26 Януари, 2017 16:01 4 310 24

Ако ме подкрепят на изборите, ще има евтина бензиностанция във всяка община

  • веселин марешки-
  • бензин-
  • лекарства

Бюрократът трябва да е роб, а не господар на бизнеса

Ако ме подкрепят на изборите, ще има евтина бензиностанция във всяка община - 1
Снимка: Венци Михайлов/Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Марешки: Печелите й от търговията с горива? По време на предизборната си кампания Вие обещахте да разкриете подробности.

Да внесем яснота. Поисках срок от средата на февруари, преди да изнеса данни за приходите и разходите от моята търговия с горива. Очаквам до 15 февруари моите счетоводители да са готови. Аз в момента имам информация, но не искам да я обявявам, защото може да има малко разминаване с окончателните данни. Не искам да бъда питан непрекъснато вие през януари казахте тези данни, но те се различават. Запознатите със счетоводството са информирани и с процеса, затова моля, да бъдете търпеливи. Да не забравяме, че към 15 февруари ще бъдем в реална кампания за парламент и аз ще има полза да обявя как стоя на пазара на горива. Ще покажа истинските цени.

Тогава ще е ясно с колко всеки един българин е бил ограбван.

Какво трябва да се направи все пак на пазара на горива?

Отговорът беше даден в моя референдум, който беше блокиран, заради 2000 подписа. Ако беше допуснат той щеше да събере гласовете на 100% от българите. Ако беше проведен в момента щеше да има регулация, която да не позволява картелни споразумения. Хиляда пъти съм го казал в парламента. Най-лесно е това да се направи като се вземе съществуващото законодателство в търговията с лекарствата. Там има максимална надценка, над която не може да се продава. Аз не виждам никакъв проблем, ако това работи при лекарствата, да не бъде въведено и при горивата.

Все пак колко трябва да бъдат тези надценки?

Това трябва да се реши при дебат, но да има горна граница. Ако няма, то това е предпоставка участниците на пазара да се разберат и тази горна граница да отиде там, където не трябва да бъде. Държавата има начин да се намеси, но тя трябва да прояви воля. Има различни начини пазарът на горива да стане по-конкурентен. Искам ясно да заявя, че ако хората ни подкрепят на предстоящите избори, то до една година във всяка една община на България ще има евтина бензиностанция. Хората могат да изберат да чакат още 10-15 години за евтини горива, ако не искат да чакат – нека ни подкрепят.

Да ви дам един пример – до две седмици бензиностанцията в София ще е готова, но има едно „но“. След приключването на строежа бюрокрацията може да забави въвеждането й в експлоатация за неопределено време. Това не е насрочено толкова срещу мен лично. Ще ми забавят обекта, ще платя лихви, но аз ще направя всичко възможно той да започне да работи. Какво прави в тази ситуация един прохождащ предприемач или чужд инвеститор. Смятам, че отговорът е ясен. Да не забравяме, че и софиянци ще губят от скъпите горива. За това призовавам, че бюрократът трябва да е роб, а не господар на бизнеса.

Какво трябва да се промени в пазара на лекарства? Срещу вас се отправят нападки за опит за монопол?

Трябва да се облекчи достъпа до лекарства в малките общини и населени места. От друга страна държавата трябва да си влезе в ролята и да осигури жизненоважни лекарства за тези хора, които не могат да си ги позволят.

Ако аз съм най-големият в чисто пазарната част на бизнеса с лекарства, това е ясен сигнал, че правим конкурентен бизнес в полза на хората. В същото време сме на седмо, осмо или десето място на другия пазар, на който държавата плаща с нашите пари. Става дума за болниците. Вижте парадокса. Как аз, който съм номер едно на свободния пазар, да не мога да се преборя на болничния пазар. Ясно е, че проблемът не е в мен, а в системата. Аз не искам привилегии или преференции за себе си. Аз искам свободен пазар и този, който е по-добър да победи.

За това не могат да ме пречупят, защото аз не съм ползвал преференции или контакти с властта. За всеки лев, който съм изкарал, съм се борил на пазара.

Силата ми идва не от обществена поръчка или парче от властта, а от тези 3 млн. българи, които си купуват лекарства от моята аптека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бро

    10 13 Отговор
    хитряга, изчаква и точно преди изборите ще отвори
  • 2 бббббб

    21 13 Отговор
    Тоя път не ти се връзвам.Тая държава не се крепи само на горивата и лекарствата.

    Коментиран от #9

  • 3 XYQ

    13 24 Отговор
    МЕРАШКИ Е НОМЕР ЕДНО. ЩЕ ГИ ЧУПИ НА ИЗБОРИТЕ.
  • 4 onq s konq

    4 20 Отговор
    А как така до скоро русофилчетата го възпяваха тоя Марешки,дори крещяха Марешки-президент" и изведнъж...А обяснението е логично и просто:В тях говореше ЛУМПЕНСКОТО и то на висок глас,подхранвано от стотинките разлика в цената на литър гориво.От момента обаче в който Марешки каза по ТВ-то "Предпочитам адмирал вместо генерал",нещата се обърнаха точно на обратно и "русофилското" в душиците им заглуши "радостта на бедняка".Вярно е че с гласовете си можете да объркате политическата и респективно икономическата обстановка в България МАКАР И ВРЕМЕННО,но не го правете и най-важното-НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ ОТ ЛОШОТО ИМА И ПО-ЛОШО...което ще се отрази първо на вас!
  • 5 Бате Цецо

    11 8 Отговор
    За горивата на Марешки нищо не мога да кажа (нямам инфо освен от медиите), но за лекарствата има игра и тя е, че се Марешки купува големи количества от складовете лекарства с наближаващ крен срок на годност и притиска складовете (търговците на едро) да му направят големи отстъпки. Така и двете страни са доволни - за Марешки евтино, складовете се отървавт от лекарства с изтичащ срок на годност.
    Има и един слух във фармацевтичните среди, че за някои лекарства се извършва препакетиране с корекция в срока на годност.

    Коментиран от #13

  • 6 да гледаме реално

    15 8 Отговор
    През годините на преход се наслушахме на всякакви подобни дрънканици само предметите и облагите, които се обещаваха на народа сменяха своя вид! Резултатът е виден цъфнахме и вързахме. Тоя новоизлюпен полити -бизнесмен с какво е по различен, ми с нищо само обещанията са му по - гръмки и по "ориентирани", към болнавия, беден народ, който за 2 капки бензин отгоре е готов да си продаде гласа и майка си и баба си !!!
    На мен лично са ми ясни целите му да се изнесе от провинциалния град и най-вече да получи власт, която е равна на безнакаьаност за да може бизнеса му "на ръба" да пребъде пък вие си гласувайте!
    Утре, ще го плюете повече и от ББ и ще ви е яд, но битят бит!!!
  • 7 Апропо

    19 4 Отговор
    Всеки в бизнес средите знае , че не можеш да правиш дъмпинг без протекции. Интересно какъв ангажимент е поел за тези протекции. Поредният "спасител" ...
  • 8 гоги

    11 5 Отговор
    от начало като отвори бензиностанция в Силистра имаше разлика в цените от 10 и повече стотинки сега след няколко месеца разликата е 2-3 стотинки това ли бяха обещанията за ниски цени на г-н Марешки
  • 9 незнайко

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "бббббб":

    А на какво се крепи според Вас ? Защо всички цени скачат, като се вдигне цената на горивата ? Вие явно сте човек, без собствено мнение. Може би нямате и възрастни роднини ?

    Коментиран от #18

  • 10 колю

    2 4 Отговор
    От последното изречение разбирам защо намалява смъртността от болести. От горивата ще останат без клиенти за ремонти по двигателите майсторите монтьори .
  • 11 Браво Марешки

    9 13 Отговор
    Голям фен съм ти! Всички, които са недоволни от партийците от ГЕРБ, БСП, Атака, ДПС, РБ, да гласуват за теб! Да видим най-после нещо различно
  • 12 Бай Хой

    14 6 Отговор
    Що ве Магарешки сега какво те спира да си отвориш по една бензиностанция във всяка община ? Или първо трябва да си във властта да дръпнеш малко свежи народни пари и тогава а .
    Магарешки много си тъп така не стават нещата с кебапчета,нафта, дърва ............ Хората им писна от празни и лъжливи помияри .
    Хората искат патриоти , действия , кръв и справедливост .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БМВ

    8 13 Отговор
    Кефи ме Марешки.Ще гласувам за него.
  • 15 кроко

    10 6 Отговор
    Ако, ама акото мирише, господин магарешки! Не че има някаква разлика (освен в интелектуалното ниво) между крадците от ГРОБ и БСП, ама щом подкрепяте ГРОБ, които прокараха още повече закони и регулации за съсипване на конкуренцията и монополистите, значи ясно какви ще свършите ако имате власт.
  • 16 Васичка Атанасова

    9 7 Отговор
    МАГАРЕШКИ Е ЕДИН ЛЪЖЕЦ
  • 17 antimediator

    12 4 Отговор
    Не искам евтин бензин и нафта!
    Искам заплата като на хората от средна Европа.
    Искан нормално правосъдие , работещо МВР и тотална лустрация .
    Марешки е вреден за обществения живот в България.

    Коментиран от #21

  • 18 бббббб

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    Ехооо.За твоя информация точно майка ми работи при Магарешки и знам , за какво става на въпрос.Но,гънките ти няма да го възприемат нито времето ще ми стигне да ти го разясня на прос български.Второ когато цените бяха паднали на горивата не видях цените на храните да падат.Дори на някои скочиха.България има нужда от икономика и индустрия ,за да има работа и заетост.Да се плащат данъци ,от които се изплащат пенсиите на тези възрастни хора за които споменаваш.За такова нещо никой политик не говори.А,само с кредити нищо не се постига.

    Коментиран от #20

  • 19 Хахаха

    10 5 Отговор
    Лелее това ли успя да измислиш хитряга?? С Пищова да не сте роднини...Оня кебапчета раздаваше....
  • 20 tati

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "бббббб":

    От Този поне сме Видели нещо Реално, направено във полза на хората/народа !
    Горива/лекарства на по-достъпни цени
    И за него пак има/остава !
    А другите искат всичко да налапат, за "работещия" народ нищо да не остане !

    Човека това може да направи в момента и го прави!
    А стига сте драскали! Направете и Вие нещо ДОБРО!
  • 21 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "antimediator":

    Да така е прав си.Остава и да проумееш , че в една колония ,заплата ,правосъдие и др. ,са невъзможни неща.
  • 22 Кирил

    4 5 Отговор
    До скоро вярвах на сайта и го преглеждах редовно. След това порно с тази маскара си давам отвод ;) Срамота!
  • 23 Гого

    9 6 Отговор
    Поредният рекламен трик на Марешки поредната патерица на Герб!
  • 24 ТРАГЕДИЯ

    4 1 Отговор
    Този е за затвора не за парламента и политиката.Ужас каква държава сме сами да си вкарваме престъпниците .......