2 093 2

Какво пишат за Радев

Какво пишат за Радев
Снимка: БТА
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възгледите на Румен Радев за Русия и Крим, за българското членство в ЕС и НАТО, за Тръмп и новите предизвикателства - това са акцентите в няколко немскоезични публикации, посветени на новия български президент, който в неделя официално встъпи в длъжност. В статия на „Зюддойче Цайтунг”, озаглавена „Президентът излита”, между другото четем:

Между Русия и ЕС

„След като Москва анексира Крим и се намеси във войната в Източна Украйна, предшественикът на Радев, Росен Плевнелиев, се очерта като безпощаден критик на Русия. Той поддържаше санкциите на ЕС срещу Москва и предупреждаваше, че Русия подкрепя дяснопопулистките партии в Европа, за да отслаби вътрешно ЕС и дори да го разруши. Преди да положи клетва, Радев също каза, че анексирането на Крим е било в противоречие с международното право - според него Крим бил „де юре украински, де факто руски”.

Новият президент обаче пледира за вдигане на санкциите срещу Русия, защото били вредни както за по-слаби икономики като българската, така и за ЕС като цяло. В същото време Радев подчертава, че не поставя под въпрос членството на България в ЕС и в НАТО. Според допитване на Галъп, десет години след приемането на България в ЕС само една четвърт от българите искат страната им да го напусне", пише "Зюддойче Цайтунг" и продължава:

"Външнополитическият курс на България ще се определя обаче не от президента, а от бъдещото правителство. Социалистите са отслабени, а проевропейската партия ГЕРБ ще се нуждае от коалиционен партньор, ако спечели изборите. В същото време много други партии застават на отчасти промосковски позиции, а Русия контролира голяма част от българската икономика: според предпазливи изчисления, между една четвърт и 40 процента.

"Солидно, но скромно поведение"

Статия за Румен Радев публикува днес и „Берлинер Цайтунг”. Изданието проследява кратката политическа кариера на Радев и отбелязва, че в предизборната си кампания той е поставил акцент върху пропуските на политическата класа:

„В познанията му има пролуки, но неговото хем солидно, хем скромно поведение допадна на повече от 2 милиона избиратели. Към тях, гневните граждани, които страдат от бавния напредък на родината си, Радев отправи встъпителната си реч. Членството на България в ЕС и в НАТО не бива да се поставя под въпрос, каза новият президент. В същото време обаче Радев смята, че трябва да се подобри диалогът между ЕС и Русия, като главен надеждоносец в това отношение бил новоизбраният му американски колега Доналд Тръмп. Още по време на предизборната си борба Радев даде да се разбере, че - подобно на президента на САЩ - и той самият може да си представи признаването на Крим.

В същото време Радев окачествява като предизвикателство идеята на Тръмп за изтегляне на американски войски от Източна Европа. Българската армия трябва да бъде подсилена, границите - още по-плътно затворени, а България не бива да се превръща в буферна зона за бежанци”, обобщава възгледите на Радев „Берлинер Цайтунг”.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 16:37  24.01.17
  До кога ще давате власт на хора работещи за чужди държави?! Тоя поне малко да се преструваше че е българин.
 • КРОМАЗА
  Отговор
  2 18:58  24.01.17
  Е.АТИ СМЕШНШКА ,ТОЛКОВА ДЪЛГО ГО Е СТЯГАЛА ФУРАШКАТА ,ЧЕ ЗДРАВА МОЗЪЧНА ГЪНКА НЕ МУ Е ОСТАНАЛА.

Напиши коментар:


Публикувай