1 822 6

Нима Европа не вижда какво става в Румъния?

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Събранието се състоя в необичайно късен вечерен час, за него дори не бяха уведомени останалите членове на кабинета. После на бърза ръка бяха прокарани с декрет оспорваните спешни промени в Наказателния кодекс, предложени от министъра на правосъдието Флорин Йордаке. Според него, трябвало спешно да се облекчат "пръскащите се по шевовете затвори" в страната. Още през нощта срещу 1 февруари постановленията бяха публикувани в Държавен вестник, за да влязат веднага в сила.

Експерти, които бяха проверили ситуацията в румънските затвори, на няколко пъти напразно подчертаваха, че те по никакъв начин не са препълнени и даваха за пример ситуацията в редица други държави, но правителството отказа да се вслуша в техните аргументи.

Истинската цел на мерките е друга

По време на спешно свиканата пресконференция Флорин Йордаке неизменно отхвърляше всички аргументирани възражения срещу мерките на управляващите. Той постоянно повтаряше, че само правителството и парламентът "имат право да приемат закони и разпоредби".

Приетите сега промени в Наказателния кодекс всъщност си поставят за цел да оневинят осъдения за изборни манипулации партиен лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, също както и редица негови съпартийци, обвинявани или осъдени за корупция и злоупотреби със служебно положение.

И то - напук на масовите протести, независимо от категоричното несъгласие на опозицията и цялото гражданско общество, разрез с отрицателната позиция на президента и на съдебната власт, както и на и шефката на Антикорупционната агенция.

Един възмутен президент

Президентът Клаус Йоханис, който веднъж вече беше успял да осуети намеренията на правителството в тази връзка, реагира с възмущение. Той заяви, че ще се бори срещу правителствените постановления "до последния ден на мандата си", за да бъде възстановено върховенството на закона в Румъния.

Остри критика срещу правителствените постановления отправиха всички в страната, дори и синдикатите, които по традиция са близки до лявонационалистическото правителство. Затова пък реакциите от страна на европейските правителства бяха по-скоро вяли. Най-категорична беше евродепутатката от партията на Зелените Ребека Хармс, която написа в Туитър, че Румъния се нуждае от помощ, за да защити принципите на правовата държава. Загрижеността си изрази и Жан-Клод Юнкер, както и германското посолство в Букурещ. Само че успехът на подобни интервенции изобщо не е гарантиран, още повече, че различни антидемократични и ултранационалистически медии в страната не спират да бълват своята злостна пропаганда.

Румъния се нуждае от подкрепа!

Наистина ли е застрашена правовата държава в Румъния? Та нали посткомунистите създадоха още в началото на 1990-те години своя авторитарна система, наречена "оригинална демокрация". А и на други места - от Анкара, Варшава и Будапеща, та чак до Вашингтон, разрастващият се популизъм атакува принципите на демокрацията, считани доскоро за непоклатими. Дали пък правовата държава в Румъния не е вече погребана? Не е изключено нито едното, нито другото. Сега обаче има нужда от спешни мерки за съживяването ѝ. Европа няма право точно сега да изоставя Румъния сама. Тя трябва да следи внимателно ставащото в тази страна и да предприеме ефективни действия. Това е единственият разумен подход!

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ддд
  Отговор
  1 06:49  03.02.17
  радвам се че не са като нас ние зареферендума може да се постегнем но надали
 • Сретан
  Отговор
  2 21:05  03.02.17
  В необичайно късен вечерен час.....Типично по Герберски.
 • Чичо
  Отговор
  3 09:31  04.02.17
  Нас все комунисти ни управляват но ни харесва не вдигаме гюрултия и всички са спокойни . Това е европейско поведение.
 • Пенелопе
  Отговор
  4 13:48  04.02.17
  Кой ще види какво става в България? Който се докопа до властта и започва да граби с пълни шепи и никой на никого не търси отговорност. Ако се прекратят разхищенията и кражбите с публични средства пари ще има за всичко. Ще гласувм за тази партия, която обещае, че ще построи няколко нови затвора и ще ги напълни до горе с корумпирани чиновници и политици.
 • ЕКСПЕРИМЕНТ ТАМ ПОСЛЕ ТУКА
  Отговор
  5 16:12  04.02.17
  ПРОСТО ЕВРОЛАКЕИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ ТВА Е ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО.
 • незнайко
  Отговор
  6 14:40  05.02.17
  И Румъния и БЪЛГАРИЯ ни приеха в ЕС с друга цел. Никой няма да обърне внимание какво става, това вече се "учи" и в училище.

Напиши коментар:


Публикувай