28 Януари, 2017 10:55 2 287 0

Соломон Паси: Светът ще се управлява от големите данни

  • соломон паси-
  • дания-
  • дигитално-
  • данни-
  • големите данни-
  • посланик-
  • технология

Гледайте дигиталното, призова Соломон Паси

Соломон Паси: Светът ще се управлява от големите данни - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светът ще се управлява все повече от големите данни. Те се събират по дигитален път и те са тези, които ще определят политиките на държавите. Това заяви пред Факти.бг бившият външен министър Соломон Паси.

Коментарът му идва на фона на новината, че Дания ще назначи свой дигитален посланик, който да отговаря за отношенията с големи компании като Apple, Microsoft и Google.

„Дигиталната тематика все повече заема пространство в нашия ежедневен живот. Ако преди век дигиталната тематика не е съществувала, то след няколко години вероятно ще заема един огромен процент от обществения живот на човечеството“, заяви Соломон Паси.

„Това, че определени държави гледат по-напредничаво по тази тема и търсят добрите решения предварително, не трябва да ни учудва, а точно обратното – трябва да ни вдъхновява“, каза още Паси. Той е и автор на редица публикации в престижни издания по отношение на компютърните науки.

Ние и в момента имаме дигитални шампиони към Европейската комисия, посочи още Соломон Паси.

Той подчерта, че светът ще се управлява все повече от големите данни. „Големите данни се събират по дигитален път и те са тези, които ще определят политиките на държавите и правителствата. Гледайте дигиталното!“, завърши Соломон Паси.

Наскоро стана ясно, че Дания ще стане пионер в дигиталната дипломация. От външното министерство на скандинавската страна изразиха мнение, че големите компании са се превърнали в нации, с които трябва да се води диалог.