1 Февруари, 2017 07:45 2 308 2

Нестабилност на Балканите?

  • балкани-
  • черна гора-
  • босна и херцеговина-
  • югославия-
  • сърбия-
  • доналд тръмп

„Анонсираните от Тръмп сделки с Русия могат да засегнат и Балканите“, пише в. „Тагесцайтунг"

Нестабилност на Балканите? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички и най-вече в балтийските държави, Източна и Централна Европа, а също така и Украйна, гадаят какви последици ще има за европейската архитектура за сигурност президентството на Доналд Тръмп . „Анонсираните от Тръмп сделки с Русия могат да засегнат и Балканите“, пише в коментар немският вестник „Тагесцайтунг“.

Според вестника днешното положение на нещата в региона, гарантирано от ЕС и НАТО след войните в Югославия, става все по-нестабилно“.

„Руската политика не за първа година се опитва да разпространи своето влияние сред националистически настроените православни народи на Балканите“, коментира Ерих Ратфелдер, кореспондент на вестника за Балканите. Според него „досега политиката на Запада се градеше върху това, че такива страни като Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Косово и Албания могат да се надяват на интеграция в ЕС.

Но сега привлекателността на ЕС отслабва, а политиката на Тръмп може да направи бъдещето на тези страни още по-нестабилно“. Като пример авторът посочва сръбските националисти, както и събитията на границата между Сърбия и Косово, а също така случващото се в Черна гора и Босна и Херцеговина.

Крехка е и ситуацията в Черна гора, където просръбските сили се опитват да провалят встъпването на страната в НАТО. С влизането на Черна гора в НАТО Русия няма да постигне една от стратегическите си цели – пристанищата на страната да бъдат използвани за руския средиземноморски флот.

От изострянето на конфликтите в региона могат да се възползват ислямистките сили, които искат да засилят влиянието си върху босненските мюсюлмани, а Брюксел и Берлин подценяват положението. „Още повече, че през последните месеци Турция нееднократно заявяваше, че ще покровителства мюсюлманите на Балканите и даже не изключва използването на войски“, твърди Ерих Ратфелдер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ачо

    0 0 Отговор
    Плахая дела, от всякъде.
  • 2 Мършата

    1 2 Отговор
    Няма никакви поводи за съмнения, че има каквато и да е било форма на негативизъм по отношение на нас! Мога да дам хиляди примери! Например Македония! Кой повече ни обича от македонците? По македонските форуми все реки от обяснения в любов текат! Сърбия след като дадохме коридора за бомбардировки достигнахме пика на уважение от тази страна! Че май и Косово първи признахме! И за което, получихме още респект от Сърбия! В Гръцки полит форум лошо за нас не можеш да намериш! Огромна е благодарноста на Россия към нас, че че се присъединихме към НАТО, че им пуснахме Южен поток и не им се наложи, да строят Турски поток