажи тези настроения. Но всички ние смятаме, че тези трусове могат да са сигнал за по-дълбока промяна: краят на една епоха, която в Европа може да се нарече ерата на Великата стабилизация.

Това е една епоха, продължила 70 години, поставена на три стълба. Първият е международният ред, който, определен от способността на Запада да налага зачитането на правила и споразумения, защитава Европа от глобален конфликт. Вторият е либералната демокрация. И третият е относителният просперитет на европейските общества.

Масовото очакване към промените не трябва да ни плаши или, още по-малко, да ни парализира. Историците много добре знаят, че това е стабилността, а не кризата, която е преходна и краткотрайна. И точно, защото е отвъд нашата власт да предотвратим кризите (така е по природа, неизбежно е), не е в наш интерес да се придържаме към статуквото, като стабилизирането рано или късно навлиза във фаза на стагнация, когато очакването за промяна стане универсално. Това не означава непременно път към катастрофа. Но може и да е.

Всичко зависи от нашата колективна способност да се ориентираме в бурните морета. Първата предпоставка е да се поддържа основното единство на ЕС. Ще повторя това като мантра: вътрешно разбит ЕС ще бъде неспособен да се изправи срещу предизвикателствата на настоящето, също като своите страни-членки, включително най-големите.

Основите на европейската солидарност остават нестабилни и реалните тестове предстоят. Без солидарност Европа няма да има никакво влияние върху посоката на бъдещите промени и ще става тяхна жертва, а не техен съавтор. За да се избегне тази мрачен сценарий, ние отново трябва да потърсим това, което ни свързва, това, което ни обединява, това, което ние сме готови да защитаваме с пълна решителност, равна на тази, която демонстрират нашите опоненти. Ние отново трябва да очертаем нашата територия, не в географски, а в цивилизационен, културен, а може би дори и в символичен смисъл.

Това, което наблюдаваме днес е, че хора, народи и държави откриват силата на митовете и опростяването. Това може да предвещава една политика, която е по-брутална, по-близо до природата, отколкото до културата. Най-важното нещо ще бъде да разграничим точно между това, което е плитко и маловажно в европейската традиция и това, което е трайно, ценно и уникално – това, което историкът Якоб Буркхарт нарича „свободата на духа“.

Това са културата и свободата, където ще преоткрием същността на Европа. В политиката това означава, че ние трябва да се подготвим за промяна, но при условие, че тя не ограничава свободата като основна ценност. Преди да се направи основен ремонт на структурата на ЕС, преди да започнем решаването на основните дилеми около степента на интеграцията, всички ние трябва да се съгласим, че искаме да продължим идеала за Европа като континент на свободата от миналото и в бъдещето.

Днешният свят е пълен с варвари, за които свободата и културата, както ние ги разбираме, са се превърнали в цели за нападения. Европейците ще успеем да преодолеем техните предизвикателства, когато се съгласим, че няма да направим компромис в тази конфронтация. Симптомите на варварство са около нас, между нас и вътре в нас.

Ако ние се поддадем на външен натиск и на вътрешна слабост, предстоящите промени могат да попречат на най-важната политическа реализация на Европа: че заедно и само заедно можем, на базата на правото на мнозинството, на върховенството на закона и ограничената правителствена намеса, да гарантираме човешките свободи и гражданските права. Ето защо ние трябва смело и последователно да не се поддаваме на тези, които стоят срещу нашите свободи, без значение дали вътре или отвън.

Доналд Туск – председател на Европейския съвет и министър-председател на Полша (2007 – 2014 г.)

Превод: Анатоли Стайков

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    28 2 Отговор
    Ей тия "ценности" ще са причината за гибелта на Европата!
  • 2 да го кажем направо

    33 1 Отговор
    Е защо тези малоумни ценности не защитиха хората в Ница,Берлин,Париж.....за това ли те умряха--заради вашата тъпа толерантност и мулти-култура??? Тези евро-атлантически ценности са важни само за вас--та да продължавате да унищожавате Европа по заповед на САЩ...

    Коментиран от #4

  • 3 Фриман

    20 1 Отговор
    Ценности за гейове и трансвистити има, а пак за тези които движат икономика какви европейски ценности трябва да пазят? Европа ще умре и без ИДИЛ или някоя друга организация,защото не се размножават. Гейове не раждат нови данъкоплателци и свежи акъли и това означава края на европа! Не съм виждал педали да отстояват бъдещото си с оръжие в ръце! Ще се скрият в мазето при първата възможност и ще се чукат там до края на света...безрезултатно! Добре, че ние не сме всички такива европейци!
  • 4 дасsad

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "да го кажем направо":

    Много точно казано!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лупи

    23 2 Отговор
    В Европа на Донал Туск има обявена война на здравия разум, семейството и моногамията от доста години. Това ще доведе неминуемо до фундаментални последици в бъдеще. Нищо не се губи в природата просто слабите са изместени от силните или изядени от тях това е природен закон. Когато дойде деня в който европейците са твърде слаби да управляват територията си веднага ще се намери някой на тяхно място, а те вървят с големи крачки на там. За жалост ние, като професионални г.золизачи отдавна сме там :)
    И забележете на колко ключови позиции в НАТО, ЕС и други важни институции има жени, гейтаци, алкохолици и наркомани! Това не е случайно.
  • 7 стоян георгиев

    2 19 Отговор
    туск е прав на 100%.и неевропеици да не дават акъл!!!тва трябва обаче да бъде записано някъде дебело в европеиските закони.разни там фашисти,комунисти и джихадисти да бъдат лишени от право да дават мнение в европа.има си държави дето да го правят и да отиват там да си живеят по техния кют.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 ili

    7 0 Отговор
    Някой разбра ли нещо?
  • 9 Загиваме бавно, неусетно почти!

    8 0 Отговор
    Какво още трябва да се случи, за да разберем че сме окошарени? Това че ни подхранват не означава че имаме щастливо бъдеще. Всички сънища свършват със събуждането, когато усетим, че някой ни е хванал за крачето. Още ли ще спим като СТЕНЧО който си по природа блеок?
  • 10 стоенчо

    10 1 Отговор
    стоянчо, или както се казваш там, ти си най-некомпетентната и зомбирана издънка на човешкия род която се е подвизавала в интернет пространството напоследък, ако спреш да коментираш твоите си криворазбрани възгледи за демокрацията ще те черпя една бира))))....

    Коментиран от #19

  • 11 Карли

    2 12 Отговор
    Само не мога да разбера защо всички русофилски тролове защитават европейските ценности?
    Няма ли евразия и препарат за вана за тях?
  • 12 Бай хой

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Десиииии, какво общо има твоя коментар с така наречените европейски ценности. Уж ги подкрепяш а коментарът ти е в пълен противовес на тия ценности. Хапчетата. Редовно. И вземи се запиши в някоя програма за ограмотяване на възрастни.

    Коментиран от #18

  • 13 на Деса шушито

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    То и закон за редовното пиене на хабчета трябва да има ама все още ти се разминава!
  • 14 ррр

    6 1 Отговор
    дайте ми милиони евро-ценности да ги защитавам и аз.
  • 15 Диди

    1 5 Отговор
    Що се отнася за Англия.Лондон иска ,,да наказва,,фирми,в които работят граждани от ЕС.Англия,да излезе по бързо от ЕС.
  • 16 Хасан

    0 3 Отговор
    Европа ще загине ако продължава да се отнася към Турция. С Турция имаше възможност да бъде глобален играч,да има влияние и в Кавказ,Близкия изток и Африка, но изпусна тая възможност.. Семейните ценностна система на турците,отношение им към възрастните, силните им традиции щяха да бъдат пример за гей,разврата,порно отношенията в Европа..
  • 17 тука е така

    1 3 Отговор
    Тази лоша европа,всеки иска да живея в нея,пък някакви моралисти обясняват колко било лошо различния да има права,дали някой иска да бъде гей си е негова работа,защо трябва да го съдим,ако някой е черен той трябва да има също толкова права като на белия,аман от недоразвити ощества като нашето и руското,ама иначе никой неще да ходим в русията и в българията.
  • 18 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    полов ,за психичноболните има определени забрани като да карат кола,да гласуват и да се размножават.нормално е и да нямат право на мнение по теми дето не ги засягат ,квито са ес демокрацията ,ценностите и т.н.лицемерните ви постове колко много сте обидени и засегнати няма нужда да ги пишете,щото вие търсите съвсем други неща ,а именно велик вожд,мракобесие и мизерия.тези неща няма как да се разрешат в ес и мненията на такива като вас съответно трябва да бъдат забранени,подобно на изповядваната от вас идеология.давам пример обясняваш колко е хубаво в комунизма след което веднага получавш еднопосочен билет за там,харесва ти ислямска държава веднага те пращаме ,искаш да те управлява путин на секундата се включваш в оземляването в сибир.напълно демократично и справедливо.
  • 19 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоенчо":

    няма как да стане ,а и бира не пия.освен това ти не си европеец ,а талибан което те прави неадекватен за казаните от туск неща така че само чети ,дано ти помогне,но се съмнявам.
  • 20 анонимен

    1 0 Отговор
    няма такива ценности всичко е една голяма измишльотина
    евробюрократи с гмо мозьци които ядат и пият от сутрин до
    вечер за наша сметка вьн бьлгария от нато и ес искам мир
    е не конфликт с русия