Last news in Fakti

22 Януари, 2017 10:43 1 425 5

Ще разчитам на експерти за служебното правителство

  • румен радев-
  • експерти-
  • служебно-
  • правителство

БСП по никакъв начин не влияе на моя избор, заяви Румен Радев в първото си интервю пред БНТ като президент

Ще разчитам на експерти за служебното правителство - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев заяви в първото си интервю пред БНТ, след като положи клетва, че ще разчита на експерти за служебното правителство, което ще назначи. Той беше категоричен, че няма да иззема функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет.

Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство.

БНТ: Някои казват, че Вие нямате толкова голям опит, не познавате толкова много политиците. Каква ще бъде Вашата експертиза, на какъв принцип и с кого ще се посъветвате, за да изберете лицата в този служебен кабинет?

Румен Радев, президент: Има, разбира се, с кого да се посъветвам, но смятам, че това е и един голям плюс - не съм обременен с политика.

БНТ: Притеснявате ли се от натиск от партията, която Ви издигна за президент?

Румен Радев, президент: Искам да бъда ясен и да заявя абсолютно категорично: БСП по никакъв начин не влияе на моя избор и това наистина ще го видите, но това не означава, че си забранявам да вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята обективна преценка и свободата си да вземам сам решения. Винаги съм постъпвал така. В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата, на което и да било правителство, но президентът по своите правомощия има право да задава въпроси, има правото на настоява политиката на едно правителство да върви в посока, която да е в интерес на българските граждани. Така че това беше естествено посочване на тези проблеми и как аз виждам в най-общи линии начина, по който могат да бъдат решени някои от тях, но в никакъв случай аз нямам амбициите да изземам функциите на премиер - служебен, бъдещ и едно правителство. В областта на външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес, в рамките на съюзите, в които членуваме. Със сигурност няма да изказвам съмнение и опасение, че България няма да се справи с председателството на ЕС. Напротив, ще положим всички усилия и аз съм убеден, че България ще бъде един достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, особено пък на президента на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъчо

    12 1 Отговор
    Браво, г-н Радев! А и Вие сте първият Президент генерал, досега имахме философ, адвокат, комсомолски секретар от БКП, Комсомолско протеже от Универсал Глобали келепир Гилдия, най-накрая си спечелихме и един военен, на поста. нека Цачева рони сълзи, и да плаче тъжно когато е сама в китната си градина и джакузи! не искаме повече партийни кадри да ни манипулират и дърпат властта и кокала за своя келепир, а всеки на поста да защитава и нашият български човешки интерес! Явно Вие ще Сте първият такъв? Плевнята бе подходящ като визия, но във вътрешната политика към нас, твърде инертен и не ни помогна срещу смъртният ни враг НОМЕНКЛАТУРАТА. А тя е в основата на гибелта ни...
  • 2 БАБА ГЕНА

    5 0 Отговор
    ПОЖЕЛАВАМ МУ МНОГО ЗДРАВЕ ,СИЛИ И СПОКОЙСТВИЕ.И ДА ИЗВЕДЕ ПОНЕ МАЛКО ДЪРЖАВАТА НАПРЕД.УСПЕХ.
  • 3 неутрален

    6 0 Отговор
    Желая Ви здраве и успех! Дано наистина правителството е от експерти и дано някой не каже, че сем. Паси са експерти и да се пръкнат в правителството, че напоследък доста се разметкват по телевизионните екрани, а знаем какво направиха.
  • 4 Г(Е)РОБ

    0 1 Отговор
    Поредните ЛЪЖЦИ КРАДЦИ ПОДЛЕЦИ И МОШЕННИЦИ....
  • 5 росен

    0 0 Отговор
    Г-н Президент,
    Не сте искрен във Вашите изказвания, което е жалко защото сте в самото начало, заблуждавате хората. Кажете ако имате смелост колко от Вашите съветници са с приятелски и роднински връзки с хора на БСП от висшия и ешелон.