Last news in Fakti

30 Януари, 2017 04:29 8 167 8

Защото се страхуват от Ердоган

  • ердоган-
  • турция-
  • ес-
  • нато
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След провалилия се опит за преврат миналото лято, Турция уволни и много турски военни, включително в бази на НАТО в Германия. В Турция ги заплашва затвор, затова те искат политическо убежище в Германия.

Дотук общо около 40 турски военни, служещи в бази на НАТО на територията на Германия, са поискали политическо убежище. За това съобщиха редица германски медии. Списание "Шпигел" и телевизия АРД уточняват, че става дума за висши турски офицери.

"Не сме пучисти"

Двама турски офицери от базата на НАТО в Рамщайн са казали на списание "Шпигел", че нямат нищо общо с опита за преврат в Турция. "Повярвайте ми, не симпатизирам на пучистите. Тези хора трябва да бъдат наказани. Те съсипаха и нашия живот", казва един от офицерите пред репортер на АРД. Военнослужещите обвиняват президента Ердоган, че систематично наказва военнослужещите с прозападна ориентация. "Ако погледнете кои хора са уволнени, ще видите, че едно нещо ни обединява - ние сме успешни, прозападно ориентирани и вярваме в демокрацията", казва турският офицер.

След неуспешния опит за преврат, турското правителство предприе масови арести на предполагаеми поддръжници на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен, когото обвинява в организирането на преврата. Бяха задържани също и хиляди войници. Двамата турски офицери категорично отказват да се завърнат обратно в родината си, защото се опасяват, че ще бъдат вкарани в затвора и подложени на изтезания. Но и в Германия те не са застраховани срещу нападения от привърженици на Ердоган, след като турските телевизии ги обявяват за "терористи" и "предатели".

Обикновени кандидати за убежище?

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да коментира казуса с турските военни. посочи само това, че това е вътрешнополитически въпрос за турската държава. Германската федерална служба за миграция и бежанци, както и германското Вътрешно министерство подчертават, че молбите за предоставяне на убежище на двамата натовски офицери ще бъдат разгледани както всички останали молби за убежище, пише списание "Шпигел".

В параграф 16-и от германската конституция е записано, че лицата, преследвани по политически причини, имат право на убежище в Германия. "Няма съмнение, че ние не можем да върнем тези военнослужещи в Турция. Там те веднага ще бъдат вкарани в затвора", казва вътрешнополитическият експерт от ХСС Щефан Майер. Цитиран е и председателя на Комисията по външни работи Норберт Рьотген, според когото "процедурата по предоставяне на убежище е чисто юридическа и политическите съображения тук не играят никаква роля".

Меркел отива в Анкара

Случаят с 40-те турски военнослужещи, търсещи убежище в Германия, е много чувствителен въпрос и всъщност е работа на дипломацията. От месеци насам отношенията с Турция са обтегнати. Затова и посещението на германската канцлерка Ангела Меркел в Анкара е от особено значение. Турция е съюзник от НАТО, който вече заплаши Гърция с тежки последствия, след като Върховният съд в Атина отказа да екстрадира осем турски офицери, избягали в Гърция с хеликоптер след неуспешния опит за преврат и подали молби за политическо убежище. Анкара ги смята за пучисти и не иска да признае решението на гръцкия съд.

Освен споразумението за бежанците с ЕС, Турция има и двустранно споразумение с Гърция за реадмисия, което сега ще бъде прекратено. Това заяви в петък турският външен министър Мевлюд Чавушоглу за държавната турска телевизия ТРТ. Канцлерката Меркел ще настоява за продължаване действието на споразумението за бежанците. В този смисъл публикацията на "Шпигел" се появи в много неподходящо време, тъй като идния четвъртък, ден преди срещата на върха на ЕС в Малта, Меркел ще пристигне в Анкара за политически разговори с турското ръководство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харито

    16 15 Отговор
    Защото е манаф и ибрикчия
  • 2 Аскер

    17 10 Отговор
    Нали са съюзници когато един е обявен за терорист в една от държавите членки на НАТО трябва и да е терорист и в другите и да ги предадат. Предателят който казва че арестуват прозападни офицери е в голяма мъгла. Арестуват офицери и уволняват от работа хора кокто са завършили школите на гюлен и се предполага че са съпричастни към пуча.
    Един от бившите военокомандващи на турската армия каза в прав текст АКО АМЕРИКА ПРЕДАДЕ ГЮЛЕН ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ СРОКА НА ИЗПОЛЗВАНЕ Е СВЪРШИЛ, А АКО НЕ ГО ПРЕДАДЕ ЩЕ ГО ИЗПОЛЗВА В БЪДЕЩЕ.

    Коментиран от #3

  • 3 китайче

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Аскер":

    Ма тии още ли вярваш в НАТО > ?

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "китайче":

    А ти в какво вярваш още. във Вършавския договор ли ??
  • 5 681 БЪЛГАРИЯ

    14 27 Отговор
    Абе кой се се страхува от тоя смотан рязан читак ? Никой ! Турция боклуджийска страхлива циганска страна !!!

    Коментиран от #7

  • 6 бай. ГАНЯ селендура с големата пенсия

    7 1 Отговор
    Страх ги щото държи на думата си. Квото е обещал изпълнява, и гърците ще отнесат пак. Щом се репчиш и се правиш на тарикат директно на сюнет. После незнам чий е редът за гладене с голямата ютия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Марони

    1 0 Отговор
    Ердоган не е по-различен от Сталин.Диктаторите винаги живеят в страх,че някой ще ги детронира.Затова колят и бесят поголовно.
    Не се чудете,че се прегръща с реваншиста Путин,който още вярва в комунистическата утопия и величието на треторазрядната му Русия.
    Човешкият ресурс там не е достатъно на ниво-факт!
    Затова и брутният им.продукт е по-малък,дори от на Италия.
    Руснака произвежда само едно-проблеми!Затова само Беларус и Казахстан и Иран са им съюзници на тия тъпаци.