1 328 4

Изненадващият ход на ГСДП

Шулц не отстъпва на Меркел по популярност

Снимки: БТА/ AP
Снимки: БТА/ AP
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чакането си струваше: Германската социалдемократическа партия (ГСДП) влиза с гръм и трясък в изборната година. Медиите и обществото вече обсъдиха надълго и нашироко кандидатурата на Ангела Меркел за канцлерския пост. И сега всички се занимават с новината за промените в ръководството на ГСДП.

Почти толкова популярен, колкото Меркел

Както стана ясно вчера, нов лидер на партията и кандидат за канцлерския пост става досегашният председател на ЕП Мартин Шулц - един политик, който почти не отстъпва на Меркел по популярност. И който като никой друг социалдемократ може да си съперничи с нея в борбата за канцлерския пост.

И още един социалдемократ на политическия връх: скоро външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който от години е любимият политик на германците, ще заеме президентския пост. И тъй като по традиция външните министри се радват на голяма популярност, Зигмар Габриел, който сега обяви, че отстъпва на Мартин Шулц лидерския пост в ГСДП и кандидатурата за канцлер, може и да увеличи своята популярност, когато заеме мястото на Щайнмайер в германското външно министерство. Така социалдемократите изведнъж отново попадат в полезрението на германците. И то не само като младши партньор в голямата коалиция, чиито успехи досега винаги се приписваха единствено на Меркел и нейната партия.

Сега ГСДП може да си пробие път напред и нагоре с един наистина перспективен кандидат за канцлер. И да се концентрира върху основните си социалдемократически компетенции, показвайки по този начин на избирателите, че не е все едно за кого гласуват и че измежду "онези там горе" все пак има разлики.

Шансът на ГСДП

Едно нещо обаче няма да се промени: ГСДП ще продължи категорично да отстоява европейските ценности. Национализмът, който напоследък набира сила в широки части от Европа и света, няма място в нито една от партиите, представени в германския Бундестаг.

Германските социалдемократи много добре знаят, че да участваш в играта не води задължително до победа. Но сега, след толкова много слаби години, партията има съвсем реален шанс да се представи като наистина достойна алтернатива за Германия.

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Снайпериста
  Отговор
  1 05:02  26.01.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Един от персонала
  Отговор
  2 06:24  26.01.17
  Евреите са тези,които назначават президенти и правителства в целия свят,предизвикват войни,диктуват цените на петрола,определят индексите на фондовите борси,собственици са на 98% от банките в целия свят,имат си печатница за пари-федерален резерв на САЩ,военната промишленост,търговията с дрога и производството фармацевтични продукти..................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Morgoth
  Отговор
  3 11:26  26.01.17
  Или аз нещо пропускам или немците нямат нито една силна умерено-консерватична партия. Имат си ляво-либерали, дясно-либерали и крайни консерватори, а това оставя вакуум в центъра, което пък дава възможност за разрастване именно на крайния национализъм.
 • Гост
  Отговор
  4 14:19  31.01.17
  Ако немците изберат Марксист - комунист за канцлер значи света тотално се е объркал. Нищо добро не ни чака през следващите години.

Напиши коментар:


Публикувай