Last news in Fakti

14 Януари, 2017 08:00 2 974 51

Винаги заедно, винаги

  • росен плевнелиев-
  • прилики-
  • барак обама

Прилики много, разлики малко

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Напускам поста си символично с президента Обама“. Това президентът Росен Плевнелиев заяви в интервю преди да сдаде президентския пост на Румен Радев на 19-ти януари. Само ден по-късно Барак Обама ще сдаде поста си на Доналд Тръмп. Разликите са малко, приликите много, колкото и да не издържа сравнението между САЩ и България.

Скрита тайна е, че и двамата президенти ще сдадат поста не на човека, на когото им се иска да го направят. Плевнелиев никога не изрази явна подкрепа към кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. В последното си интервю обаче заяви, че „тя би била чудесен президент“. По време на президентската кампания пък той самият получаваше тежки удари от победителя в изборите Румен Радев.

Барак Обама пък открито подкрепи Хилари Клинтън и навлезе в словесна обмяна на крошета с Доналд Тръмп. Тръмп пък не се свенеше да стреля по Обама с големия гранатомет, който представлява милиардерската му уста.

Плевнелиев, подобно на Обама, няма да приеме най-предпочитания от него наследник в президентството.

Той обаче не губи време, за да демонстрира „ястребовата“ си позиция спрямо Русия през последните седмици на управлението си. Това стана на фона на заявените от Радев амбиции за затопляне на отношенията. Плевнелиев стигна до там да се подписва в подписка на настоящи и бивши европейски лидери, призоваващи новият президент на САЩ да не променя американската позиция спрямо Русия.

Тръмп също даваше знаци за затопляне на отношенията с Москва. Това обаче не попречи на Обама да въведе нова серия от санкции срещу Русия. Интересното е, че около избора и на Тръмп, и на Радев имаше съмнения за руска намеса.

Определени среди поставиха Румен Радев и Доналд Тръмп под знака на руското влияние. Общо взето и двамата трябваше притеснително да се вричат в любов към НАТО и да отричат за руската топла връзка. Любезно обаче подхвърляха по някой комплимент към Москва и говореха за важността на двустранните отношения.

Позициите и действията на Обама и Плевнелиев бяха в контраст с тези, които се очаква да предприемат техните наследници. Те сплотяваха фронта срещу Русия, докато техните „нежелани“ наследници се опитваха да смекчат тона.

Плевнелиев имаше и вътрешни проблеми. Той отказа да даде мандат на служебно правителство, може би правилно искайки да избегне прехвърлянето на властта на две администрации в рамките на 20 дни. На няколко пъти той се опитваше да сподели отговорността по този въпрос с Радев, който пък не бързаше особено да я приеме. Така, че Плевнелиев предпочете да удължи живота на това правителство, оставяйки Радев още с встъпването си в длъжност да формира служебен кабинет. Това ще е решително изпитание за новия президент, който ще трябва да уравновеси нещата и да избегне партийни назначения, за да не си навлече гнева на избирателя още в първите дни на мандата си.

В САЩ Обама трябваше да мисли за своето наследство. Тръмп още в предизборната кампания го постави на карта. Ясно е, че той се обяви за отмяна на здравната реформа „Обамакеър“ и постави на карта ядрената сделка с Иран. Демократическата партия, която излъчи Обама, пък беше поставена пред политически крах, след като остави пълната доминация в Конгреса и Сенат на Републиканската партия. Обама трябваше да се занимава и с разследването на предположенията за хакерски атаки срещу Демократическата партия. Разследването по-скоро удари по Тръмп, прикривайки част от неприятните факти, които излязоха за демократите.

За Обама обаче май има и път за връщане към Белия дом. Вече се говори за настроения сред демократите за евентуална президентска номинация на Мишел Обама при следващи избори. Всъщност тя се ползва доста по-голяма популярност от Хилари Клинтън. Това обаче ще го видим през следващите 4 години.

В същото време жената на Плевнелиев така и не се появи. Докато Обама връчваше ордени на своя вицепрезидент Джо Байдън, Плевнелиев трябваше да говори за някои различия със своя вицепрезидент Маргарита Попова.

В крайна сметка в рамките на 24 часа Обама и Плевнелиев заедно ще сдадат властта. Местата им в историята вероятно няма да са еднакви, но поне ще бъдат отбелязани заради близки дати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прецедент

    30 2 Отговор
    Вижте го тоя къв е Рататуй. Смешко.
    Срам ме е, че се нарича българин.
  • 2 Аззабг

    26 3 Отговор
    Само забележете какъв е смешен и тва ми било президент пълна трагедия сме.. прилича на четвъртокласник който завижда.
  • 3 Townboy

    20 1 Отговор
    Приликата между тях е че и двамата са марионетки (шабец-гои). Разликата е очевидна, единят е негър а другият е гей.

    Коментиран от #11

  • 4 Мършата

    2 21 Отговор
    Национална еуфория, Гордост, Най-голямото национално достойнство което някога съм имал го дължа на Г-н Росен Плевнелиев! Мъжествената политика, безкомпромисната позиция, отстояването на националните интереси пред всички, това бе политиката на най-великия наш лидер. Благодаря Ви Г-н Росен Плевнелиев за всичко което направихте за нас, Вашето управление ще останете в историята, като най-градивното! Надяваме се да продължите все така достойно, Благодаря Ви!
  • 5 Мършата

    1 21 Отговор
    Мечтая да видя Г-н Росен Плевнелиев отново на президентският стол! Г-н Росен Плевнелиев е идеалът за президент, едва ли някога ще се намери друг като Г-н Росен Плевнелиев!
  • 6 ГОСТ

    23 2 Отговор
    само по това можете да разберете, че сме васали на САЩ :)
    Хубав ден!
  • 7 Мършата

    2 19 Отговор
    Не мога да си представя положението без Г-н Росен Плевнелиев! Не знам как ще я караме без такъв велик човек, моля се да остане в политиката, да ни показва и наставлява!

    Коментиран от #10

  • 8 Homo Idiotas

    20 1 Отговор
    Трима "мъже".По средата на кадрoто ,Роската май се е хванал за задната част на роклята на Майкъл Обама.
  • 9 Варна

    20 1 Отговор
    Плевню много обича да парадира как, къде и кога е маркирал задника на този и на онзи с мазният си език.
    Що ни занимавате с този любител на шумните анални забавления?
  • 10 Конфуций

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мършата":

    Ей на това му се казва сарказъм.

    Коментиран от #13

  • 11 Тодор Димов

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Townboy":

    Браво!!! Много точно казано. Само в допълнение - свързани са, защото нащия е и подлога на негъра.
  • 12 стоян георгиев

    0 14 Отговор
    друго си е първанката еи,само дето не го канеха никъде:).за васт тва е важно как изглежда на снимките,а то и борис джонсън не е за снимки ама кво от тва ,меркел също.за вас е боико да ви прави хватки или сега новия да се опъва на големите ,да сте горди българи.горд се става с уредена държава и пълни джобове ,а тва го правят точно хора като плевнелиев ,а не псевдоюнаци дето ги избирате постоянно.и не плачете после на чужд гроб,като децата ви хванат пътя и не искат да ви виждат с тъпия ви акъл ,дето сте голяма работа с кенефа на двора и празните приказки след 3 тата ракия.за справка като плевнелиев са 90% от политиците на западните държави както като визия така и като ценз и развитие.щом обаче не ги харесвате не се сърдете че ви бъркат с циганите като идете някаде след калотина.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 onq s konq

    0 17 Отговор

    До коментар #10 от "Конфуций":

    Интересно колко трябва да е нагъл и "гьон сурат" един русофилски лумпен,за да обявява ВСИЧКО КАЗАНО ,ЩО НЕ Е В ПОЛЗА НА РУСИЯ ЗА САРКАЗЪМ?!

    Коментиран от #14

  • 14 Конфуций

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Когато искам да гледам или слушам клоуни и палячовци, отивам на цирк.
  • 15 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Жив си за оплакване, проятелю!

    Коментиран от #18

  • 16 Варна

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Стояне не знам какви ги плещиш!
    От 2009 год. все избираме ГЕРБ и те всеки път о.ират обстановката и доброволно слизат от власт! - Това е факт, абсолютно неоспорим!
    От 2009 год. Борисов 2 пъти получава властта и 2 пъти се отказва от нея доброволно! - Подчертавам Доброволно!
    Икономически резултати:
    2008 г. дългове 9,9 млрд.
    2016 г. - средата, дългове 26,4 млрд. А на това отгоре съвсем целенасочено не обявяват официално резултатите в подчертавам официалните справки.
    45% от частните фирми в страната са с 1 човек. 85% процента от частните фирми са с до 5 души! Това ако не си наясно означава, че бизнес климата е толкова лабилен, че най- малката промяна може да изхвърли тези 85% на пазара на труда. - Сиреч колапса е твърде вероятен, а следователно и фалита на държавата!
    Образование: - Всяка година излиза поколение по- неграмотно от предходното
    Единствените увеличени бюджети на тъпите ченгета, а корупцията продължава да е основен фактор за избягването на чуждестранните инвестиции
    Демгографски проблеми: - няма смисъл да ги коментираме.
    Емигрантска криза: - За 3 месеца се напълниха лагерите при условие, че тоя цървул от Банкя обясняваше как нямало наплив. В същото време на Българо-Сръбската граница се съсредоточиха и Унгарски, Словенски, Австрийски и не знам какви още части...
    Въобще пълен провал във всяко отношение освен за кражбите! - Там бизнеса с Пеевски и Златев продължава с пълна сила!
    Та не знам Стояне, кой е глупав ти или някой друг?

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    0 13 Отговор

    До коментар #16 от "Варна":

    макар икономическите ти данни да са пълна лъжа ,наистина борисов е проблем за българия,но тва е волята на българския избирател .тои избира такива,сегашния пилот генерал не е ли същата гротеска,а?единствения нормален български политик в последните 25 години е плевнелиев,промъкнал се във властта чисто случаино,но не спряхте да ревете против него и да си сакате някои воивода!що ривеш сега ,а?дали е доган ,борисов,първанов ...все юнаци няма значение .простия народ такива си ги иска и като доиде нормален некурумпиран,казващ истината в очите се оказва п...л,чехльо и т.н.сега вече няма да го има плевнелиев ,както и подобни на него и ситуацията ще се върне в старото русло,а олигарсите нямат значение като имена дали ще се казват ковачки,божков или пеевски ,важна е системата дето ги издига и позволява тяхното съществуване ,а тя се храни от недалновидността на масовка на соцносталгиците дето бълвате помия тук ,а и не само тук.затова сме и единствените в ес дето мизерстваме и пеем старата соцпесничка как целия свят ни прецаква и как само ссср или сега русия ще ни оправи щото била много убава.

    Коментиран от #19

  • 18 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    аз съм си супер,но е пълно с такива като теб дето се чудят как да си платят тока ,но пак към мизерията теглят!
  • 19 Варна

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Стояне аз посочих данни от сайта на Министерството на Финансите.
    Понеже имаш претенции и определяш данните за лъжа моля напиши данните, които смяташ за верни и посочи връзката за проверка. Аз съм икономист по образование и мисля, съм доста наясно с анализа. Ако желаеш да коментираме - моля! С радост бих коментирал, подчертавам официални данни! Официалните данни в случая са от МФ.
    Само не ми се говорят празни приказки

    Коментиран от #21, #26

  • 20 гост

    6 0 Отговор
    В средата да не позира Джо Пеши?А сега видях,друг смешник е.
  • 21 Антон

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    Не го чакай стоян, не му е за пръв път да облъчва с лъжи и да се изнизва като пръ.ня.

    Коментиран от #22

  • 22 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Антон":

    Да - Мисля, че си прав!,
    Имаше симптоми, че няма как да продължим дискусията.
    - В изказът му се появяват някои отчайващи пропуски... - Това къде се слага "и", "й". Изреченията започват с малка буква ...
    При условие, че има такива елементарни пропуски в образованието, как тогава ще продължим специализирана дискусия?

    Коментиран от #23, #27

  • 23 на Деса шушито

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Варна":

    На Деса-Стоян-То правописните грешки са нарочни. Когато трябва да се плаща на пост работодателите му трябва да имат начин да му ги броят. Един платен трол пък вместо Е пишеше Э. Ама не му/и се сърдете, третополовото има три чаавета, трябва хляб да купи. До 2016 г. беше безработно, жал ми е за него. Направи ми впечатление, че пише и постове на теми,когато вече са преместени назад-2,3 страници. Има и други интересни моменти на неговия "живот" в сайта, но друг път ще ги спомена. А и пише още в ПиК и Блиц...

    Коментиран от #24, #28

  • 24 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "на Деса шушито":

    Тази стил съм го засичал и при още един профил нарекъл се Хасан и още някакво турско име. Стилът е почти същия на правописните грешки са едни и същи - "едно към едно"
  • 25 Ново

    1 0 Отговор
    Сбогом Мистър Бийн върви на ......
  • 26 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    дано си икономист ако е така значи си колега,щото в повечето случаи тук пиша за икономика с талибани,но както и да е.регистирираните и работещите фирми са две много различни понятия бе варна и с тези популиски номера не ми минаваи на мен.я като си икономист ми кажи кво работи фирма с един човек ?даи ми сектор с такива фирми:)))))))))!за дълга също ще ти опонирам ,щото първо дълга е много относително понятие има различни видове дълг и като напишеш 24 млрд. срещу 10 изглежда едно но после в много от случаите се оказва друго.освен това дълга скъпи ми икономисте не е лош за икономиката в умерени количества и не би трябвало аз да ти го обяснявам това предполагам.може да ми дадеш данни за дълга които си използвал и пак ще говорим.обаче наи -важното дето трябваше да прочетеш си го пропуснал,а това е че дали е борисов или първанов няма разлика ,тва съм ти го писал и ти го подчертавам.единствената разлика между борисов и останалите е че тои поне се опитва макар и с половин усилие нещо да прави та да се движим към европата институционално и политически ,другите и това не правят.въпроса е обаче що ги избираме ,що си сортираме точно този вид политици и ти дадох отговора ,щото сме талибани ,соцносталгици дето ги влече .един прозападен се появи и толкова храчки и срещу доган не е имало.

    Коментиран от #30, #31

  • 27 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Варна":

    варана ти поне си ми сърбал попарата и сега те чака същото ,така че не обясняваи на другите колко си по-умен от мен ,а го докажи в дискусията .вместо с трепаните кучета да обсъждате кви пропуски съм имал в правописа опитаи да ми опонираш по същество.чакам да ми дадеш сектор в които работят фирми от един човек трябва да са доста сектори според извадената от теб статистика ,но нека почнем с един такъв.както и по станалите компоненти в дискусията .
  • 28 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "на Деса шушито":

    виж как се светна:)))!голям зор видя с този стил ,а шуши ?няма как да пишеш с моето име не се получава:)!пробваш и не ставаа.остава ти само да мучиш както обикновенно с многото си профили:))))))))))!
    та словореда ми както и правописа ми вършат добра работа .всички други ги фалшифицираш нали и коня и киро,колко пъти си писал от тяхно име а?при мен обаче не става :)!

    Коментиран от #29

  • 29 на Деса шушито

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Ще трябва само да се светнеш! Не се пише от чужди профили, а с чужд ник! И как по-точно "на деса шушито" е фалшифициране на твоя профил или ник? Нещо обосновката ти куца, но тя зависи от умствения ти капацитет. А това за фалшифицирането на профилите на Киро и оня спконя...,смях в залата. И другото за многото профили, виж там ти си специалиста-Десислава Димитрова, георги стоянов, ника без име...А третополово, нещо да кажеш? Пиши сега, не се разсейвай, центчета ти трябват, давай!

    Коментиран от #32

  • 30 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Чудесно,
    Ми ако наистина си колега, то едва ли ще е проблем да провериш справката по консолидирания дълг в сайта на МФ, както и справката за консолидираната фискална програма по години.
    Там числата ги има! Може сам да ги видиш аз от тях извадих само 2 числа, но ти можеш да ги видиш . Имам и архивни справки от миналата година, в които се вижда манипулирането на данните от МФ за един и същ отчетен период. Има кошмарни разлики в отчетите от миналата година и настоящия. Да не говорим, че не спазват условието за публикуването но иформацията за консолидирания дълг на тримесечие. Все още справката стои на второто тримесечие от 2016, септемврийската отсъства а те излизат с изявление за излишък- сам знаеш какво означава това!
    Иначе фирми с един човек има колкото искаш, в почти всички сфери на обществения живот. Зъболекари, Лекари, ключари, стругари и фрезисти, малки квартални магазинчета и търговци.
    Ще ти дам личен пример. В моята фирма съм само аз - това не ми пречи да правя годишен оборот около 750 хил. лева. Занимавам се с внос на храни. Принципа на работа е следния: Договаряш доставката на контейнера или камиона, цени, сертификати, време за товарене на борда, митнически тарифен код. начина на плащане опаковка и каквото се сетиш. Ако има авансови плащания, което е обичайно извършваш превода през интернет банкирането. Преди да пристигне стоката получаваш коносаментите, санитарни разрешителни, сертификати, Евро 1 ако е необходимо и ги даваш на митническия си
  • 31 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Част ІІ
    Митническият ти агент също е едноличен собственик на фирмата си. Той си свършва работата по освобождаването на стоката - ходенето при ГВК, М. Разузнаване, Тарифна Политика, взема наряда за транспорт а аз само плащам сметката. Стоката отива в склад където плащам за пакетиране, съхранение и експедиция. Обикновено по 50 евро на тон. Всяко товарене, разтоварване, палетизиране и експедиция се извършва с едно телефонно обаждане. Ходя при тях в края на месеца да си взема фактурата.
    Ето ти един принцип на работа за който не е необходимо да имаш свои работници.
    Такива като мен има достатъчно много и в всяка сфера така че не виждам какво се учудваш за статистиката. Има приятели които са трима съдружници без работници и правят по милион на година. Какво чудно има в това. А ми хилядите автомобилни сервизи какви фирми са според теб?
    Може би просто си забравил да се огледаш ... - случва се, разбира се и за това не те виня!
    Както и да е! -Ако искаш да продължим дискусията за числата след като прегледаш справките от сайта на МФ... - Готово! Даже мага да ти пратя старите справки за дълга, които обхващат периода от 2007г. до 2015-та. Само трябва да ми оставиш е.поща

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Варна":

    ти сам правиш 750 бона оборот?с фирма от един човек!!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))и прочети кво си писал в поста си скъпи ми варна фирми от един човек,не от един собственик.дори и да приема че ти си супер шива и всичко ти са външни услуги ,тва е по-скоро изключение,а и на човек като мен запознат с логистиката при нас и пълна лъжа.единствения начин да правиш тва дето обясняваше е да си монополист и протекциониран от държавата.плащал на митническия агент и готово :)))))))))!ами наи важната част пак ли сам бе варна?продажбите ,а?или твоята стока е толкова хубава и евтина че те молят да им я продадеш и без никва организация от твоя страна ти захранват сметките.ще ме спукаш от смях с евтините си лъжи.по морето вярно си мислите че сте много умни ама умни има и в други части на страната .няма да влизам в подробности ,щото е безсмислено ,но няма организирана човешка деиност от един човек и примерите дето ми даваш са по-скоро изключения и от тях не зависи ни един сектор дори и при ключари и зъболекари основния дял се държи от фирми надвишаващи тази броика.пак повтарям в поста си си писал фирми от един човек ,а не с един собственик.прочети го ако си забравил.та тва както казах е демагогия ,демек факти преекспонирани с цел да се завиши ефекта на изказването ти.
  • 34 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Варна":

    за държавния дълг ти извадих нси същото е и в министерството на финансите.та в таблиците там ясно може да видиш че държавния ни дълг въпреки ,че се е удвоил от времето на наи-ниските му позиции веднага след края на приватизацията ,относителното му число не се е качило толкова много щото бвп за тези 10 години сериозно се е увеличил.освен това борисов през първия си мандат потдържа нива на дълга близки с тези от 2008 и всъщност дълга се завиши при орешарски и началото на втория му мандат когато гръмна ктб.данните в таблицата се виждат както и се вижда ,че след това борисов сваля пропорционално тежестта на дълга 2014 е 27 %от бвп,2015 е 26%.само че тук мога да продължа че при борисов сериозно се увеличи валутния ни резерв както и банковите депозити на фирмите и населението,което компенсира този дълг с реалното забогатяване на страната ,демек казано по-просто пасивите при борисов са големи ,но и активите са по-големи .след всичко писано от мен може спокоино да завърша с това че опростенската картина как борисов качил дълга от 10 на 24 млрд. без да постигне нищо е отново демагогия подобно на предното ти твърдение.за да съм максимално точен и коректен ти пращам .данните за спестяванията на българите,фискалния ни резерв както и статистиката за дълга:
    http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/spestiavaniiata-na-domakinstvata-narastvat-sys-7-na-godishna-baza-prez-iuli--223267/
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%

    Коментиран от #37, #38

  • 35 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2
    http://www.nsi.bg/bg/content/11476/%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3
  • 36 Трол

    4 0 Отговор
    Малейййй, как цъфтим според Деса-Стоян-То икономически, на последно място в ЕС!

    Коментиран от #39

  • 37 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Стояне,
    Не Виждам причина да се изумяваш от казаното от мен!
    Апропо, без да претендирам за изчерпателност и големи познания в българската реч, то те съветвам да обърнеш сериозно внимание на правописа. Не е възможно да твърдиш че си с добро образование и да не знаеш кога се слага буквата "И" и кога "Й". Освен това е нелепо изречението да започва с малка буква...
    Но да се върнем на темата!
    Фирмата ми през 2011год. бе класирана от Капитал Дейли на 2 място в града и на 11 място в страната при категория микро предприятие. (ГЕПАРД - така се казва класацията и та е ежегодна на базата на ГФО, които са общодостъпни)
    И да! - Реализацията на стоката също я правя сам. Когато внасяш стока на контейнери ти я продаваш също на контейнер или на тон. Разбира се това зависи много от бранша. Едно е да продаваш кафе, друго е боб и леща, а съвсем друго е месо или риба. Освен това не търси под вола теле! Когато говоря за фирма от 1 човек - то това означава именно това което чуваш! Днес говорих с мой познат, който е лицензиран застраховател и на практика работи сам в един обикновен офис вероятно 3 х 3 м.кв. на Колхозния пазар във Варна. Годишният му оборот е 300 хил. лева. Нима се изисква да разполагаш с много персонал за да правиш застраховки?
    Ще продължа на следващото:

    Коментиран от #40

  • 38 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Част ІІ
    - Не знам какво разбираш от логистика, но аз смея да твърдя, чи поназнайвам нещо от морски и сухопътен транспорт. Нямам опит само с железниците и въздушните пратки, но принципа и изискванията на международните норми са едни и същи. Както и да е!
    Казах ти че когато говорим за числа, е добре да се говори върху официалните данни, а не интерпретации! Да ми пращаш статия от ИНВЕСТОРБГ за спестяванията на гражданите и стабилността на банковата система, когато говорим за Консолидирания дълг е повече от несериозно. А линк към уикипедия ... - просто не подлежи на коментар!
    Това не е отговор! - Това е някаква пародия!
    Казах ти прегледай справките в сайта на Министерството на финансите. Там ги има всичките! Говорим за държавните разходи и приходи, а не за спестяванията на населението и наличните пари в банковата система! Ако ти не правиш разлика не знам...
    Кой те е учил на финансово-счетоводен анализ не знам! Имаш сериозни пропуски практически и теоретични а това ме обижда!
    Не си готов въобще да дискутираме! Какви са тези глупости и препратки в уикипедия и инвестор? - Аз не съм хлапак от техникума по икономика, че да си разправяме глупости! По- добре е тогава да си говорим за жени, пиене, времето, но недей да говориш за икономика и статистика ... Ти трябва да започнеш да ги учиш на ново!

    Коментиран от #41

  • 39 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Трол":

    ти жив ли си бе?що не ми поразкажеш за алепо и баса ни вместо да ръсиш мъдрости?
  • 40 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Варна":

    сега ти кво се опитваш да ме убедиш?че ти работиш сам в своята фирма дето била голяма работа продаваш сам,сам правиш логистика и т.н.не ми обесяваи за контеинери и прочие бе симпатяга,в българия има конкуренция има некоректни платци има проблеми с доставки транспорти,и т.н. и ти сам внасяш от китаи или от някъде си и продаваш ???!!!тези ги приказваи на баба си на село кaто идеш,освен пак казвам ако не си фирма на общината или на партията ,която и да е тя!клиентите идват при теб очаровани купуват на контеинери и ти сам им организизаш товарене проверка на качеството после те ти плащат като часовници без да ги търсиш и т.н. и т.н. браво ти си супер ,но други като теб почти няма ,дори във фризиорския салон пред блока идва чистачка или манкюристка и да ми обсяняваш как 45 % от работещите фирми в българия били от един човек е пълен смях.аз самия имам поне пет шест деиности ,а и хиляди познати с бизнес и никаде никои не работи чисто сам във фирмата дето има.но нека бъдем конкретни кажи в кои сектор доминират фирмите от един човек?щото по твои думи те са 45 % от всички на пазара ,тва значи че те трябва да са доминиращи някъде ,а не изключения като твоя познат с застрахователния офис дето сам прави 300 бона оборот гаранция пак прикачен по няква cxема към няколко големи клиента :)).щото и тои като теб в свободна конкуренция ще направи тези обороти ама в шестак и не щото е слаб ,а щото не става ,щото другите бачкат с маса застрахователни агенти при неговите условия

    Коментиран от #42, #43, #46

  • 41 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Варна":

    ха,ха,ха...вижда се къв икономист си подобно на тва къв си бизнесмен.тва дето ти дадох е нси националния статистически институт ,както и първоизлезли в гугала дании за това как се движат спестяванията и резервите на страната.ако ти ги оспорваш може да ми дадеш по-надежден линк,щото съм сигурен че данните и в министерството на финансите няма да са по-различни.освен това ти не коментираш тва дето всъщност казах използваики данните ,а почваш с празните приказки как не съм бил запознат .добре ти като запознат кажи ми увеличили ли са се спестяванията на хората от 2007 до сега и ако не даи данни и увеличен ли е резерва ни в бнб и ако не даи данни .та чакам.ако обаче са се увеличили се оказва че ти използваш подвеждаща и спекулативна информация ,което всъщност ти казах в първия си пост и че всъщност положениетo при борисов не е по-тежко във финансовия ни сектор въпреки увеличението на абсолютния дълг,което ти се опитваше да внушиш и което аз обявих за пълна боза .

    Коментиран от #44, #45

  • 42 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Част І
    Стояне,
    Аз съм на 44 години. Да ли съм симпатяга... Ни знам - вероятно!
    Ще ти дам един много прост пример месечното потребление на риба в страната е около 500 тона. Най- масовата замразена риба е скумрията един тон скумрия да речем от северните морета с най- масовият размер 300-500 гр. се движи от 3,50- 3,60лв. за килограм. Тоест на тон това е 3600лв. Фирма МЕТРО продава от нея(скумрия) на месец около 100 тона. Не безизвестния пангасиус на месец МЕТРО продава средно по 3 контейнера. Това са между 60 и 75 тона. (Един 40` контейнер товари от 22 до 25 тона нето тегло) Средната цена на кг, според вида и качеството е около 2800 до 3200лв на тон. Метро работят изключително и само с вносители. Изключение прави само платвормата им за сьомгата и други скъпи продукти чиято цена отива до 80лв на кг. - като например крака от краб.
    Сам можеш да направиш сметката за какви пари става въпрос.
    Организирането на доставката на подобно нещо не е сложна работа, стига да си наясно какво правиш.
    Но както и да е! - Спирам да ти давам акъл в тази посока.

    Коментиран от #49

  • 43 на Деса шушито

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Сега разбра ли с какво природно недоразумение си имаш работа?
  • 44 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Част ІІ
    Изпратената икономическа информация от НСИ в общи линии доказва, че коментара ти (№17 поред) е несъстоятелен тъй като данните, които посочих в лева на Консолидирания дълг са почти еднозначни! Сам можеш да пресметнеш евро в лева. Освен това не знам да ли ти прави впечатление, че говорим не за Буртен дълг, но и това става- пак е ориентир!
    Както ти споменах данните можеш да ги вземеш от сайта на министерството на финансите, които се издават на тримесечие за разлика от статистическия годишник на НСИ.
    Като например:
    http://www.minfin.bg/bg/page/860
    http://www.minfin.bg/bg/statistics/13
    Изтегли си справките, като особено подходяща е консолидираната фискална програма. Приходи, Разходи , Дефицит/резерв.
  • 45 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    ЧАСТ ІІІ
    От изпратената твоя справка на НСИ за Брутен Дълг и нарастването му спрямо БВП съвсем ясно се вижда през годините динамиката към нарастване. Тоест претоварването на системата. -Дългът заема все по- голям дял от БВП. По твоята справка Държавен дълг в % от БВП:
    2008г. -13% .
    2009г. Борисов -13,7%.
    До 2013. Борисов вдига отношението на 16,7%. Като междувременно вече е взел и от резерва от Сребърният Фонд!
    2014г. - Много интересна година Орешарски не можа и сдаде оставката идва служебен кабинет и подготви тегленето на колко млрд. заем? Така есента на същата година застъпва отново Борисов и приключва с Увуличение на дълга на 27% от БВП и дефицит от над 3 млрд. лева!
    Апропо нека отбележим, че до 2008год. страната няма дефицит а излишък в размер на почти 2млрд. лева!
    Така идва 2015г. където държавният дълг заема 26% от БВП и е стигнал сумата от 23 млрд. лева и дефицит от 2,5 млрд лева!
    Тоест освен че харчи годишният бюджет, увеличава дългът 2 пъти и харчи средно по 2 млрд. лева повече от колкото сме произвели!
    А увеличението на средствата на частните банки в БНБ, добре знаеш че е нормативно и по изискване на БНБ. Това няма нищо общо с държавните разходи на Борисов и компания. За това не ме занимавай с глупости. Говорим за държавните разходи и приходи, а не за личните спестявания на населението. Те нямат пряко отношение при харчовете на правителството и би трябвало да си наясно с това. Статистиката е ясна, а числата говорят достатъчно: Пр

    Коментиран от #50

  • 46 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Ето ти една статия за демографията на фирмите по данни на НСИ:

    http://www.standartnews.com/biznes-kompanii/45_ot_firmite_nyamat_nito_edin_sluzhitel-294897.html

    Коментиран от #47, #51

  • 47 Трол

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Варна":

    Още ли чакаш смислен отговор от пълзящото по Козяк?

    Коментиран от #48

  • 48 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Трол":

    Не разбира се!
    Да ли е вързан с онези от Козяк... - Твърде неподготвен ми се струва за имат нещо общо. Те си подбират по- умни хора.
    Тук ми се струва става въпрос за симпатизант на Пожарникаро- физкултурната партия.
    Ама пък от къде да знам? - Може и да си прав!
  • 49 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Варна":

    варна еи за тва говоря.ти сам си признаваш бе симпатяга къв си търговец.имаш един клиент и се наричаш търговец.нали ти казах ква е единствената възможност да си сам във фирма ,тва е да си притурка на някого.няква партиина фирмичка или фирма на някое директорче в метро и готово.има ги такива като теб ,но вие за радост вече не сте реалния бизнес .българия има някакъв свовбоден пазар въпреки вас а сметките в тази позиция са ясни симпатяга.тва обаче не те прави търговец на риба щото утре метро ако си смени директорчетата и ти няма и кило да продадеш.тва по тезата ти,колко си голям с фирма от един човек.така става ,може и без човек да я караш :)))!я тръгни като останалите да обикаляш борси да предлагаш надолу нагоре,да си събираш пари от публиката и ще видиш как ще стане работата с един човек :)))!така че не даваи акъл ,та те питах в кои сектор на българската икономика има доминация на фирми от един човек.нека не забравяме за спора ,а тои е че 45% от фирмите в българия дето реално работят са от един човек.та чакам тва да ми отговориш,а колко си години е без значение ,с такива фирми има хора от 20 до 100 наричат ги бушони.
  • 50 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Варна":

    ти верно ли си икономист?сигурно си изкарал същата система като тази с търговията с един клиент :))))))))))!демек повтаряш кво съм казал аз ,но се възмущаваш на казаното от мен и накрая правиш напълно грешно твърдение и смешен извод.та сега от таблиците става точно тва дето описа .ти вземаш наи- дорбрата финансова година на българия от освобождението до сега ,а именно след края на масовата приватизация и я сравняваш със ситуацията сега .аз направих същото.само че ти твърдиш, че борисов е направил дълга двоен и нагоре,което е очевидно и че тва било някакаъв проблем.чети сега внимателно тва дето аз твърдя ,а то е че сега финансовото ни състояние като страна и народ не е по-лошо от това през 2008 година ,въпреки че дълга ни се е увеличил абсолютно и проценнтно.и че тва дето си писал като внушение е демагогия !надявам се да си прочел правилно написаното от мен.тва твърдях още от първия си пост към твоята неверна по същество информация.за целта съм се обосновал ,а именно новия държавен дълг от една страна е повлиял положително на бвп ,а от втора страна в траиното обогатяване на населението както и на бизнеса,а също така се се увеличили и възможностите на страната за реакция при кризи ,буфера ни като резерв никога не е бил толкова голям ,както и възможностите за рефинансиране.така че поставени на масата сега и 2008 година чисто финансово няма реален регрес въпреки на пръв поглед различните цифри.жалко е че трябва да обяснявам за топлата вода на хора дето се имат
  • 51 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Варна":

    още едно доказателство за това че прав съм аз а ти лъжеш.от статията е видно точно тва дето говоря ,а именно че фирмите дето са без персонал са основно неработещи..друг е въпроса че тук става въпрос не за фирми от един човек ,а за фирми без персонал,съвсем различна работа от твоето абсурдно твърдение.та чакам да ми обявиш бранш в българската икономика доминиран от фирми с един човек чакам.другата опция е да ми се извиниш ,че си се увлекал за пореден път в желанието и да излезнеш прав или да смениш профила си ,подобно на трола .особено ми е чудно от къде черпиш самочувствие в изказванията си къв съм бил ограничен и т .н .след като нивото ти е толкова ниско спрямо моето?не виждаш ли че нямаш ни един нормален аргумент в спора си и се оказва че за всичко съм прав?има и друг удобен вариант ,обиждаш ми се и пак спираш да спориш ,предполагам ще го избереш подобно на ситуацията при миналия ни спор.само да ти кажа че няма да те оставя подобно на трола и винаги като пишеш глупости ще ти показвам че са такива!