17 937 40

България става неспокойна, тъй като Тръмп усложнява връзките ѝ с Русия

Страната ще трябва да се научи как да балансира между Доналд Тръмп и все по-енергичния Владимир Путин, пише "Ню Йорк Таймс"

България става неспокойна, тъй като Тръмп усложнява връзките ѝ с Русия
Снимка: БТА/АР
Рик Лаймън
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Застанала по средата между Запада и Изтока, България отдавна се стреми да поддържа деликатното равновесие. Но сега страната и новият ѝ президент Румен Радев ще трябва да се научат как да балансира между Доналд Тръмп и все по-енергичния Владимир Путин, пише американското издание "Ню Йорк Таймс".

Радев планираше новата си роля като главен балансьор два дни преди да положи клетва на 19 януари. "Ние ще следваме ясна пътна карта. Ние сме част от ЕС и част от НАТО. Но в същото време, имаме и дълбока историческа връзка с Русия", каза Радев.

Страни като България са прекарали десетилетия, поддържайки баланса между Изтока и Запада. Но перспективата, че президентът Тръмп се доближава към Путин обърква тази стратегия, носейки противоречиви послания, идващи от новата американска администрация.

Тръмп изглежда нетърпелив да постигне по-тесни връзки с Кремъл, като дори започна да подражава на презрителното отношение на Москва към НАТО и Европейския съюз.

Но миналата седмица новият му посланик застана зад твърдата позиция, която администрацията на Обама държеше, заявявайки, че САЩ няма да оттегли санкциите срещу Русия, докато страната не изтегли войските си от Крим.

В същото време Путин показа нови признаци на прекалена самоувереност в отношенията със съседните на Русия страни. В четвъртък той пристигна в Унгария.

България е пламенен член на Европейския съюз, но тъй като надигащият се национализъм навсякъде из Европа създава предпоставки за отслабването на съюза, руското влияние започна да се промъква. На пръв поглед това предполага, че опитите на Тръмп да се доближи по-близо до Москва биха се отразили добре на България - и наистина, националистите са развълнувани.

Но България също така познава много примери на предателства и робство, така че това внезапното залитане разпали не само въодушевление, но и също толкова силна тревога, включително и опасения, че Тръмп и Путин ще постигнат помежду си споразумение, което ще обслужва техните национални интереси и ще доведе до ново разделение на сфери на интереси, както след Втората световна война.

По много причини, включително и икономическа необходимост, а също и обща култура, и дълбоки исторически връзки, български политици, включително президентът, искат по-тесни отношения с Русия, но не толкова близки, че тяхната нация да загуби своите съкровени връзки със Запада и да попадне твърдо в орбита на Русия.

Не е ясно дали старият баланс на България ще работи в нововъзникващите условия на международния ред. Всъщност, подобни изчисления се правят в цяла Централна и Източна Европа и местни лидери чакат да видят какво Тръмп има впредвид. Това беше подтекстът на срещата в Будапеща през седмицата седмицата между Путин и автократичният министър-председател на Унгария Виктор Орбан. Двамата изразиха желание за приятелски отношения, но не споменаха нищо за някои деликатни въпроси като санкциите заради Крим.

За България, най-бедната страна в Европейския съюз, и тази с най-дълбоките връзки с Русия, пътуването е особено неспокойно. След първоначалната еуфория заради рухването на комунизма и членството в Европейския съюз през 2007 г. и НАТО през 2004 г., последваха разочарования. Бавният темп на икономически растеж, устойчивите нива на корупцията, с доминиращи олигарси и зависимостта от руския петрол и газ, причинена от много политици в България и на други места, става причина страната да се завърти на изток. Расте броят на популисти и националисти, които се възхищават на авторитарния подход на Путин.

Когато България беше приета в Европейския съюз, страната се обърна на запад с голямо усърдие. Парите потекоха към нея от Брюксел. Стотици хиляди българи се възползваха от възможността да се преместят във Великобритания, Германия и другаде. Но нарастващата амбивалентност в съюза е видна, особено, след като миналия месец беше отбелязана 10-ата годишнина от влизането на България, което премина без публично честване.

Сега прозападните гласове са в отбранителна позиция в България и тонът на националната политика е изместен към Русия. Как объркването около действителните намерения на г-н Тръмп към Москва ще се отразят на всичко остава да се види. Начинът на говорене на г-н Тръмп вече е окуражава националисти и популисти в цяла Централна и Източна Европа - включително и г-н Орбан, и Милош Земан – президентът на Чешката република. Те постоянно изострят собствената си политика и предлагат на Кремъл още по-приятелски ръка, дори и след като много анализатори предупреждават за пълзящото влияние от Русия.

"Колкото повече се отива на изток, толкова повече ще видим по-авторитарни системи и по-корупционни практики", казва Огнян Минчев, изпълнителен директор на Института за регионални и международни изследвания и професор по политически науки в университета в София. "Ако това не се охранява, всичко ще ерозира и този процес ще се придвижи към Запада. Това е битка и това е битка за един регион, който е исторически определен като ничия земя".

Един голям въпрос е надвиснал над Европейския съюз тази година: колко точно Путин ще се опита да повлияе на критичните избори във Франция, Германия и Холандия - както и в по-малко известни надпревари като парламентарният вот през ноември в Чехия, която е остана твърдо прозападна, въпреки симпатиите на своя президент към г-н Путин.

"Проевропейците са в отстъпление. През следващата година Меркел може да падне", казва Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията в София. "Холандия може да напусне ЕС. Италия. Франция. Това е един прекрасен нов свят", добавя той.

Унгарският политически анализатор Петер Креко смята, че обсъждането на по-приятелски отношения между Вашингтон и Москва вече се отразява на европейските националисти. "Това определено се приема като зелена светлина за националистичните и популистките лидери из цяла Европа да ускорят сближаването си с Русия", заявява той.

Според него обаче тези лидери се лъжат, ако си мислят, че ще спечелят от някакво голямо споразумение между Тръмп и Путин. Според Креко такова евентуално споразумение ще доведе до намаляване на американското присъствие в региона и засилване на руското.

"Подобряване на отношенията с Русия е добро за България, САЩ и за света", казва Николай Малинов, председател на Национално движение Русофили, основано през 2003 г. "Когато се чуват оръжия или се налагат санкции, това не е добре. Ние трябва да лекуваме тези рани", твърди той.

Г-н Малинов, чието движение има 35 000 членове, го описва като културна организация, което прави концерти, поддържа паметници за миналото на България с Русия, издига нови и настоява за повече обучение по руски език.

В България президентът действа като държавен глава и главнокомандващ на армията, но политическата власт е в премиера. Бойко Борисов взе малко по-прозападен наклон, но силно облагодетелства и тесни връзки с Москва. Той се оттегли от поста министър-председател след победата на г-н Радев.

„Г-н Радев имаше 20 опоненти в надпреварата за президент”, казва Иво Инджев, прозападен журналист. Само един изрично застана зад санкциите срещу Русия. Но парадоксът на тази промяна на изток е нарастващото безпокойство, че България може да стане геополитически разменна монета.

По-голямото притеснение на анализаторите е, че такава голяма сделка ще задвижи отново сферите на влияние между Изтока и Запада, в резултат на което ще намалява военно присъствие на САЩ в региона за сметка на руското.

"Това не е нищо ново за Източна Европа. Да бъде част от план за игра, която напомня на Ялта", казва Илиян Василев, български посланик в Русия от 2000 г. до 2006 г. "За тези от нас, които винаги са вярвали, че САЩ са фар на надежда, това е шок", каза г-н Василев. "Най-проамериканските момчета в България се обръщат срещу Америка, защото те не могат да направят разлика между Путин и Тръмп", завършва той.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Карли
  Отговор
  1 23:38  04.02.17
  Европейсткият съюз няма да се разпадне, колкото и да им се иска на братушките, спонсориращи този прекрасен сайт.
 • Jmmanuel
  Отговор
  2 00:10  05.02.17
  Toi weche pochti se raspadna,ili shte ima radikalni promeni w celiat saiuz ili shte ostane w istoriata... Ot tozi evropeiski saiuz edinstwenata durjawa koiato specheli towa e Germania...fsuchki drugi durjavi malko ili mnogo gladuvat...
 • Кръвта вода не става!
  Отговор
  3 00:26  05.02.17
  Славяни, език, религия, минала история, писменост, култура, обичаи, традиции, имена и надежда за сигурност един на друг в труден час. За какво говорим господа, та Русия воюва не само с Турция а с цяла Европа за да дойде и отхвърли робството ни. Какъв запад когато за тях сме територия а не държава с народ. Та нас ни има защото Русия я има до нас за нас. Да живее България в мир и дружба с Русия!
 • Слава РОССИИ
  Отговор
  4 00:35  05.02.17
  Кака Америка бе, ни Еди завод ни едно високо технологично противостоене ни грош инвестиция а само заеми , лихви и задължения, безработица и немотия. Запада е чиста дивотия! Слава РОССИИ и туй то. Който не харесва да яде "дърво" !

 • Самолиот
  Отговор
  5 00:42  05.02.17
  СССР Завинаги и безплатни лади за всички.
 • ивввв
  Отговор
  6 01:05  05.02.17
  от българина по тъп нема на света 45години ни мачкаха комунистите и сега пак си ги избираме ние си сме загубено племе
 • някой
  Отговор
  7 01:27  05.02.17
  Загубени сме! Вместо да се чудим на изток или на запад да се надупим трябва да се изправим и да се грижим за собствения си интерес. А за руснаците не ми говорете - докато българите от Волжска България са удържали ордите на Чингис Кан, руснаците не само са отказали помощ, но и са нападали и грабили същите тези българи. Сталин е смачкал етническите българи! Не четете само от учебниците. За руснаците никога не сме били нещо друго освен инструмент на влияние.

  Коментиран от #8

 • 555
  Отговор
  8 01:46  05.02.17

  До коментар #7 от "някой":

  То пък за някой друг да сме били нещо друго.България се е основала с меч.И за да я бъде не трябва да слуша гласове от рода тия ,или ония ще ни оправят.Щот те си ни опрявят...оправят.Дядо ми участник и в двете войни казваше ,че държава без армия и граница - огън да я гори.И тъй стана.
 • До Карли
  Отговор
  9 02:07  05.02.17
  Абе Карли, сбъркал си спонсорът бе.
 • ЕС е живият труп
  Отговор
  10 02:29  05.02.17
  Арендаторите скоро ще затворят кепенците, кьоравите субсидии ще пресъхнат. Април идва Фrexit, и Италехит. А за Булгар язък - базък ще настъпи от двата стола на земята. Кой ще обработва земята? Тариката арендатор ? И той ще дава колко той реши. Не господа ! Кравата е мъжка! Ще плащаш в предплата преди да ми ползваш земята! Ако ли ме държавата ще подпомага кооператив на собствениците и не ще ни прецакват арендаторите както до сега! Стига вече подигравки с хората. Да живее България с Русия в мир и дружба! Който не му харесва нека се бори с народа. Видяхме деРмокрацията що за стока е. Баста! Стига! Ит ис овър! Ганю сам ще се оправи само дайте му свобода - без мафия!
 • стоян георгиев
  Отговор
  11 02:29  05.02.17
  страхотна статия,а казват че е познавали на запад нашите политически особености!
 • Стояне где се тасъл и где си пасъл?
  Отговор
  12 03:29  05.02.17
  Ряпите предимно са едногодишни растения и животни а ти що за сорт си?Раундър не ти ли действа? Още ли бълва злъчка? Запартък!

  Коментиран от #13

 • на Деса шушито
  Отговор
  13 05:18  05.02.17

  До коментар #12 от "Стояне где се тасъл и где си пасъл?":

  Деска-Стоенчо-То, като малко избудаляло шорошче, просто се четка на чичо си-ония, дъртия, още неумрелия. Че гътне ли се той третополовата Деска от де ша прибира центчета.
 • 14 05:21  05.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Румба как ще целуваш,там където плюеш
  Отговор
  15 05:34  05.02.17
  Румба трудно брат и Х да го ползваш до края и душата да уредиш в РАЯ! Поведението ти е като на жена на свободно повикване!
 • petrew
  Отговор
  16 05:58  05.02.17
  Не СЕ джавкайте,като кучета!Единствен изход:ПЪЛЕН НЕУТРАЛИТЕТ!Като Швейцария и вечна дружба с братски Китай зад гърба!Другото е:МИЖИ, ДА ТЕ ЛАЖЕМ" !!А за това е необходимо да направим като румънците или като Ивайло !Но ние винаги сме били "робски душици"и докато сме такива все така ще е!
 • petrew
  Отговор
  17 06:02  05.02.17
  бЪЛГАРИ:"ДОГДЕ Е МЪНИЧКА ЗМИЯТА,ЕЛАТЕ ДА СЕ СЪБЕРЕМ!С КРАКА ДА И СТРОШИМ ГЛАВАТА-СВОБОДНИ ДА СЕ НАЗОВЕМ!
 • 18 06:31  05.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Сила
  Отговор
  19 07:31  05.02.17
  Ке се разпадне и още как,на там върви,не съм на ничия страна но,когато фактите говорят и боговете мълчат
 • гощо
  Отговор
  20 08:38  05.02.17
  Стокхолмският синдром виждам аз в 90% от коментарите!!!!!!!
 • Шляхтиц
  Отговор
  21 08:47  05.02.17
  България е била СИГУРНА И СПОКОЙНА държава само когато е била под крилото на РУСИЯ. От когато сме член на нато и ЕС, само престъпност от битова до най-високи нива в правителства и народно събрание, безработица, самоубийства от безисходица, образование на хартиени дипломи, за да не закрият учебното заведение, здравеопазване за източване и крадене на народни пари, военни учения и дрънкане на оръжие по границите на РУСИЯ , Балтийско и Черно морета, ровене по контейнерите за отпадъци и т.н. и т.н. и т.н. и .................
 • гост
  Отговор
  22 08:49  05.02.17

  До коментар #18 от "боркур":

  Разсъжденията на повечето българи са останали някъде назад във времето. Нито Русия, нито ЕС, нито САЩ, нито НАТО са това, на което градим тезите си. Приемаме ги за константи, а те отдавна са много встрани и много изостанали спрямо положителната ни нагласа относно настоящето и бъдещето на България. "надигащият се национализъм навсякъде из Европа създава предпоставки за отслабването на съюза, руското влияние започна да се промъква." Спрямо България е логично, доколкото в исторически план Русия се свързва с развитие на икономиката у нас, а членството в ЕС точно с обратното. Хипотетично кое ще изберете - някой да ви строи заводи или да подкупва политическата сган да НЕ създава условия за развитие, да унищожава всичко изградено и направи България изцяло зависима от чужди подаяния? Ако еврофондовете бяха нещо различно от инструмент да подкуп и влияние, и целта им бе наистина икономически растеж, то знаейки нивото на корупция мониторинга щеше да е убийствен, законово и процедурно осигурен, а корупцията при усвояване минимизирана. Ако вие отпускахте милионите за магистрали, дали нямаше да се интересувате повече от цената, качеството на вложените материали, мрежата от под изпълнители и нивото на крайният продукт? Дали нямаше да искате обяснение за направените разчети, виждайки и сравнявайки качеството и себестойността тук, спрямо нормална страна с пъти по-висока цена на труда, материалите и услугите? Просто казвам, че основната цел на фондовете е не развити

  Коментиран от #23

 • гост
  Отговор
  23 08:50  05.02.17

  До коментар #22 от "гост":

  ...Просто казвам, че основната цел на фондовете е не развитие, а насочване процесите и икономиката на една страна в дадена посока. Е, като гледате крайният резултат, 27 години по-късно, какъв е бил плана на ЕС за България? Развитие или Унищожаване? ...тогава не се чудете защо България приема ЕС скептично, а е пъти по-приятелски настроена към Русия. П.С. Коментара ми не е към 18! :)

  Коментиран от #35

 • Кроко
  Отговор
  24 08:55  05.02.17
  Вярвам в светлото бъдеще на България ! Никой не ни трябва нито руснаци нито американци и помощ нещем само ла не пречат.
 • Куранага сан
  Отговор
  25 09:00  05.02.17
  Нас никой никога не ни е освобождавал бе ,сменяли са се само поробителите.А С....Р на всички Русофили Американофили Турцофили и всякакви фили, ех ДЯКОНЕ ДЯКОНЕ за каква пасмина само си даде живота.
 • Замислила се
  Отговор
  26 09:37  05.02.17
  ЕС ще се разпадне и това е само въпрос на време и то не заради Русия а предимно заради социалистическото си разпределение на средства. Вноските в ЕС плащаме всички ние с данъците си а европейските средства се усвояват от шепа хора близки до властта. Нали при капитализма по-работливите и по-умните успяват? Да, ама не и в ЕС където може да си пълен некадърник и ако си близък до властта ще получиш европейски пари а ако не си ще си търсиш банков кредит за дейността си. И резултатът е ясен - кадърният фалира защото не може да се конкурира с некадърният който е получил подарък. Освен това също като при социализма ЕС се задръсти от ненужна в огромната си част скъпо платена чиновническа администрация. Тя се увеличава в геометрична прогресия и след време само пенсиите им ще са ни в тежест. Ако ЕС продължава в този си вид няма никакъв шанс. Не знам как - интуитивно или след анализи и разчети англичаните първи проумяха обречеността на ЕС и му биха шута. На всичко отгоре ЕС с общите си правила прави невъзможно отделните страни да имат различна собствена политика а това е крайно наложително защото страните в ЕС са крайно различни икономически и дори политически.
 • jimmy
  Отговор
  27 09:58  05.02.17
  ЕССР вече се е разпаднал само дето не са го обявили официално. Който гроб копае другимъ сам пада в него:) Този анализ е жалка пропаганда но вече краварите стават жалки:) А аз съм със северно американско гражданство!:")
 • Европеец
  Отговор
  28 09:58  05.02.17
  По-глупава статия скоро не бях чел.Явно е че за някой хора Тръмп е виновен по презумция.Но да твърдиш че само заради него едва ли не се разпада европейският съюз,е пълна глупост.Да не забравяме коя е първата държава която доброволно напуска ЕС,а именно Великобритания.И според мен няма да е последната.Само пълен идиот може да твърди че Русия е може да влияе на изборите в едва ли не в държави от цял свят, включително и в изборите във Великоритания. А че на някой хора не им харесват резултатите от изборите това е друг въпрос.
 • Фриман
  Отговор
  29 10:36  05.02.17
  Ако гледаме на карта,то става много ясно,че по добре да развиваме отношения със страните на нашия материкя- Евразия! Всичко към което се стремят отделни държави и хора има тук! Искаш полезни изкопаеми - заповядай, духовния ръст - колкото искаш, территория - най-голямата в света! Ако всички държави ще работят заедно в този регион, никой няма да има проблем, защото си живеем на нашата земя! А сега искам да ви питам! Познавате ли поне един американец, който е дошъл с отворена душа да кажем в България? Лично аз дори и не съм чувал за такъв! Тези които идват,идват да докарат войници и да намерят евтина работна ръка за своята american dream! Поправете ме, ако не съм прав! Но дори фондът Америка за България спонсорира само дейности както развитие на джаз,бейсбол и американски футбол! Не искат да ни помагат,а поскоро ни адаптират под тяхното робство!
 • 30 10:37  05.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Венера
  Отговор
  31 10:51  05.02.17
  Със меч само със меч ще си я върнем! Ако има останали мъже.89
 • Д Кънев
  Отговор
  32 16:33  05.02.17
  Кой го е стрсах от Румен Радев Кох го е страх от Доналд Тръмп ами който е гузен иго е страх да нее му вземат това което е откраднал Като Б Борисов Цв Цветанов Иван Костов и други като тях
 • Д Кънев
  Отговор
  33 16:36  05.02.17
  Кой го е стрсах от Румен Радев Кой го е страх от Доналд Тръмп ами който е гузен иго е страх да нее му вземат това което е откраднал Като Б Борисов Цв Цветанов Иван Костов и други като тях
 • кроко
  Отговор
  34 17:07  05.02.17
  ПОДВЕЖДАЩО ЗАГЛАВИЕ Правилното е: Троловете в България стават неспокойни, тъй като Тръмп усложнява връзките им със соросоидите в САЩ
 • кроко
  Отговор
  35 17:45  05.02.17

  До коментар #23 от "гост":

  За насочването си абсолютно прав: ако отвориш да прочетеш изискванията по разните програми на ЕС за развитие на бизнес в Вългария, в условията им изрично е записано че като си правиш бизнес-план, нямаш право да включваш пазари като руския. т.е прогнозния ти износ трябва да е само за ЕС. И това при положение че уж всичко е демокрация. Втори пример: чиновници от министерството на земеделието умишлено не позволяват на Асоциацията на оранжерийните производители да участва на панаири и изложения на изток - само на запад им дават до ходят, щото там и без това конкуренцията е силна и няма опаснот някой да вземе да изнася.
 • Лаврентий Берия
  Отговор
  36 18:33  05.02.17
  Слава РОССИИ ! USSR Forever ! И ДГД !

 • Пешо
  Отговор
  37 19:53  05.02.17
  Абе, тоя под № 2 на какъв език пише? Некак си не моем да го разбе'рем.
 • Оправяйте се
  Отговор
  38 22:32  06.02.17
  Аз съм на ясно . Твърдо съм решил да изчезна в КАНАДА със семейството си . Отдавна разбрах че сме дезорентирано племе. Омръзнами изток , на запад на северна юг, аве олигофрени ли сме? БАСТА . Никога не сме били свободни и явно пак няма да бъдем . Не искам да се лутам по вече. Адиос амигооооооо
 • Карли
  Отговор
  39 12:53  07.02.17
  УВАЖАЕМИ КОМЕНТАТОРИ- прозападни и прочееее. ВИЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ ЗАПЛАТИТЕ КЪМ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СИ РАЗБИРА СЕ.......НО никога няма да добиете инстикта на Българският народ поради факта , че се смятате за богоизбрани. а винаги сте обслужвали чижди интереси! Спомнете си колко ВОЙНИ сме спечелили и колко, заради като ВАС ЗАБЛУДЕНИ ОВЦЕ сме ги загубили . В КНИГАТА НА ПРОРОК ДАНАИЛ ПРЕДИ ОКОЛО 2500 години е описано рухването на 4-те световни империи и Римската империя в това число. А според МАРК ФИНЛИ - американец,учен, световен теолог и евангелист, Европейският съюз няма да оцелее, заради безмислените му ИДИОТЩИНИ, КОРУПЦИЯТА, П...СТИЯТА МУ, СМЕСЕНИТЕ ГЕЙ БРАКОВЕ,БЮРОКРАЦИЯТА И МН.ДР. РАБОТИ , КОИТО СИ ГИ ЗНАЕМ. ТАКА ЧЕ по тъпи ли сме от тези лидери, които защитават националните си интереси. ТЪПАЦИ С КАКВО ще ПЪЛНИМ ГАЗОВИЯ СИ ХЪБББ, Я МИ ОБЯСНЕТЕ ПОНЕЦЕ НЕ СЕ СЕЩАМ , ОТ ВИЗАНТИЙЦИТЕ ЛИ, ОТ ТУРЦИЯ ЛИ. ПОДВЕДОХТЕ И Б.Б. ЗАЩОТО ТОЛКОВА МУ Е АКЪЛА, ОСВЕН ТОВА СЕ Е ОБГРАДИЛ С НЕВЕЖИ СЪВЕТНИЦИ И КОАЛИЦИОННИ ДРУГАРИ, ТА ГО ДОКАРАХА ДО ОСТАВКА. КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ, НЕВЕЖИ ЗА СЕВЕРЕН ПОТОК-2, НАЛИ СА СРЕЩУ ГАЗПРОМ А ????????????
 • Неспокойна е не България а ЕЛИТА и' !
  Отговор
  40 15:33  09.02.17
  За народа е добре-без изостряне с Русия. При евентуален конфликт на Г. Първанов сина ще тръгне ли пръв срещу Русия - нали Първанов, нека той с баща си да дадът пример като Ботев- " в редовете на борбата да си найда и аз гроба" а? Или днеска лайкучки много а после както казва Иван Вазов в "Под игото" гл. Въстанието - Чорбаджи Марко "Лудуте. Лудуте да са живи" залостил портата и прибрал челядта от под лозата, вътре у дома! Е това е патриот като поп - не ме гледай какво върша а ме слушай какво ти говоря! О Боже , до кога ще е все така - цар далеко а Бог високо? А?

Напиши коментар:


Публикувай