1 889 9

Бехтерев - отровен по поръчение на Сталин?

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършиха се 160 години от рождението на големия руски психиатър, физиолог и невропатолог Владимир Михайлович Бехтерев. Заслугите му в областта на науката се добре известни по цял свят. Не всички обаче знаят колко загадъчни са обстоятелствата около неговата смърт.

От какво умира големият руски учен Бехтерев? Дали защото е поставил на Ленин диагнозата „сифилис”, или защото открил, че Сталин страда от параноя? Загадката остава неразкрита и до днес.

Бехтерев посреща Октомврийската революция през 1917 година като известен учен, председател на руското Дружество за патопсихология, академик и ...генерал /бил е член на Военно-медицинския научен съвет към министъра на отбраната/. Облечен в своя царски генералски мундир, макар и без пагони, той за първи път посетил и представителите на болшевишката власт. Новата власт се отнася почтително към Бехтерев и през 1927 година дори го удостоява със званието "заслужил деятел на науката".

С какво се е отровил Бехтерев?

Но през декември същата година Бехтерев неочаквано умира при много неизяснени обстоятелства. Официално се твърди, че става дума за хранително отравяне, но така и не е изяснено от какво точно се е отровил.

Още в края на 1920-те години обаче се появява и друг слух, а именно, че Бехтерев е бил отровен по заповед на Сталин. В полза на тази версия говори и фактът, че същата вечер, когато му призлява, при него веднага пристигат няколко известни и опитни лекари, които обаче до последно твърдели, че не виждат никаква сериозна опасност за живота му. Въпреки това Бехтерев умира още същата нощ.

Практиката на поръчковите сталинистки убийства днес е добре известна. Но за какво точно е бил отстранен един от най-известните учени на онова време? По този въпрос също има две хипотези. За едната от тях разказва правнукът на Бехтерев. Той твърди, че Бехтерев е поставил на Ленин диагнозата „сифилис”. За това си откритие ученият смятал дори да докладва пред един международен конгрес. Но тази версия не е особено правдоподобна, като се знае, че Ленин умира три години по-рано.

По-реалистична изглежда другата версия. Непосредствено преди загадъчната си смърт, Бехтерев е преглеждал Сталин, който се оплакал от скованост в ръцете. Тогава, между другото, ученият установил, че генералисимусът страда от параноя. Косвено потвърждение, че Сталин е затаил злоба към знаменития учен, е начинът, по който по-късно се разправя и със семейството му.

През 1937 година чекистите арестуват жената и сина на Бехтерев. И двамата са разстреляни. По-късно тръгват слухове, че жената на Бехтерев не е била разстреляна, а пратена в лагер, защото била племенница на народния комисар на вътрешните работи Ягода. Това обаче не е вярно. Тя няма никаква роднинска връзка с Ягода и е била разстреляна месец и половина след арестуването си - през декември 1937 година.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Абу Талиб
  Отговор
  1 06:14  05.02.17
  Че той трови също така и Ленин с ленинакризаробин. днес хайваните от русия тачат този грузински циганин и ненадминат палач в историята на света.
 • той
  Отговор
  2 07:23  05.02.17
  Подобни неща ще четем след време и за великия Путин.
 • ААА
  Отговор
  3 07:38  05.02.17
  През 1927 година дори го удостоява със званието и тк. нт. Още през 1920 година,обаче се появява и друг слух,а именно,че Бехтерев е бил отровен. Господа от "Факти" ,може и аз да не съм добре, но като ви гледам какво пишете се успокоявам.

  Коментиран от #5

 • гощо
  Отговор
  4 09:21  05.02.17
  БОЛЕН ЧОВЕК !!!!!!!

 • ИванЛостов
  Отговор
  5 13:45  05.02.17

  До коментар #3 от "ААА":

  Публикувано във факти.бг: Новата власт се отнася почтително към Бехтерев и през 1927 година дори го удостоява със званието "заслужил деятел на науката". Публикувано във факти.бг: Но през декември същата година Бехтерев неочаквано умира при много неизяснени обстоятелства. Официално се твърди, че става дума за хранително отравяне, но така и не е изяснено от какво точно се е отровил. Още в края на 1920-те години обаче се появява и друг слух, а именно, че Бехтерев е бил отровен по заповед на Сталин. Ккакво не ти е ясно?! - "27 година хем е удостоен, хем умира. Края на 20-те години - сиреч 28, 29 та и 1930 се появяват съмнения, плъзват слухове, че е отровен. Хронологията си върви нормално и всичко е логично. Няма грешка в текста.

  Коментиран от #6

 • ААА
  Отговор
  6 16:14  05.02.17

  До коментар #5 от "ИванЛостов":

  Лостов ,прочети внимателно вторият ми ред ,преписан е дословно от текста,в своя първи вариант. Поздравления и на "Факти" сетили са се да се поправят,и сега звучи достоверно.
 • 7 19:22  05.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • та така
  Отговор
  8 22:41  05.02.17
  Вероятно е бил троцкист, какво друго да го очаква? При обратното съотношение на силите Сталин го е очаквало същото! а Троцки е бил по-голям изрод, и не само от Сталин!
 • Милков
  Отговор
  9 00:02  08.02.17
  А. ЛИТВИЕНКО , КОЙ ГО ОТРОВИ? Мисля че го отровиха в англия .ММММММ. ДААААААААА, КОЙ АДЖЕБААААА?

Напиши коментар:


Публикувай