Last news in Fakti

22 Януари, 2017 16:14 1 627 1

Промени, обещания, надежди

  • промени-
  • обещания-
  • надежди-
  • радев-
  • тръмп-
  • борисов-
  • давос
Промени, обещания, надежди - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес бе сменен караула на „Дондуков” №2. Румен Радев е вече петият ни президент. Предизвикателствата пред Радев са много, заяви пред Факти. бг политологът Димитър Ганев. И това е сигурно така.

В същото време премиерът Бойко Борисов заговори за правителство на малцинството, ако ГЕРБ е първа политическа сила на предстоящите извънредни парламентарни избори.

У нас не се разминахме и без арести, за пореден път на митничари. За това не е ли по-логично чистката да е отгоре надолу в Митниците?!

България е между Тръмп, Меркел и Путин. Доналд Тръмп встъпи като президент на САЩ и увери Израелската държава, че нещата ще са различни след 20 януари. В същото време политическият елит на света се събра в Давос, където реч за първи път държа китайския президент Си Цзинпин.

Предизвикателствата пред Радев са много големи

Радев ще заложи на една по-умерена линия, а не толкова конфронтационна, заяви за Факти.бг политологът Димитър Ганев

„Струва ми се, че президентът Румен Радев направи една програма, която по-скоро отива на изпълнителната власт, а не толкова на прерогативите на президентската институция. Това повече ми изглеждаше като клетва на министър – председател, от колкото на президент на републиката. В случая ми се струва, че това са твърде големи цели, които си постави Румен Радев.“

Това заяви пред Факти.бг политологът Димитър Ганев, който коментира встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

Здравей, правителство на малцинството!

Че късата памет на населението е основният коз на политиците е ясно отдавна. Тя позволява на народа да забравя лошото, което са му причинили. Това от една страна е чудесно, защото трябва да намерим сили да продължим напред. Но и спомага да бъдем лъгани многократно и то по един и същ начин, като се впишем в общата представа за глупаци.

За късата памет заговори и премиерът в оставка. Хората, а заедно с тях и журналистите, забравили злините, които са им причинили други управници.

Чистка отгоре надолу в Митниците, а не обратното

Схемата, която е описана от прокуратурата и от ГДБОП по повод на задържаните митничари на Митница Варна - Запад, за „Антимафия” не представлява оперативен интерес, тъй като тя е една и съща през последните 15 години. Така, че нищо ново под слънцето. Това заяви в интервю за Факти.бг Григор Здравков от „Антимафия”. Говори се за началници на смени, къде в тази схема е шефът на Митница – Варна?! Каква е официалната реакция на Митниците?! Това е поредното доказателство, че говоренето за високи приходи, събрани от контрабандни стоки е мит.

Спомняте ли си 2017 г.?

Спомняте ли си 2004 г.? От тогава са минали близо тринадесет години. Тогава България успешно приключи председателството на Съвета за сигурност на ООН, пое ангажимента да координира волята в ОССЕ, стана член на НАТО и получи категоричен сигнал за приемане в ЕС. Ако някой е забравил, да му го припомним: преди тринадесет години за първи път в най-новата си история България бе в уникални геополитически обстоятелства, в които получи отговор на въпроса, който търсеше - отговора за реалното й завръщане в Европа.

Въпросите са толкова много, а отговорите толкова малко. Със сигурност след време някой ще попита „Спомняте ли си 2017 г.?“. Включително и в България. Тя пак ще е между Тръмп, Меркел и Путин...

САЩ vs. Израел: 20 хиляди левги под водата

За радост на Нетаняху Обама си тръгва в петък

Преди много, много години САЩ обещаха на Израел неограничена помощ в осигуряването на националната сигурност на страната. Оказа се, че в бъдещето терминологията може да загуби част от съдържанието си, а геостратегическите цели неочаквано да изискват нов подход.

Преди повече от осем години изглеждаше, че има причини за предпазлив оптимизъм в Близкия изток след изборната победа на Барак Обама. Въпреки липсата на дипломатически опит у новия президент се появи желание той да бъде приветстван и в Йерусалим. Но не само, че не се стигна до това, а и двустранните отношения попаднаха в най-сериозната си криза за последните три десетилетия. Днес САЩ и Израел са изправени пред повратна точка в своя съюз.

Тръмп увери еврейската държава, че нещата ще са различни след 20 януари. Белият дом и Йерусалим ще трябва да съгласуват своя дневен ред отначало.

Защо Китай откри Давос?

Основният въпрос е дали Давос разбира Китай

Защо Китай откри Давос? Това ще е основният въпрос на откриващия се днес в Швейцария икономически форум.

За първи път държавният глава на Китай Си Дзинпин ще присъства на форума в Давос и по тази причина той ще бъде звездата на шоуто.

Защо го прави? Защо точно сега? На тези два въпроса отговор ще бъде даден тази седмица.

Президентът - бизнесмен, който вдига цената

Доналд Тръмп може да превърне Америка в непредсказуема

„Тръмп очевидно има волята и желанието да остане в историята като човек, който полага едни нови основи в американската външна политика. Не бива да забравяме, че Доналд Тръмп е бизнесмен, който в преговори и сделки винаги се е опитвал да си вдигне цената. Той иска да се хареса най-вече на тези, които го харесват. Той постави за своя цел превръщането на Америка в непредсказуема в своите действия като условие за една по-ефективна външна политика.“ Това заяви пред Факти.бг американистът Костадин Грозев, който коментира възможната бъдеща политика на президента на САЩ Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 54inbvj7

    4 1 Отговор
    Добре започва годината според мен. Промяна в САЩ - Доналд Тръмп вече засили метлата към всички назначени от Обонго шушуминги. Тук също има промяна и най после на онзи смешния му свърши мандата. Да се надяваме, че новия президент ще последва примера на Тръмп. Сега на изборите да изринат и бабето Шмиргел и онзи мекия Моланд и да се спре вече окончателно с ислямската инвазия в Европа иначе скоро ще развяват резания прът.